Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott az olajár, zuhannak a Mészáros-papírok

Fellegi Tamás, 2018. július 17., 10:30

Az eddig indokolatlanul magas olajár hirtelen 5 százalékot zuhant, kezd hatni a túlkínálat. Nem folytatta a forint a tegnapi erősödést, a török líra újra gyenge. Esik a Konzum és az Opus, a nagyok közül a Mol gyengélkedik. 148 forinton a 0 forintot érő Est Media, várják a messiást, aki milliárdokat ajándékoz a részvényeseknek.

Az utóbbi időben különös dolgokat produkált az olajár: először túl szélesre, 11 dollárra nyílt a WTI és a Brent típus közti rés, majd váratlanul összeszűkült 3 dollárra, végül mindkét típus emelkedett, noha bőséges a kitermelés világszerte.

Brent olaj
Brent olaj

Most hirtelen mintha helyreállna a rend: tegnap 5 százalékot zuhant mindkét típus ára, és ma is folytatódik az esés: a WTI 67, a Brent 72 dollár.

Hirdetés

Közvetlen oknak megnevezik, hogy Trump mégsem lehetetlenítené el teljesen az iráni olajexportot (ezt új barátja, Putyin sem nézné jó szemmel), de a valódi ok a piaci fundamentumok érvényesülése lehet, melyeket más tényezők felülírták (például sok short pozíció, melyeknek zárulni kellett).

Úgy tűnik, a forint most talált egy stabil pontot az euróhoz képesti 323-as szinten, miután bő két hete összeomlott az árfolyam, a korrekciót követően pedig tegnap tovább próbált erősödni, de ez elakadt. A török líra közben újra mindenkori leggyengébb értékéhez közeledik, eurónként 5,70-en.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

A nemzetközi részvénypiacok eseménytelenek, a hazai börze ezzel több érdekességet is tartogat. A Mol fél százalékkal esik 2648 forintig, a Telekom majdnem egy százalékkal 405,5 forintig, nagy mozgás azonban a Mészáros-papírokban van (jobb megnevezést máig sem tudunk rájuk): a Konzum két százalékkal esik 2835 forintig, az Opus közel 3 százalékkal 597 forintig.

A teljesen üres, pontosan 0 forintot érő Est Media ma 146 forinton forog 5 százalék mínuszban, kíváncsian várjuk, hogy lemegy-e 0-ig, vagy jön egy jó tündér, és milliárdos nagyságrendben adományoz a részvényeseknek, ahogy ez tavaly az említett Mészáros-papírok esetében történt, igaz, hogy azok azért nem voltak üres cégek, csak tettek még beléjük sokszor annyi vagyont, amennyi eredetileg volt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?