Hirdetés
Hirdetés

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Fellegi Tamás, 2019. február 16., 11:17

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Október elején rendkívül túlvettek voltak az amerikai tőzsdék, a legnagyobb mánia az úgynevezett FAANG részvényekben volt (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), persze emellett sok más technológiai részvény is irreális árazást ért el. Októberben megindult a rég várt korrekció, melyben döntő szerepe lehetett annak, hogy a nagy jegybankok eszközvásárlási (pénznyomtatási) programja véget ért, nem érkezett már több likviditás a piacokra.

S&P 500
S&P 500

A visszaesés októberben és novemberben még nem tűnt vészesnek, de decemberben egy eladási pánik alakult ki, a grafikonon jól kirajzolódik az összeomlás, amely karácsonykor csúcsosodott ki (Amerikában december 24 és 26 egyaránt kereskedési nap). Az amerikai pénzügyminisztériumból már a kereskedelmi bankokat és nagy befektetési bankházakat hívták, hogy nincs-e dráma, mint a 2008-as válság idején, de ők nem is nagyon értették, miért hívják őket, hisz semmi más nem történt, csak egy kiadósat zuhantak a túlértékelt részvények.

Hirdetés

Még a Fed, az amerikai jegybank is megijedt, és a további kamatcsökkentések lehetséges számát csökkentette, sőt, még az eszközvásárlási program során kialakult helyzet normalizálásnak felfüggesztése is felmerült. A túladott piacok persze óhatatlanul megjött a az ilyenkor szokásos felpattanás, az árak ledolgozták a decemberi mínuszokat, és most az elmúlt héten az S&P 500 index át is lépte a 200 napos mozgóátlagot és olyan magasságba ért, ahol az októberi esés után csak pár napig tartózkodott.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

A Nasdaq Composite index pont elérte a 200 napos mozgóátlagot, és ezzel ugyancsak olyan magas szintre ért, ahol novemberben csak egyszer járt. A piac tehát teljesen helyreállt, az aggodalmak alaptalanok voltak, legalábbis egyelőre. A 10 évvel ezelőtti válság hatása még mindig olyan erős, hogy sokan el sem tudják képzelni, hogy a mostani nagy fellendülést ne kövesse válság. Jó esély van rá, hogy ha másért nem, pont a felfokozott várakozások miatt nem lesz, hisz a kormányok, jegybankok felkészülnek rá, óvatosak, így nincs túlköltekezés, túlzott eladósodás, ami a válságok melegágya szokott lenni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?