6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tegnap megint rekord alacsony szintre süllyedt a forint értéke az euróhoz képest, túllépte a 333,50-et forintot is az árfolyam. Úgy tűnik, ezúttal a többi térségbeli deviza nem követte fizetőeszközünket, vagyis speciális okai lehettek a jelenségnek. A magyarázatok sokfélék, a gazdaságpolitikusok vitájától a külföldiek óvatosságáig és az alacsony hazai kamatszintig.

Tegnap erősen gyengülő trendben mozgott a forint, mire délután leírtuk, hogy 333,3 fölé emelkedett, kora este már a 333,50-et is elérte. (Késő eset visszacsúszott 333 alá.) Az okok lehetnek külsők – az általános kockázatkerülés a világ tőkepiacain –, valamint belsők – főkén a hazai alacsony kamatszint, a laza monetáris politika.

Rövid távú okként említették a kedd reggel érkezett inflációs adatot, amely az elemzők várakozásai alatt maradt valamivel. Bár a magasabb infláció hosszú távon inkább gyengítőleg hat a devizákra, ez mégsem paradoxon.

Rövidebb távon ugyanis ha az infláció csökken, az MNB-nek kevesebb oka lesz arra, hogy kamatot emeljen, vagy más szigorításról határozzon. Az alacsony kamat és más laza monetáris kondíciók pedig gyengíthetik a forintot. Az utóbbi hetekben, hónapokban az is többször elhangzott, hogy az amerikai, Eurózónás jegybankok, a Fed és az EKB az idén a lazítások irányába mozdultak el. Ez az MNB-nek is további haladékot jelenthet a lazítások befejezése előtt.

Ne bántsd a forintot

„Aki a forintot bántja, meghal!” – írta szerda délelőtt az Erste Befektetési Zrt. Reggeli nevű hírlevele. Nem először, ezt a címet adták tavaly június 20-án is, azokban a napokban, amikor az előző rekord született, 330,90 körüli euróárral. (A sztálinizmus éveiből származó kommunista szlogent már korábban is sokan idézték.)

Önálló életre kelt a deviza

Tegnap újra beleadtak a magyar fizetőeszközbe – írta a befektetési társaság. “A régiós devizák az elmúlt napokban nem követték a forint gyengülését, azaz a magyar deviza önálló életre kelt, ami magyar specifikus dolgokat sejtet a gyengülés mögött.”

Ilyen lehet három dolog: először, hogy a részvénypiaci gyengeség miatt kiszálló külföldiek forintot váltanak dollárra és euróra. Másodszor, a bankközi likviditást magasan tartotta a jegybank hétfőn. Harmadszor, a gazdasági miniszter és a jegybankelnök közötti nézetkülönbség is inkább a forint gyengülésének irányába mutat.

Euró/forint (Tradingview.com)

Nem foglalkoznak magyar részvényekkel

A brókercég szerint egyik sem indokolja igazán ezt a gyengeséget. A részvénypiacunk pici, alacsony a forgalma. Ez inkább távolmaradást mutat, nem foglalkoznak a magyar részvénypiaccal a külföldiek. (A külföldi tulajdonú nagy brókercégeknek erre nyilván jó rálátása van – a szerk.)

A bankközi likviditás és az euró-forint árfolyam közötti összefüggés erős, az előbbi visszaemelkedett 400 milliárd forint környékére a napokban. Ez inkább oka lehet a gyengülésnek az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Két centrum közötti vita

“A két gazdasági centrum közötti vita azt sugallhatta egyes piaci szereplőknek, hogy a jegybank a korábban is megfigyelhető laza monetáris politikára törekszik, ami inkább a forint gyengülésnek irányába mutat” – írták a Matolcsy-Varga vitáról.

A forint, a zloty, a lej és a cseh korona az euróval szemben, hat hónap (Tradingview.com)

A brókercég egyik érvet sem tartja elég erősnek, bármiféle komolyabb változásnak a korábbi gazdaságpolitikához képest. Ezért azt gondolják, hogy “a forint ilyen mértékű gyengélkedésének átmenetinek kéne lennie”.

