Hirdetés

Megszületett az új forintrekord, ma átsúlyozzák Magyarországot

Eidenpenz József, 2019. november 26., 11:29

Soha nem került még annyiba egy euró, mint ma, 337 forint az új rekord. A tőzsdék némi megállót tartanak a tegnapi rekordeső után, a BUX is hasonlóan viselkedik. Az egyik nagy brókercég szerint 343 is lehet az euró ára, a másik pedig úgy véli, az OTP tegnap elérkezett az elemzők árajánlásainak átlaga közelébe.

Tegnap arany napjuk volt a tőzsdéknek, a BUX index, az OTP, az S&P 500, a Nasdaq Composite is új történelmi csúcsra érkezett. A német DAX még ugyan nem, de szintén közel járt hozzá. Az emelkedést főleg a kereskedelmi háborúról érkező jó hírek váltották ki. De megjelent olyan gazdasági mutató is, a német Ifo-index, amely reménysugárnak tűnik a gazdasági növekedés szempontjából.

Ma is érkezett jó hír, az amerikai-kínai tárgyalók a Bloomberg szerint telefon-konferenciát tartottak, és tovább közeledtek az álláspontok. A tőzsdéken mégis megálló, kis korrekció következhet, bár ez a csúcsok után egyáltalán nem meglepő.

Hirdetés

Az európai tőzsdék 0,2-0,6 százalékos mínuszban vannak, az amerikai határidős indexek is szerény csökkenést mutatnak. A BUX index itthon egy százalékkal esik, a Richter és a Mol másfél-két százalékos süllyedése húzza le. Az OTP jobban tartja magát, csak 0,3 százalékot veszített tegnapi záróértékéből.

Friss árfolyamok itt láthatók

343-ig megy az euró?

Nagy esemény van a forintnál, sohasem került még 337,03 forintba az euró. Az eddigi csúcs 336,50 körül volt. Persze már egy-két hete ostromolta a 336-ot az árfolyam, így várható volt, hogy előbb-utóbb áttöri.

Euró/forint egy évre (Tradingview.com)
Euró/forint egy évre (Tradingview.com)

Az Erste Befektetési Zrt. stratégája, Miró József reggel a TrendFM-nek azt mondta, az euró/forint árfolyamban egy csésze alakzat látszik formálódni, így könnyen lehetséges, hogy 343-ig elmegy az árfolyam. Egyébként a jelenség régiós, a lengyel zloty, a cseh korona és a román lej is gyengült, de kisebb mértékben.

Az Equilor is 340-et emleget

A szakember célzott arra, hogy ebben a kamatszintek különbözősége – a többinél alacsonyabb magyar alapkamat, szuperlaza hazai monetáris politika – is szerepet játszhat.

“Új történelmi csúcsra emelkedett a forint árfolyama, a következő potenciális megállót el is érte, mely a 161,8 százalékos Fibo-szint 336,77-nél” – írta az Equilor Befektetési Zrt. Elemzése. “Amennyiben a későbbiekben ezt is átlépi, akár az emelkedő trendcsatorna felső trendvonalának tesztelése is reális lehet, 340 felett” – tették hozzá.

Az euró forintban, lejben, zlotyban, cseh koronában egy évre (Tradingview.com)
Az euró forintban, lejben, zlotyban, cseh koronában egy évre (Tradingview.com)

Hogy jutottunk ide? Mi lehet az oka?

Az euró/forint több éves stagnálás, vagy inkább sávban való ingadozás után először 2018 nyarán érte el a 330-as szintet. Idén szeptember végén pedig 336,50 körül tetőzött. Az utóbbi mintegy két hétben már voltak jelei, hogy új rekord következik, az árfolyam többször megközelítette a 336-ot.

A közgazdászok általában két tényezőt hoznak fel magyarázatként: Az egyik, hogy az MNB a világon az egyik leglazább jegybank. Alacsony kamatokkal és más eszközökkel is hozzájárul a gyenge forinthoz (relatíve magas infláció mellett). A másik a gyakran ideges, bizonytalan külföldi tőkepiaci környezet, a feltörekvő piacokkal kapcsolatos óvatosság.

Olvassa el ezt is: Nincs jó híre a CIB-nek: még gyengébb lehet a forint

Szépen ment az Alibaba, rosszul a HP

Ma kezdődött a hongkongi tőzsdére bevezetett Alibaba részvényeinek kereskedése, és egyből közel hat százalékos pluszba ugrott az árfolyam, aztán tovább emelkedett – írta az Equilor hírlevele. A kibocsátással több mint 11 milliárd dollár friss tőkét vont be a vállalat, ami az idei év legnagyobb részvénykibocsátásának számít globálisan.

Csalódást keltettek viszont a Hewlett Packard Entreprise (HPE) negyedéves számai. A vállalat árbevétele elmaradt az elemzők által várt 7,4 milliárdtól. A kereskedelmi feszültségek nem kedveznek az eredménynek. Az egy részvényre jutó 49 centes eredmény viszont meghaladta a 46 centes konszenzust.

A HPE részvényei 4 százalékot estek a zárást követő órákban – írta az Equilor. (A korábbi Hewlett Packard néhány éve két részre vált, a másik utód, a HP Inc. /HPQ/ felvásárlásáról itt írtunk.)

Csökken Magyarország súlya

Ma zárásban jön az MSCI indexének átsúlyozása az Erste Befektetési Zrt. szerint. A kínai index súlya 1,6 százalékponttal növekszik, s ezzel összességében 4,1 százalékra emelkedik. Ez a brókercég szerint negatív a többi feltörekvő piacra, de a hatás relatíve kicsi.

“Hasonló lépést láthattunk az MSCI részéről augusztusban, hiszen akkor Kína és Szaúd-Arábia összesen 2,1 százalékponttal növekedett az indexben. Akkor az augusztus végi átsúlyozásnál 1-2 százalékkal esett a BUX index, amelyben a nemzetközi hangulat kisebb, s az MSCI átsúlyozás valószínűleg nagyobb szerepet kapott” – írta a brókercég. Úgy vélik, hasonló, limitált negatív hatás most is lehet.

Kifújhat az OTP-emelkedés?

A KBC Equitas tegnapi, ügyfeleknek szóló elemzésében az OTP ára már igen közel volt az elemzői ajánlások 14 320 forintos átlagához (konszenzus). A Richternél is nagyon hasonló volt a helyzet. A Mol árfolyama még 17, a Telekomé 19 százalékos felértékelődési potenciált rejtett hétfőn az elemzői célárak alapján.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?