Hirdetés

Még emésztik a piacok a Trump elleni eljárást

2019. szeptember 25., 12:29

Gyenge makroadatok jöttek kedden az USA-ból, amit tetézett a demokraták bejelentése, miszerint úgynevezett impeachment eljárást indítanak Donald Trump ellen. A piacok az utóbbitól kevésbé ijedtek meg, a recessziós félelmek viszont felerősödtek.

Donald Trump (Kép forrása: EPA/Olivier Douliery / POOL)
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Olivier Douliery / POOL)

Kedden gyengüléssel zártak az európai piacok, és a tengerentúlon is esés volt. Másfél százalékkal gyengült a Nasdaq indexe, a Dow és az S&P 500 pedig egy százalék körüli mínusszal fejezte be a napot. Szerdán az európai piacokon folytatódott a lejtmenet.

Nézzük milyen információk hatnak most a tőzsdékre.

Hirdetés

1; A politikai bizonytalanság nem tesz jót

A demokraták vezetője, Nancy Pelosi kedden bejelentette, hogy impeachment eljárást indítanak az elnök ellen. Noha a törvényességi vizsgálat akár azt is eredményezheti, hogy felmentik hivatalából Donald Trumpot, ennek a valós kockázata elhanyagolható. A legutóbbi ilyen ügy Bill Clinton esetében indult, és bár a piacokon akkor is bizonytalanságot okozott, az elnök kitöltötte második hivatali idejét is. Más kérdés, hogy az akkori negatív sajtóvisszhang is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a következő választáson az ifjabb Bush révén ismét republikánus kézbe került az elnöki poszt.

2; Kis erősödés után ismét gyengül a forint

Kedden ülésezett az MNB Monetáris Tanácsa, amely a várakozásoknak megfelelően nem nyúlt a kamatokhoz. Sőt egy kisebb lazításnak megfelelő döntést is hoztak, amikor a likviditás további kiszorításáról döntöttek. Igaz, az MNB alelnöke másképp látta a helyzetet. Nem lazítás, hanem finomhangolás – ekként jellemezte Nagy Márton a bankrendszerből kiszorítandó likviditás mértékének 100 milliárd forinttal, 300-500 milliárdra való emelését.

A forint kedden a 336-os szintet is elérte, a délutáni jegybanki sajtótájékoztató után viszont jelentősen erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz. A szakértők úgy látják, hogy a mostani bizonytalan helyzetben ez csak átmeneti lesz, amit igazol az is, hogy szerda délelőtt már ismét gyengült a forint az euróval szemben, igaz, a történelmi mélyponttól most két egység még elválasztja.

3; Történelmi csúcsra repültek a Nike részvényei a jelentést követően

A sportszergyártó második negyedéves árbevétele 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, 10,7 milliárd dollárt tett ki, szemben a piac által várt 10,4 milliárddal, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Az erős eredmény segíthet eloszlatni a félelmeket azzal kapcsolatban, hogy a vámok és az erős dollár visszavetnék a Nike eredményét. Kínában, a cég legdinamikusabban növekvő piacán 22 százalékkal nőtt az értékesítés éves összehasonlításban. Az egy részvényre jutó profit 86 centre, 28 százalékkal nőtt éves alapon, és jelentősen meghaladta az elemzők által várt 70 centes profitot is. A zárást követő kereskedésben a Nike részvényei 5,5 százalékot erősödtek.

4; Közel egymilliárdos bírság a Daimlernek

870 millió eurós gigabírságot kapott a Daimler a dízelbotrány miatt. A stuttgarti székhelyű társaságnak 4 millió euró szabálysértési bírságot kell fizetnie felügyeleti kötelezettség elmulasztása miatt, további 866 millió eurót pedig a szabálytalanság révén jogtalanul szerzett haszon ellentételezésére.

A Daimler nem él a jogorvoslat lehetőségével, a 870 millió eurót (290 milliárd forint) hat héten belül kell befizetnie Baden-Würrtemberg tartománynak. A Daimler közölte, hogy a bírság megfizetése szolgálja a legjobban a társaság érdekeit, és a teher nem befolyásolja a harmadik negyedévi üzleti eredményt. Az ügyészség indoklása szerint a vállalat vezetése 2008-től kezdve nem felügyelte kellőképpen a modellek engedélyeztetésével foglalkozó részleg munkáját, aminek következtében a károsanyag-kibocsátási előírásoknak nem megfelelő dízelmotorral szerelt gyártmányok kerültek forgalomba.

5; Duplázná romániai piaci részesedését az OTP

A bank organikusan növekedne, főleg a mikrovállalatoknál látnak teret a növekedésre. Fatér Gyula, az OTP helyi vezetője szerint, idén is kétszámjegyű lehet a hitelkihelyezés növekedés az országban. Ezzel meghaladhatják a 8 százalékos hitelkihelyezést, ami ahhoz szükséges, hogy a bankadó mértékét felére csökkentsék, így várhatóan 700 millió forintos nagyságrendű lesz az extra adóteher, áll az Equilor hírlevelében. Reggel azt is bejelentette a magyar bank, hogy lezárta a szerb akvizíciót.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél