Hirdetés

Nincs jó híre a CIB-nek: még gyengébb lehet a forint

Csabai Károly, 2019. november 26., 11:50
Cimkék
CIB
, MNB
, forintárfolyam

Ennek okát a rendkívül laza hazai monetáris politikában, a régiós szinten is alacsony irányadó kamatban, valamint azokban a jegybanki üzenetben látják, miszerint az MNB nem bánja, ha gyenge a hazai fizetőeszköz.

A gazdasági növekedés jelentős lassulására számít jövőre a CIB Bank. A hazai GDP 2019-ben még 4,8 százalékos növekedése jövőre már közelebb lehet a 3 százalékhoz, ami a magyar gazdaság potenciális üteméhez közeli – vélte Trippon Mariann, hitelintézet vezető elemzője a mai sajtótájékoztatóján. Hozzátéve, bár a gazdaság bővülése jövőre tényleg nagy mértékben lassul, még így is csak kissé marad el az előző öt év átlagától, miközben továbbra is az egyik legmagasabb lehet az Európai Unióban. Ráadásul az sem a munkaerőpiac, sem a költségvetés szempontjából nem jelent extra kockázatot.

A kevésbé kedvező külső környezetben a hazai gazdaság motorja a belső felhasználás maradhat, a fogyasztás dinamikusan nőhet, és a jövőre még elérhető EU-s forrásokkal jelentősen megtámogatva a beruházások is gyarapodhatnak. Más kérdés, hogy e hatások 2020-ban már gyengébbek lehetnek, miközben Trippon Mariann szerint a külső környezet romlása miatt az exportteljesítmény is visszafogottabbá válhat.

Hirdetés

Ami az inflációt illeti, a CIB szerint az idén viszonylag nagy kilengésekkel a 3,9 százalékos éves csúcsról szeptemberre 2,9 százalékig visszaesett pénzromlás szintje az idén és jövőre is éves átlagban a középtávú 3 százalékos jegybanki cél felett maradhat. Az alapfolyamatokat jobban tükröző maginflációs mutatókat a növekvő kereslet nyomás alatt tarthatja, a jegybank kamatdöntéseinél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció stabilan meghaladhatja a 3 százalékot. Igaz, a CIB-nél nem számítanak arra, hogy e mutató tartósan átlépné a 3 százalékos jegybanki cél körüli 1-1 százalékpontos toleranciasáv felső szélét.

Ez utóbbi, s főként a globálisan alacsony kamatkörnyezet miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája továbbra is laza maradhat, a 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat 2020 végéig nem változhat. Ettől még a likviditásmenedzselési eszköztár alkalmazásával folytatódhat a monetáris kondíciók finomhangolása, azok csak akkor változhatnak, ha az Európai Központi Bank politikájában jelentős fordulat következne be.

A ma az euróval szemben a 337-as szintjével új történelmi mélypontjára került forint lassú, fokozatos leértékelődése folytatódhat Trippon Mariann szerint. Bár mostani előrejelzésükben 2020-ra 330 forintos euróárfolyamot prognosztizálnak, ezt még a korábbi makrogazdasági adatok és paraméterek alapján határozták meg. Előrejelzésüket december második felében vizsgálják felül, azt követően, hogy az MNB megjelentette a következő inflációs jelentését. Érdeklődve várjuk a következő hónapok inflációs számait atekintetben, vajon a gyengülő forintárfolyam hogyan változtatja meg a cégek árazási politikáját, hiszen a drágítás az autókereskedőknél már érzékelhető – közölte a CIB vezető elemzője.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

Moratóriumot vezetne be az EU az arcfelismerő rendszerek nyilvános használatára, de a Google is támogatja a technológia ideiglenes halasztását. Közben egy aprócska start-up cég, a Clearview AI egy három milliárd képet tartalmazó gigantikus méretű adatbázist épített fel arcfelismerő rendszeréhez.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?