9p
Eddig a politikai csatározások adták az irányt a tőkepiacoknak, ősztől a jegybankoké lehet a főszerep. A Brexit halasztása, a kínai-amerikai tárgyalások sikere erősítheti a forintot, 325 környékére csökkenhet az euró ára. A Hard Brexit, a vámháború, recessziós félelmek 334-336 forintos eurót hozhatnak – mondja az Equilor. Újabb rekordok jöhetnek az OTP-től.

Az Equilor Befektetési Zrt. Piaci helyzete stabil. A Budapesti piaci árbevétel azonban már nem szignifikáns, jelentős súlya van Prágának, Varsónak is a cég életében – mondta el az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Szécsényi Bálint (az első képen). A Wood vált a legnagyobb magyar brókercéggé Budapesten, mert nem volt versenysemleges a piaci környezet.

“A határon túli szolgáltatókkal szemben a versenyhátrányunk továbbra is fennáll” – mondta a vezérigazgató. A Keler-díj, Beva-díj jelentősen emelkedtek, sok évig különadót kellett fizetni. Ez hátrányos helyzetbe hozta a hazai szolgáltatókat.

Az európai szabályozás is szigorú. Nem egészséges, hogy a prágai piacot a helyi cégek uralják, a magyart pedig a külföldiek. Jelzi, hogy valami még mindig nincsen rendben a hazai piacon – tette hozzá.

A megtakarítási piacon sok éve nem látott változások voltak az utóbbi időben. A Magyar Állampapír Plusszal végbement egy kamatemelés. Ezt egyfajta piaci kísérletnek is tekinthetjük. Az állam terhei ezzel az értékpapírral növekednek.

Nem érzékeljük a kockázatokat

A 2015-ös év kötvénypiaci botrányai óta megint nem érzékelik az emberek a kockázatokat. A valódi kamatszint sokkal alacsonyabb lenne a lakossági állampapírok kamatánál. Ez a magánbefektetők számára nagy hasznot jelent, de nem egy természetes folyamat eredménye. Látszik az ingatlanpiac konszolidációja is, az árak már nem emelkednek olyan mértékben, mint korábban.

Török Lajos vezető elemző szerint a politikai konfliktusok az idén nem oldódtak ugyan meg, de a szélsőséges pártok sem erősödtek tovább. A decemberi korrekció után a piacok magukhoz tértek. A korábbi jegybanki szigorítási próbálkozások után ismét úgy tűnik, hogy az ingyen pénz, az alacsony kamat továbbra is, újabb évekig velünk maradhat. A kereskedelmi háború is velünk van.

Trump és a bizonytalanság

Ezért inkább a defenzív részvényeket lehet érdemes felülsúlyozni. Az USA-ban prociklikus gazdaságpolitika van. A kereskedelmi háború már érezteti hatását a gazdaságban, nagy a bizonytalanság. Donald Trump pedig nem fogja csökkenteni a bizonytalanságot – hangzott el.

A reálgazdaságban ez a bizonytalanság nagyon nehézzé teszi a cégvezetők dolgát. Nem tudni, ha valaki befektet valahová, akkor Trump nem fogja-e tönkretenni politikájával. Például ha befektetnek valahol Ázsiában.

A Fed és az ingyen pénz

Jövőre viszont amerikai elnökválasztás lesz, és az elnöki szék az olyan államokban dőlhet el mindössze 70-80 ezer vokson, ahol Donald Trump korábban nagyon kevés vokssal, épphogy győzött. Ráadásul pont ezek az államok érdekeltek a Kínába irányuló szójaexportban, így valamilyen kompenzáció híján elfordulhatnak Trumptól.

Az USA-ban további kamatcsökkentésre számítanak. Amint megjelentek az első törésvonalak a tőkepiacokon, a Fed egyből lépett. “Belekommunikálta magát” egy olyan helyzetbe, ahol a piac újabb kamatvágásokat, ingyen pénzt vár. Így rövid távon a legnagyobb kockázat, hogy a Fed, amely elvileg a makroadatokra figyel, mégsem lép, nem csökkent kamatot.

