Hirdetés

Megérkezett a Tesla új csodája, nagyon várt adatok jönnek ma

Eidenpenz József, 2019. november 22., 11:40

A beszerzésimenedzser-indexek miatt már régóta aggódnak a befektetők, ma jön belőlük egy csokorra való. A tőzsdék egyelőre szerényen optimisták. Az európai kereskedésben nagyot esik a Tesla, amely most mutatta be új járművét, talán mert a konkurencia is nagyon belehúzott.

Többnapos lecsorgás után végre enyhe pluszban vannak az európai tőzsdeindexek és a határidős európai társaik is. Pedig a hírek ezt nem feltétlenül indokolják.

Itthon a BUX-index is szerény, 0,2 százalékos pluszban van, főleg a Mol egy százalék feletti drágulása miatt. Az OTP csak 0,2 százalékkal emelkedik, a Richter 0,7 százalékkal süllyed. Az euró nem változott tegnap este óta, 334,20 forint a bankközi piacon.

Hirdetés

1. Egyre távolabb a kereskedelmi megállapodás?

A tegnapi nap híre volt, hogy az Egyesült Államok és Kína erre az évre tervezett kereskedelmi megállapodása a következő évre tolódhat. Azóta csak újabb rossz hírek jöttek. Ha nem jön létre a megállapodás, akkor megint életbe léphetnek egyes korábban elhatározott vámemelések. Nemrég Donald Trump is újra fenyegetőző hangnemre váltott. A kínai elnök is kilátásba helyezte, hogy ha kell, visszavágnak. Ennek ellenére tudnak ma emelkedni az indexek.

2. A menedzserek napja jön

A mai nap a beszerzésimenedzser-indexekről szól az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint. “Mind a feldolgozó-, mind a szolgáltatóiparból láthatunk adatokat Németországból, az EMU-ból (Európai Monetáris Unió - a szerk.) és az USA-ból is. Az elmúlt közel két évben ezek csökkenése okozott rettegést a piacokon” – írják. Az elmúlt cirka egy hónapban mintha fordulat jelei mutatkoztak volna, de a piacok előreszaladtak. Kérdés, hogy ezt a mai indexek megerősítik-e, “vagy továbbra is csak a remény marad nekünk”.

Egy rossz adat már jött, a német IHS Markit Institut ipari és szolgáltatási komplex indexe az Eurózónában a várt 50,8 helyett csak 50,3 lett. Az ötvenes határ választja el a visszaesést a növekedéstől.

3. Tesla cybertruck kontra Ford?

Bemutatták a Teslánál a régóta ígért “cybertruck” pickupot. A kinézete meglepő, futurisztikus, de az igazi meglepetés az árazás. Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint míg “korábban Musk arról beszélt, hogy 50 ezer dollár alatt szeretné értékesíteni a pickupot, ezt sikerült jóval lefaragni és már 40 ezer dollár alatt is el lehet vinni egyet, azonban a csúcsváltozat önvezető képességgel már majdnem 80 ezer dollár lesz.”

A Tesla tegnap este kissé emelkedett Amerikában, ma viszont Németországban 3,6 százalékkal esik. Ennek oka lehet, hogy a versenytárs Ford vezetése is hasonló járművekről beszélt csütörtökön egy konferencián. Ezek ráadásul ugyanúgy 2021 végére érkezhetnek az autószalonokba, mint a Tesla újdonsága. Valamint a General Motors megjelenésével is kell számolni az elektromos pickupok és SUV-ok piacán az Investing.com szerint.

4. Nem lehetetlen a Hewlett Packard – Xerox frigy

“Elutasította a HP a Xerox ajánlatát, de még nincs vége a történetnek” – írta az Equilor reggeli hírlevele. Az Evercore elemzői szerint a 22 dolláros ajánlatot a Xerox akár 26 dollárra is emelheti részvényenként, és még mindig megérheti neki az üzlet. Közben a Xerox vezetősége fontolgatja, hogy baráti egyesülés helyett a részvénytulajdonosoknak tesz ajánlatot a felvásárlásra.

Több nagyrészvényes is támogathatja ezt, köztük Carl Ichan. A HP részvénye 19,65 dollár volt legutóbb.

5. Becsengetett a Richter

Huszonöt év alatt 44-szeresére nőtt a Richter-részvények árfolyama a társaság szerint, amely negyedszázados tőzsdei pályafutása alkalmából jelképes becsengetéssel nyitotta meg a napot. Ezen kívül jelentős osztalékot is kifizetett a cég. (A részletekről itt írtunk.)

A Richter egyébként ma kissé esett, 5920-ra, de az utóbbi hetekben szép emelkedésen van túl (lásd a grafikont). Ennek jelentős részben azonban az lehet az oka, hogy a cég rendszeresen vásárolja a saját részvényeit.

Richter-árfolyam. Forrás: BÉT
Richter-árfolyam. Forrás: BÉT

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Ez deríthető ki annak kapcsán, hogy egy ellenzéki képviselő írásban faggatta a pénzügyminisztert arról, mennyit kell visszafizetnie az államnak a letelepedési kötvényes off-shore cégeknek az öt év után lejáró kötvénycsomagok után 2020-ban. Számszerű választ nem kapott, de némi kutatkodás után elérhetők az adatok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?