Hirdetés
Hirdetés

Nagy gáz van a Facebook-nál, Európa legrosszabbja a BUX

Eidenpenz József, 2018. március 19., 18:58

A Facebook-tól kikerült adatok körüli botrány nyomán mélyrepülésben a cég részvénye, de magával húzza lefelé a többi amerikai technológiai részvényt is. Az európai tőzsdék kisebb elánnal, de szintén lefelé tartottak délután, a BUX index viszont alaposan alulteljesítő volt. A bitcoin megint megjárt egy mélypontot, majd felpattant, aminek oka lehet.

A Facebook részvénye este hatkor 6,6 százalékos mínuszban volt Amerikában, egyesek szerint ez a mai három, mások szerint öt éve nem látott zuhanás a cég életében. Az oka, hogy kiderült, 50 millió ügyfél adatai kerültek ki a társaságtól 2016-ban egy másik céghez. Amely történetesen éppen Donald Trump kampányán dolgozott akkor.

A részvény az egész tech-szektort, majd az egész amerikai részvénypiacot magával rántotta. De legalább ekkora jelentőségű, hogy gőzerővel folyik a kereskedelmi háború, az egyes országok minden követ igyekeznek megmozgatni Donald Trump büntetővámjai ellen. Ráadásul az elnök a hétvégén egy sor Twitter-üzenettel növelte az amerikai politikában amúgy is egyre súlyosabb káoszt.

Hirdetés

Az S&P 500 index 1,6, a Nasdaq technológiai tőzsde indexe 2,2, a Dow Jones Ipari Átlag 1,4 százalékos mínuszban van most. Az európai tőzsdék is csúnya mínuszban, a német index 1,4, a francia 1,1, a brit 1,7 százalékkal esik. A brit részvények helyzetét súlyosbítja, hogy előrehaladás mutatkozik a Brexit-tárgyalásokban. Az angol font viszont drágult.

Mol, OTP két jóbarát

A lengyel tőzsdeindex 1,6, a román 0,5, a cseh 0,2 százalékkal esett ma. Így a BUX index 3,1 százalékos esése csúnya alulteljesítés, a legrosszabb Európában, de talán globálisan is.

A Mol és az OTP fej fej mellett zuhant, 3,7, illetve 3,6 százalékkal, 2900, illetve 11 310 forintra. A Richter 2,2 százalékkal 5445-re esett, a Telekom kissé emelkedni tudott. Az Opus 7,6, a Konzum 5,0, az Appeninn 6,1 százalékkal került közelebb a nullához.

További árfolyamok

Az euró/forint 30 fillérrel feljebb, 311,0 forintnál áll, fizetőeszközünk enyhén gyengült. Ez főleg annak fényében nagy teljesítmény, hogy fél-egy százalékkal esik sok feltörekvő piaci deviza, mint a török líra, az orosz rubel, a brazil vagy a dél-afrikai pénz. A cseh, lengyel, román fizetőeszközök ugyanakkor stabilak, mint a forint.

Miért ez az ijedtség?

A piacok idegességét persze növelheti az is, hogy szerdán a Fed az USA-ban kamatdöntő ülést tart, várhatóan emelik is a kamatot. Szokás szerint a piacok minden szóra nagyon figyelnek majd, a kérdés, három vagy négy emelés lesz az idén. A hazai tőzsde, különösen a kormányfő baráti köréhez tartozó cégek alulteljesítése pedig nyilván a választásoknak is köszönhető, amik mindig bizonytalanságot jelentenek. A tőzsdék rendszerint nem kedvelik a bizonytalanságot.

G20 a kriptókról

A dollár ismét gyengülő pályán van, fél százalék körül veszít értékéből. Ez az aranynak jót tett, de a többi árupiaci termék árát nem tudta megmozgatni, az olaj fél százalék körüli mínuszban jár. (A WTI 62, a Brent 66 dollárnál.) Nagyot esett a búza és az élő sertés ára.

A bitcoin árfolyama vasárnap 7350 dollár környékén újra mélypontot ütött, február 6-a óta nem volt ilyen alacsonyan. Ma viszont magához tért, most 8360 dollár. A kriptodevizák körül záporoznak a hírek, az egyik, hogy a G20 csúcstalálkozón Mark Carney (BoE) pozitívan nyilatkozott róluk. A G20 találkozón irányelveket fogadhatnak el a kriptodevizák szabályozásával kapcsolatban. Egy másik, hogy a Google és a facebook után a Twitter is tiltaná a kripto-reklámokat.

Száguld a félelem-kindex

A kriptodeviza-sajtót bejárta, hogy megvan, mi okozta valójában a bitcoin-mélyrepülést: a 2015-ben becsődölt MtGox tőzsde felszámolása során lefoglalt, óriási mennyiségű (400 millió dollárnyi) bitcoin és bitcoin cash eladása. Február 5-én például 18 ezer bitcoin eladására adhatott megbízást a felszámoló, de más nagyobb esések is gyanúsan egybe esnek a tranzakcióival.

Az idegesség és bizonytalanság jele, hogy nagyon megugrottak a volatilitás-indexek, amelyeket a február eleji részvénypiaci eséseknél is sűrűn emlegettek. Az amerikai VIX, a “félelem-index” 37, az európai VSTOXX 23 százalékkal ment feljebb.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?