Mindenki megsínyli a Brexitet

Az Egyesült Királyságban óráról órára változik, hogy mi történik a belpolitikában, a Brexit körül. A parlament például megtiltotta a Hard Brexitet, majd feloszlatták azt. Nincs határozott irányvonal, nem tudnak tervezni a gazdasági szereplők. Gyárak zárnak be, cégek menekülnek el.

Ezt Európa is megsínyli, egy olyan környezetben, amikor egyébként is recessziós veszélyek vannak. Fiskális intervencióra lenne szükség a monetáris politika kifulladásával, de ez csak egyes országokban működhetne. Egy német lazítás elég lenne az EU-nak, hogy beindítsa a gazdaságát.

Itthon minden rendben van?

Csütörtökön EKB-ülés lesz, ahol várhatóan új lazító intézkedéseket fognak bejelenteni. A gazdaságban ugyanis recessziós félelmek terjednek. Az európai bankok a negatív kamatoktól szenvednek. Ez a kamatmarzsokat is leszűkíti, a profitabilitás visszaesik. Nem-konvencionális monetáris politikai eszközökre lehet szükség.

Magyarországon csak a makroszámokat nézve minden rendben van. Az infláció az utóbbi pár adat alapján négy százalék alatt maradhat, nem szállt el. A növekedés erős, ha jövőre csökkenhet is. A három százalék feletti növekedést 2020-ban is reálisnak tartják az Equilornál.

Évi 5-6 forintos euródrágulás?

Miért nem gyűrűzött be a külföldi, főleg német gazdasági lassulás Magyarországra is? A nyugati cégeknek, főleg a gyengülő forint mellett, vélhetően még mindig jobban megéri Magyarországon gyárttatni, mert az olcsóbb, mint Nyugat-Európában – hangzott el.

Ez év végére 328 forint körüli eurót várnak, majd évi 5-6 forintos drágulást, vagyis lassú forintgyengülést, kiszámítható trendet. Így a jövő év végére 333 forintos euró valószínű. Az MNB politikájában nem várható változás.

Forintpániknak nyoma sincs

Korábban úgy tűnt, hogy az MNB nem fizethet sokáig alacsonyabb kamatot, mint a Fed. “Ez egészen abszurd időszak” – hangzott el. Most az MNB a külföldi jegybankok lazítása miatt mégis újra időt nyert. Ráadásul az importált infláció is nagyon alacsony, ami fékezi a hazai inflációt.

Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető szerint a forint gyengülése viszont távol állt attól, amit korábbi extrém helyzetekben tapasztaltak, nyoma sem volt pániknak. Nem akart senki gyorsan szabadulni a forinttól. A forintgyengülés ráadásul nem Magyarország-specifikus, más térségi országokban is hasonló figyelhető meg.

Mi erősítheti a forintot?

Júniusban kamatemelési várakozások voltak, ennek elmaradása, a nemzetközi kockázatkerülő hangulat miatt gyengült elsősorban rekordszintre a forint. A magas infláció miatt vélték sokan korábban a piacon, hogy kamatemelésre lenne szükség.

Hogyan tovább, mi lesz az irány? A Brexit további halasztása, a kínai-amerikai tárgyalások sikere erősítheti a forintot, 325 környékére csökkenhet az euró ára. A Hard Brexit, a vámháború folytatása, a recessziós félelmek erősödése 334-336 forintos eurót hozhat.

Kevés az esélye a 320 forintos eurónak

Mivel csak a bizonytalanság biztos, a legvalószínűbb, hogy a 327-332 forintos sávban marad az euró. Ennek ad a legnagyobb esélyt a brókercég. Egy nagyobb forinterősödésnek 320 környékére csak minimális esélyt adnak az idén, ahhoz mindennek nagyon jól kéne alakulnia.

A dollár erősödése jelentős részben a magas kamatkülönbözetnek köszönhető. Ezen kívül a dollár még mindig menekülőeszköznek számít, kockázatkerülő hangulatban rendszeresen megtalálják. Szinte minden világpiaci hír hat rá, a legtöbb most az erősödés felé mutat.

De Donald Trump igyekszik ezt kommunikációs politikájával megfékezni. Az Equilor mindenesetre arra számít, hogy a paritás (1:1) felé mozog az euró/dollár. Ezt viszont már nagyon nehéz lesz áttörni – mondta Buró Szilárd.

Újabb rekordok az OTP-től?

