Hirdetés

Nem lassítanak a piacok, itt vannak az újabb rekordok

2019. november 05., 10:22

Az amerikai tőzsdeindexek újabb rekordokat állítottak fel, és a német piac is másfél éves csúcsra ugrott. A befektetők egyre optimistább kimenetelt várnak az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodástól.

Hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdéken is folytatódott a hossz. A fontosabb európai indexek többsége éves csúcson zárt. A Wall Streeten is hasonló volt a helyzet, hiszen a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 115,36 ponttal, 0,42 százalékkal, 27 462,72 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 11,46 ponttal, 0,37 százalékkal nőtt, és 3078,37 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 46,80 ponttal, 0,56 százalékkal emelkedett, és 8433,20 ponton zárt. Hajnalban Ázsiában is vágtató indexeket láthattunk, és az európai piacokon is minimális pluszban nyitottak az indexek.

Hirdetés

Lássuk a legfontosabb piacbefolyásoló információkat.

1; Nagyon optimista megállapodást kezdtek árazni a piacok

A befektetők figyelmének középpontjában az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások állnak, amely kapcsán megjelent néhány pozitív hír. Az amerikai tisztségviselők jelezték, hogy novemberben a két elnök aláírja a részmegállapodást. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter pedig azt mondta, hogy "nagyon rövid időn belül" kiadják az exportengedélyeket az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállíthassanak a Huawei Technologies kínai vállalatnak. A legnagyobb emelkedést így azok a cégek érték el, amelyeknek magas a kínai kitettsége, így többek között az autóiparnak és a nyersanyagiparnak kedveztek a hírek.

Persze az elmúlt másfél évben annyi csavar és fordulat volt ebben a történetben, hogy a finálé előtt akár újabb is jöhet. Olyan hírek láttak ugyanis napvilágot, hogy csak akkor fogadják el a kereskedelmi megállapodást a kínaiak, ha az USA visszavonja 360 milliárd dollár értékű árúra kivetett vámot. A kínaiak azt szeretnék elérni, hogy 110 milliárd dollár értékű áruról töröljék el, míg másik 250 milliárd dollár értékű áruról pedig csökkentsék a 25 százalékos vámot. Az is felmerült a tárgyalásokon, hogy ideiglenesen függesszenek fel vámokat, melyért cserébe Kína is felfüggeszti az agrártermékekre kivetett vámot, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

A végső megállapodás feltétele még az is, hogy a december 15-re beígért vámemelés maradjon el, hiszen az akkor kivetendő adó az okos telefonokat és laptopokat sújtaná, mely érzékenyen érintené Kínát. Az amerikai tárgyalófél szerint a vámok a garancia arra, hogy Kína betartja a megállapodást, attól félnek, hogy ha eltörlik a vámokat, akkor Kína nem fogja betartani a piaci reformokat előíró részeit a megállapodásnak.

2; Újabb gyengébb adat jött Kínából

Miután a befektetők a kereskedelmi háború lezárására fókuszálnak, a recessziós félelmeket teljesen félretették. Pedig folyamatosan jönnek aggasztó hírek, amely a gazdasági lassulásra, illetve a visszaesésre utalnak. Ma hajnalban például Kínából érkezett egy ilyen adat.

Októberben nyolc havi mélypontra lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme a Caixin gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint. A Caixin szolgáltatóipari BMI mutatója októberben 51,1 pontra csökkent az előző havi 51,3 pontról. A piac a teljesítmény javulására számított, arra, hogy a mutató 52,8 pontra emelkedik.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását számszerűsíti. A Caixin kínai szolgáltatóipari BMI mutatója 2005 óta tartózkodik 50 pont felett. A Caixin októberi szolgáltatóipari BMI mutatója nyolc hónapja a legalacsonyabbnak bizonyult. A kínai nemzeti statisztikai hivatal korábban publikált hasonló, nem feldolgozóipari ágazatokat felölelő BMI mutatója pedig 2016 februárja óta a legalacsonyabb értéket érte el.

3; A dübörgő piacon is vannak vesztesek

Hiába ugrottak csúcsra az amerikai tőzsdék legfontosabb mutatói, találunk azért olyan részvényt, amely veszített értékéből. Az egyik ilyen a McDonald's részvénye volt, amely közel 3 százalékkal gyengült. A háttérben az állt, hogy a gyorsétteremlánctól távozott Steve Easterbrook elnök-vezérigazgató, miután kiderült, hogy szerelmi viszonyt folytatott egy alkalmazottjával. (A témával a Privátbankár részletesen is foglalkozott, cikkünk itt érhető el.)

Beszakadt az Under Armour sportszergyártó részvénye, amelynek kurzusa 19 százalékkal esett. A vállalat megítélése azért romlott drasztikusan, mert a befektetők rosszul fogadták, hogy a vállalat ismét rontotta éves profitvárakozását. A sportszergyártó papírjai egyébként az utóbbi időszakban meglehetősen rosszul teljesítettek, a részvény ugyanis augusztusban még 28 dollár körül mozgott, míg a hétfői zárásban már a 17 dolláros szint közelében volt.

Európában kedden a spanyol Telefonica papírjai kerültek eladói nyomás alá, miután a távközlési óriás a vártnál gyengébb számokat közölt. A részvény esése miatt egyébként a kontinens más távközlési papírjai is gyengüléssel kezdtek.

4; Óriási üzletbe vágott a Mol

Megállapodott a MOL és a Chevron, így a magyar olajtársaság 9,57 százalékos részesedést vásárol az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) olajvezetékben. A megállapodás értéke 2019. január 1-jei árfolyamon 1,57 milliárd dollár, amely a - nyilvánosságra nem hozott időpontú - záráskor módosulhat. A zárást követően a Mol az ACG mező harmadik legnagyobb tulajdonosává válhat. A vállalat a tranzakciót a meglévő likviditásából tudja fedezni, a korábbi osztalékfizetési terveket nem befolyásolja.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG-mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek az egyike. Az ACG operátora a BP, a termelés hat tengeri platformon zajlik, így a teljes termelés 2018-ban 584 ezer hordó/nap szintet ért el.

Az Equilor elemzői szerint a tranzakciónak köszönhetően a MOL EBITDA-jának összetétele kiegyensúlyozottabbá válhat, csökkenhet a finomító túlsúlya, és így a MOL kevésbé lesz kitéve a külső környezetből fakadó kockázatoknak. Tekintve, hogy a MOL régóta tervez akvizíciókat olajtartalékainak pótlására, és az ár a várt alatt alakult, a hír kedvezően befolyásolhatja a részvény árfolyamát.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Ez deríthető ki annak kapcsán, hogy egy ellenzéki képviselő írásban faggatta a pénzügyminisztert arról, mennyit kell visszafizetnie az államnak a letelepedési kötvényes off-shore cégeknek az öt év után lejáró kötvénycsomagok után 2020-ban. Számszerű választ nem kapott, de némi kutatkodás után elérhetők az adatok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?