Hirdetés

Megnyugodott a forint, de még kritikus helyzetben van

Eidenpenz József, 2019. november 27., 11:50

A tegnapi rekord után korrigált kicsit a forint, ám a következő napok kiemelt fontossággal bírnak számára a brókercégek szerint. Ha megint elesik a 337-es szint, lehet, hogy meg sem áll 340-ig az euró. A tőzsdéken tart a kereskedelmi optimizmus. Bejelentést tett a Richter és a Duna House. Öt fontos hír a tőzsdenaphoz.

Ma megint jó napjuk lehet a tőzsdéknek, az amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés kilátásai tovább javultak a hírek alapján. Az európai indexek fél százalék körüli pluszban vannak. A Stoxx 600 nyugat-európai index mintegy négy és fél éve nem látott szintre emelkedett. (Második grafikon.)

A főbb amerikai indexek határidős árai is két-három ezrelékes pluszt mutatnak a hivatalos kereskedés kezdete előtti órákban. A BUX index is szerény pluszban áll, a Mol egy százalék körüli emelkedése húzza fel. Az OTP és a Richter szerény süllyedést mutat.

Hirdetés

Friss árfolyamok itt láthatók

1. Megnyugodott a forint

A kedd reggeli 337 forintos új euróárfolyam-csúcs után később megnyugodott a forint árfolyama, azóta 336 körül ingadozik. Ám kritikus napok előtt áll a forint az Erste Befektetési Zrt. szerint. “Tegnap már ott volt a kés a forint torkán, azonban egy nagyobb napon belüli fordulat segített elkerülni a komolyabb gyengülést… Ha kitartana ez a fordulat és a következő napokban is erősödni tudna a magyar fizetőeszköz, akkor egy fals kitörést láthatnánk a grafikonon, ami nagyobb ellenirányú mozgásra, azaz forinterősödésre utalhat. Ha ez nem következik be, és ismét elindulunk 337 felé, akkor viszont komolyabb tér nyílik meg a további gyengülésre” – írta a cég.

Az euró/forint három hónapja (Tradingview.com)
Az euró/forint három hónapja (Tradingview.com)

A 336,77-es szint továbbra is ellenállást képez, amely egy korábbi emelkedő hullámra mért 161,8 százalékos Fibo-szint. De fordulatra utaló jelzéseket továbbra sem láthatunk, így folytatódhat a forintgyengülés – írta az Equilor Befektetési hírlevele. “Az RSI indikátor alapján még bőven van tér felfelé, az említett Fibo-szint szignifikáns áttörése esetén akár a trendcsatorna felső trendvonala is megcélozható lehet” – írják. Ellenállás még szerintük a 337,07-es tegnapi rekord és a 340,70 forintos euró.

2. Trump hírei, vámok és lakáspiac

Tegnap az USA-ban jó lakáspiaci adat érkezett, és Donald Trump elnök is pozitívan nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról, szerinte közel a megállapodás. “A végső stádiumba érkeztek a tárgyalások és minden jól halad… az Egyesült Államok fog vele jobban járni, mert jelenleg minden előny Kínánál van és ezen változtatni szeretne” – írja az Equilor reggeli hírlevele. A tárgyalásokat megnehezítette, hogy az amerikai kongresszus elfogadott egy, a hongkongi demokráciát támogató deklarációt.

Az EuroStoxx 600 európai uniós részvényindex (Tradingview)
Az EuroStoxx 600 európai uniós részvényindex (Tradingview.com)

Amennyiben az elnök is elfogadná a deklarációt, az tovább nehezíthetné a tárgyalásokat. Ezeket pedig szerencsés lenne december 15 előtt lezárni, hiszen akkor élesedne egy újabb vám. “Ha addig nem állapodnak meg, akkor Trumpnak kell dönteni arról, hogy bevezeti e a bejelentett 15 százalékos vámot további 160 milliárd dollár értékű kínai árura” – írta a brókercég.

3. Itt a Duna House-jelentés

Este közzétette gyorsjelentését a Duna House. “A tisztított core üzemi eredmény 342 millió forintot tett ki, 9 százalékkal meghaladva a tavalyi év harmadik negyedévét. Az év első kilenc hónapja során a csoport összesen 888 millió forint tisztított core üzemi eredményt ért el, 25 százalékkal meghaladva a megelőző évet” – írják. A csoport konszolidált üzemi eredménye viszont hét százalékkal 344 millió forintra, adózott eredménye pedig 14 százalékkal 253 millióra csökkent.

“Az eredmény csökkenése negyedéves összehasonlításban elsősorban az LTP termékek kiesése miatti erős bázishatásnak köszönhető” – tették hozzá. A részvény a tőzsdén fél százalékos pluszban van.

4. Új gyógyszert vezetett be a Richter partnere

A Richter bejelentette, hogy licencpartnere, a Mochida Pharmaceutical “bevezette a japán piacra a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG által kifejlesztett bioszimiláris teriparatide készítményt. A bevezetésre azt követően került sor, hogy szeptemberben a Mochida forgalomba hozatali engedélyt kapott a termékre.”

Emlékeztetnek rá, hogy 2017 januárjában az Európai Bizottság már jóváhagyta a “bioszimiláris teriparatide, a Terrosa” forgalomba hozatali kérelmét, és 2019. augusztus második felében bevezették Európában. “A hír enyhén pozitívnak tekinthető” – írta a KBC Equitas reggeli összefoglalója.

“A hír ugyan pozitív, de pénzügyileg nem tűnik túl jelentősnek. Ugyanis a Teripartid hatóanyag tartalmú gyógyszer egy csontritkulás gyógyítására szolgáló, hormonpótló készítmény, de az értékesítési potenciálja limitált. Így nem várunk a lépéstől számottevő eredményhatást a Richter esetében” – írta az Erste Befeketési Zrt.

5. Erősebb pozícióba került a HP

A vártnál jobb eredménnyel rukkolt elő a HP Inc. a tudósítások szerint, amely a Xerox ellenséges jellegű felvásárlási ajánlata miatt különösen érdekes. A menedzsment ugyanis messze túl alacsonynak tartja az ajánlott árat. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

Az okok nem újkeletűek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívül laza monetáris politikája miatt a befektetők nem keresik a hazai fizetőeszközt, amikor pénzeiket próbálják biztonságosabb eszközökbe tenni az olyan vészjósló fejlemények miatt, mint például a Kínából terjedő koronavírus. Ez utóbbi hat ki most elsősorban a pénz- és tőkepiacokra, emellett eltörpül a mai EKB-kamatdöntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?