Az OTP még mindig a hazai tőzsde vezető cége, felülsúlyozásra javasolják. Az akvizíciókról várhatóan inkább az integrációra terelődik a hangsúly a következő 2-3 évben – mondta Török Lajos. A bank profitabilitása várhatóan nőni fog, rekordnyereségekről fog beszámolni. Ám nagyok a politikai kockázatok, és csökkenthetik a marzsokat az állami hitelprogramok.

A Telekomtól nagy változásokat nem várnak, alulsúlyozás az ajánlás. A kérdés a T-System eladásból befolyó pénzek felhasználása. A verseny is éleződik majd (UPC-Vodafone, Digi-Invitel). A Richterre is kissé pesszimisták, alulsúlyoznák, annak ellenére, hogy a cég várhatóan hozza majd a piaci várakozásokat. Nőhetnek ugyanis a költségek, csökkenhet a fedezeti hányad.

Élen az energia

A Mol marzsai rekord alacsonyak voltak az utóbbi időben, de innét emelkedés, elrugaszkodás várható. Így a brókercég elemzői optimisták a Mollal kapcsolatban, bár hangsúlyozzák, hogy az olajár kockázatot jelent.

Ami a külföldi részvényeket illeti, érdekes lehet még szerintük az Iberdrola spanyol energetikai cég, amely nagyon stabilnak, válságállónak bizonyult a 2008-as krach után is. Árbevétele nagyon nagy része, 68 százaléka származik a zöld energiából.

Az arany reneszánsza?

Az amerikai Waste Management (WM) szemétszállítással, az Americold (COLD) hűtött raktárak üzemeltetésével foglalkozik. Az USA-ban rohamosan terjedő élelmiszer-házhozszállítás miatt erre nagy igény van. A Teladoc (TDOC) egészségügyi szolgáltatásokat nyújt, egy telefon-alkalmazás segítségével. Ez sokkal olcsóbb, mint a hagyományos szolgáltatások, jó kapcsolata van a biztosítókkal.

Az árupiacokon az aranyra újra menekülőtermékké tekintenek, egyértelmű trendszerű emelkedést produkál. Pedig ez az elmúlt években nem volt így. Ismét reagál a hírekre és hangulatokra, a rossz hírekre akár 20-30 dollárral is ugrik.

Kína lenyomja az olajat

Még nagyon messze vagyunk a 2011-es rekordtól, így még van további tér az aranyár emelkedésére. Még nem is volt igazi válság, csak a jeleiről beszélnek, bár decemberben nagyobb volt az ijedtség. Ha sikerülne a dollár mesterséges gyengítése, az újabb lendületet adhatna az aranynak.

Az olajnál az OPEC-megállapodás ellenére is nőtt a kitermelés, sok gazdasági esemény gyakorol hatást az árfolyamra. Például a kínai gazdaság lassulása. Ráadásul Kína az olajra is importvámot vetett ki. Ezen felül nem is minden OPEC-tag tartja be a megállapodást.

Figyelnek az akkumulátor-fémekre

Beindítottak egy új, Johan Sverdup nevű olajmezőt is a norvégok, jelentős mennyiségű, olcsó bekerülési árú kibocsátással. A hajózási szektorban pedig jelentős károsanyag-kibocsátási korlátozások jönnek jövőre. Mindez inkább az olajárak csökkenését vetíti előre. Az 50 dolláros szint elesése újabb jelentős süllyedés jele lehet Buró Szilárd szerint.

Figyelnek még az úgynevezett akkumulátor-fémekre, amelyek az elektromos autókkal nagy felfutást mutattak. A kobalt, a lítium, a réz 2016-2018 között többszöröződött, de mára alaposan visszaesett a gazdasági lassulás miatt.

(Forrás: Equilor, Bloomberg)

Kivágták a rezet a portfóliókból

“Leeresztett a felfújt lufi”, a Glencore átmenetileg bezárta például a legnagyobb kongói kobaltbányáját. Ám a felhasználás nem csökken, így a jövő ezeké a fémeké lehet.

A réznek nagy szerepe van a megújuló energia tárolásában, az elektromos motorokban. Elemzések szerint a következő 20 évben akár másfélszeresére is nőhet a felhasználás. Ennek ellenére az árfolyam folyamatosan esik, a fém túladottá vált.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG