Hirdetés
Hirdetés

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Fellegi Tamás, 2019. február 16., 11:17

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Október elején rendkívül túlvettek voltak az amerikai tőzsdék, a legnagyobb mánia az úgynevezett FAANG részvényekben volt (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), persze emellett sok más technológiai részvény is irreális árazást ért el. Októberben megindult a rég várt korrekció, melyben döntő szerepe lehetett annak, hogy a nagy jegybankok eszközvásárlási (pénznyomtatási) programja véget ért, nem érkezett már több likviditás a piacokra.

S&P 500
S&P 500

A visszaesés októberben és novemberben még nem tűnt vészesnek, de decemberben egy eladási pánik alakult ki, a grafikonon jól kirajzolódik az összeomlás, amely karácsonykor csúcsosodott ki (Amerikában december 24 és 26 egyaránt kereskedési nap). Az amerikai pénzügyminisztériumból már a kereskedelmi bankokat és nagy befektetési bankházakat hívták, hogy nincs-e dráma, mint a 2008-as válság idején, de ők nem is nagyon értették, miért hívják őket, hisz semmi más nem történt, csak egy kiadósat zuhantak a túlértékelt részvények.

Hirdetés

Még a Fed, az amerikai jegybank is megijedt, és a további kamatcsökkentések lehetséges számát csökkentette, sőt, még az eszközvásárlási program során kialakult helyzet normalizálásnak felfüggesztése is felmerült. A túladott piacok persze óhatatlanul megjött a az ilyenkor szokásos felpattanás, az árak ledolgozták a decemberi mínuszokat, és most az elmúlt héten az S&P 500 index át is lépte a 200 napos mozgóátlagot és olyan magasságba ért, ahol az októberi esés után csak pár napig tartózkodott.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

A Nasdaq Composite index pont elérte a 200 napos mozgóátlagot, és ezzel ugyancsak olyan magas szintre ért, ahol novemberben csak egyszer járt. A piac tehát teljesen helyreállt, az aggodalmak alaptalanok voltak, legalábbis egyelőre. A 10 évvel ezelőtti válság hatása még mindig olyan erős, hogy sokan el sem tudják képzelni, hogy a mostani nagy fellendülést ne kövesse válság. Jó esély van rá, hogy ha másért nem, pont a felfokozott várakozások miatt nem lesz, hisz a kormányok, jegybankok felkészülnek rá, óvatosak, így nincs túlköltekezés, túlzott eladósodás, ami a válságok melegágya szokott lenni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?