Hirdetés
Hirdetés

Megjött a 315 forintos euró, Trumpra várva összeomlott az olaj

Eidenpenz József, 2018. május 08., 18:53

December eleje óta először ismét 315 forintba kerül az euró, a BUX index pedig esett, nagyobbat, mint Európa többi mutatója. Mindenki Trumpra vár, az iráni megállapodás sorsa miatt idegesek a piacok. Különösen az olaj, amely tegnap nagyot ugrott, ma nagyot zuhant.

Texasi olajkút (fotó: Pixabay)
Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

Magyar idő szerint este nyolckor Donald Trump elnök bejelenti, hogy mi lesz a sorsa az Iránnal korábban kötött nukleáris-gazdasági megállapodásnak. Az általános nézet az, hogy ki fog hátrálni az egyezményből, ami elég szerteágazó következményekkel járhat. Az egyik, hogy az olaj árfolyama emelkedik, mert az iráni olaj egy része kieshet a világpiacról.

Emiatt ma a tőzsdék egy darabig inkább kivárásos, stagnáló képet mutattak, de a nap közepén már egyre inkább a pesszimizmus volt a jellemző. Európában pedig azt is kitalálták, amiért aggódni lehet, hogy a gyengülő euró a dráguló olajjal karöltve, inflációt okoz, és előrehozhatja a kamatemelést. Újabb ez évi csúcson van a dollár, a gyengülő euró máskor segíteni szokott az európai, főleg a német részvényeknek, de ezúttal ez is hatástalan maradt.

Hirdetés

Az USA-ban kijött egy jó munkaerő-piaci adat is, 2000 decembere, az adatközlés kezdete óta nem volt ilyen magas a betöltetlen állások száma az USA-ban, 6,55 millió (JOLTS-jelentés). Ez sem tudta azonban igazán feldobni a kedélyeket.

Nagyot esett a kamionos

A végére, vélhetően az olajár erősödő esése nyomán javult az európai hangulat, a német DAX index csak 0,3, a francia CAC 0,2 százalékkal esett, a brit mutató stagnált. A vezető amerikai indexek is hasonló, 0,2-0,3 százalékos mínuszban vannak este hat körül.

A BUX index egy százalékkal esett, miközben a varsói tőzsdeindex ugyanennyivel emelkedett. Az OTP 0,7, a Mol 1,6 százalékkal esett (10 670, illetve 2790 forintra). Ma hajnalban a Richter és a Waberer's, este tőzsdezárás után pedig a Magyar Telekom tette közzé gyorsjelentését. A kamioncég 3,4 százalékkal zuhant 3970-re, a gyógyszergyár 0,7 százalékkal 5360-ra.

Éves csúcson az euró/forint

A forint ma tovább gyengült, az euró maximumára 315,30 lett. A nap végén azonban kerek 315,0-ön áll. Ennél magasabban az árfolyam csak május elsején, ünnepnap járt az utóbbi egy évben, ami nem lehetett igazi kereskedés. Valamint ugyaninnét fordult vissza az ár december elején.

Az Altera igazgatósága nem javasolja a részvényesek számára, hogy a Wallis Asset Management vételi ajánlatát elfogadják. Szerintük „a társaság érdeke, hogy a társaság közkézen lévő részvényeinek a száma minél nagyobb mennyiségben megmaradjon, amivel megvalósítható a szükséges szintű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos, hosszútávú tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága” – írják. Ugyanakkor üdvözlik ajánlattevő által közzétett működési tervet.

Pletykák és hírek

Az olaj árfolyama tegnap bemutatott egy nagy ugrást, amikor a WTI 70, a Brent 76 dollár fölé szárnyalt, mintegy három és fél éves csúcsra. Délelőtt kisebb korrekció következett, majd délután begyorsult az esés, a WTI valóságos flash crash-t mutatott be, volt 67,60 is. Most két százalékos mínuszban vannak, valamivel 69, illetve 75 dollár alatt.

Vegyél a pletykákra, adj el a hírekre? Még az sem lehetetlen, hogy végül innentől fog esni az olaj ára, amely hosszú menetelésen van túl, egy év alatt 53 százalékkal ment fel (Brent).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?