Hirdetés
Hirdetés

Még egy kis forinterősödés, és visszajutunk a 4 évig megszokott szintre

Fellegi Tamás, 2019. február 26., 10:35

Stabilizálódott a forint árfolyama az utóbbi napokban, nem messze a nagyon fontos szinttől. További AKKO (Plotinus) részvényeket vett a fő tulajdonos, így érthető az elmúlt napok hullámvasútja a papírban.

Pár napja alig mozdul a forint árfolyama, noha két felminősítés is zajlott közben. Feltehetően korábban lezárult a spekulatív pozíciók nagy része: a tavaly még a török líra és az argentin peso mintájára a forint gyengülésére számítók a felminősítések előtt lezárhatták pozícióikat.

Euró/forint, 5 év
Euró/forint, 5 év

Az árfolyam az euróhoz képest 317-318 stabil lett, így most jóval erősebb a hazai fizetőeszköz, mint a tavaly nyári összeomlást követően az év második felében volt, és már nincs messze a 315-ös szinttől, ami korábban 4 éven át erős határt jelentett: az árfolyam mindig csak rövid ideig tartózkodott ennél gyengébb szinten. Ha jönne még egy erősödési hullám, akkor vissza is térhetne az árfolyam a korábbi sávba, ezzel teljesen letörölve a tavalyi gyengülés hatásait.

Hirdetés

A tőzsdén még Plotinusként szereplő AKKO Invest bejelentette, hogy fő tulajdonosa 22 ezer darab részvényt vett meg 16 500 forintos áron a cég sajátrészvény-állományából, ezzel a cég korábban jóval 90 százalék fölötti sajátrészvény-állománya 80,84 százalékra csökkent.

Plotinus (AKKO), 5 nap
Plotinus (AKKO), 5 nap

Ez egyrészt magyarázhatja az elmúlt napok heves árfolyammozgását (az ár 16 800 forintig zuhant, majd tegnap 18 800-ig emelkedett), másrészt a fő tulajdonos részesedésének növelése arra utal, hogy valóban komolyabb tervei vannak a céggel. A papír ma újabb 4 százalékkal emelkedik 19 600 forintig.

Kitartóan gyengélkedik a Waberer’s: a papír 1800 forinton forog, közel eddigi legalacsonyabb értékéhez, a másfél évvel ezelőtti kibocsátási ár alig több mint harmadán. Az Est Media 4 százalékkal csökken 91 forintig, az üres cégen csak átmenetileg segített, hogy az utóbbi időkben tapasztalt nagy forgalmára tekintettel nemzetközi indexbe került.

Waberer's
Waberer's

A nagyok közül a Richter egy százalékkal csökken 5580 forintig, a Mol fél százalékkal 3275 forintig, az OTP minimális mértékben gyengül 11 800 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?