Hirdetés
Hirdetés

Mániákusan vásároltak az emberek a Fekete Pénteken, mégis sötét az ég a tőzsdéken

Eidenpenz József, 2017. november 27., 18:48

Nagyon sok bevételt hozott a Fekete Péntek, de a kiskereskedelmi részvények emelkedését felülírta a nyersanyagcégek rossz teljesítménye. Kínában és Koreában döcögtek a tőzsdék, a nap végére elromlott az európai hangulat és az amerikai indexek is szerény mínuszban. Esés volt Budapesten is, száguld a bitcoin.

Az amerikai nagy bevásárlások napja, a Fekete Péntek jó eladási számokat hozott, ötmilliárd dollárra becsülik a bevételt, ami 176 százalékos növekedés egyetlen év alatt. Így jókat várnak a mai internetes cyber-hétfőtől is. A kiskereskedelmi cégek részvényei erre emelkedtek, a nap elején új rekordokra repítve az USA részvényindexeit.

Ám a nyersanyag-vállalatok, energiacégek esése ezt felülírta, így este hat körül már szerény mínuszban járnak az amerikai mutatók. A hét egyik nagy eseménye az OPEC ülése lesz, talán ezzel összefüggésben azonban ma esik az olaj ára, a WTI 1,8 százalékkal, a Brenté 0,9 százalékkal a januári határidőkre.

Hirdetés

Az ázsiai, főleg kínai, koreai részvények nagyot estek reggel, a fémek, nyersanyagpiaci cégek árfolyamai a kínai kilátások romlása miatt is süllyedtek. A hatalmas ázsiai országban a növekedés lassulásától és a szabályozói környezet romlásától, szigorításoktól tartanak.

Tízezer felett ritka a levegő

Európában azonban ennek ellenére délelőtt szépen emelkedtek a részvényindexek, délutánra romlott el a hangulat. Végül a vezető indexek fél százalékos mínuszt hoztak össze.

Így nem meglepő, hogy a BUX is esett, 0,7 százalékkal, miközben a román és a cseh részvények is veszítettek értékükből. Ugyanakkor Lengyelországban emelkedés volt. Az OTP 2,0 százalékkal zuhant 10 170-ig, a Mol 1,2 százalékkal esett. A Richter 1,0, a Telekom 0,4 százalékkal emelkedni tudott. Az Opus hat százalékkal ment fel.

Elnökök, ha telefonálnak

A forint folytatta fokozatos erősödését, a csütörtök reggel még 313 körül járó árfolyam ma már csak 311 környékén ingadozott, 310,60-as minimummal. Az esti 311,10-es árfolyam kilencven fillérrel alacsonyabb a péntekihez képest. Az euró egy darabig szépen erősödött, majd a jó amerikai lakáseladási adatok után magához tért a dollár, végül alig volt változás.

A török líra, amely múlt héten újabb és újabb történelmi mélységekbe zuhant, ma 1,5 százalékkal erősödött. Ebben szerepe lehetett annak, hogy pénteken Donald Trump és Erdogan elnökök hosszas telefonbeszélgetést folytattak.

Adócsomag a láthatáron

Állítólag Trump megígérte a törököknek, hogy felhagynak a kurd fegyveresek támogatásával, és amerikai-török fegyverszállításokról is szó esett köztük. Az utóbbi időben az amerikai-török kapcsolatok is mélypontra süllyedtek, egy iráni-török pénzmosási, aranycsempészési ügy miatt.

A héten valamikor, egyes források szerint talán már kedden, mások szerint inkább csütörtökön az amerikai Szenátus megint tárgyal az adóreformról. Ha döntés születik, az így vagy úgy, de alaposan felforgathatja a piacokat.

A tízezret ostromolja a bitcoin

A német Allianz-csoport felvásárolná az Euler-Hermes francia-német multit, erre a vevő részvénye kissé esett, a felvásárolandóé viszont 20 százalékkal lőtt ki. A bitcoin, amelynél a kereskedés sohasem áll le, megint hozta formáját, vasárnap reggel áttörte a 9000 dolláros határt, ma reggel pedig 9730 dollár körül járt.

Már megvolt az OPEC-rali?

Az Equilor blogjának véleménye szerint az OPEC kitermelés-csökkentési megállapodásának meghosszabbítását a piac már beárazta. Az amerikai olajtermelők pedig 3-4 hónapos késéssel reagálnak az olajár változásaira, így jövő év elején aktivizálódhatnak az utóbbi hetek magas olajárainak hatására. Újabb olajrali csak akkor várható, ha 9 hónapnál hosszabb időre hosszabbítanák meg az OPEC-programot, vagy integrálnák bele Nigériát vagy Líbiát is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?