Tudjuk, mi történt tavaly nyáron

Az MNB tavaly júniusban, az akkori forintgyengülés után felhívta arra a figyelmet, hogy “5-8 negyedév távlatban nem fenntartható a laza monetáris politika”. A szigorítás elindítására megkezdte a felkészülést, a célja az inflációs folyamatok karbantartása. A szigorításra utaló eme jel akkor elég volt arra, hogy a forint megerősödjön.

Azóta azonban csak jelzésértékű szigorítás történt és egy ideig az infláció is magasabb volt a várnál. Ezért júniusra olyan várakozás alakult ki a piacon, hogy az MNB-nek lépnie kéne. Amikor ez elmaradt, a forint ismét gyengülni kezdett, és most augusztus végén újabb mélypontra érkezett.

Júniusban kamatemelési várakozások voltak Magyarországon, ennek elmaradása, a nemzetközi kockázatkerülő hangulat miatt gyengült elsősorban rekordszintre a forint – tudósítottunk az Equilor Befektetési sajtóreggelijéről.

A világon az egyik leglazább

Tavaly is, idén is több elemző, alapkezelő, közgazdász elmondta, hogy az MNB a világ egyik leglazább jegybankja. Ez a politika pedig hosszabb távon a forintgyengülést segíti elő, illetve jelentős részben magyarázza.

A forint, a zloty, a lej és a cseh korona az euróval szemben, öt év (Tradingview.com)

Most a Kiszámoló blog is az infláció és az állampapír-hozamok, illetve az alapkamatok közötti szakadékkal magyarázza a gyenge forintot. Míg a magyar maginfláció 3,7 százalék, addig a tíz éves állampapír hozama 1,8 százalék (a különbség 1,9 százalékpont). Lengyelországban a maginfláció 2,2 százalék, míg a tíz éves állampapír 2,17 százalékot hoz, a differencia tehát minimális. Hasonló a helyzet, ha a cseh, román vagy horvát adatokat nézzük.

Itt vannak az ellenállások

“A növekvő béreknek is köszönhetően az elmúlt három évben az import sokkal dinamikusabban nőtt, mint az export, vagyis egyre több devizát kellett venni forintért, ez is a forint gyengülését okozza” – írta a blog.

Az Equilor szerda reggeli technikai elemzése szerint “új csúcsot ért el az árfolyam, és jó esélye van a további forintgyengülésnek, a Bollinger-szalagok mozgása is ezt támasztja alá, az RSI indikátor még nincs a túlvett tartományban. Fibonacci-szintekkel 333,22-nél lehet azonosítani a következő potenciális ellenállási szintet” – írták. Támasz szerintük 327,50-nél van.

A dollár is elszállt

A dollár-forint ismét a 300-as szint fölé ment, “újabb vételi lehetőségek továbbra is csak a 295-296-os tartomány közelében adódhatnak, mivel ott húzódik meghatározó támasz” – írta a brókercég. Ellenállás 302,95-nél és 305,80-nál.

Szerda este az Erste Befektetési másik hírlevele azt írta, hogy “egyelőre 333 forintnál még nincs technikai jele annak, hogy fordulni akarna az árfolyam, kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bank ezt meddig nézi tétlenül”.

2000 óta a dollár

A dollárról azt írják, 2000-2001 körül került ennyibe forintban, mint most. (Az MNB hivatalos árfolyamai szerint 2000 őszén 315 közelében tetőzött a dollár/forint.) Ez némi támpontot adhat az elemzőknek. A dollárral szemben így 306,6 forintnál akadhat legközelebb ellenállásra a forint.

Az Alapblog pedig arról rajzolt grafikont, hogy a lengyel zloty még sohasem került ennyibe magyar forintban számolva.

A lengyel zloty forintárfolyama (Tradingview.com)
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG