Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott Venezuela olajkitermelése, de van csodadeviza az olaj helyett

Fellegi Tamás, 2018. február 19., 15:00

Eljött a napja, amikor az országát gazdaságilag működtetni képtelen venezuelai diktátor, Nicolas Maduro beveti a csodafegyvert: kriptodevizát bocsát ki, és várja, hogy neki is abban a szerencsében legyen része, mint a bitcoin és az ethereum létrehozójának: vegyék, mint a cukrot, jó drágán, és jöjjön a vagyon, hogy országa felvirágozzék.

Az elmélet még helyes is lehetne, hisz nincs igaza mindenkinek, aki kibocsát egy kriptodevizát, és el tudja adni másoknak hagyományos valutáért? Főleg dollárért, euróért és más olyanokért, amelyek nem csak, hogy nem értéktelenednek, de még a kívánt inflációt is alig tudja bennük előállítani az őket kibocsátó jegybank. Madurónak is ilyen deviza kéne, amiből népének élelmet és alapvető fogyasztási cikkeket vehet, ha már egyszer termelni semmit sem tudnak, és még hatalmas olajkészletét sem tudja hasznosítani.

Szankciók és fedezet

Hirdetés

Hogy ne tűnjön teljesen úgy, mintha a semmiből akarna valamit csinálni, arra hivatkozik, hogy így majd az országa elleni szankciókat fogja kikerülni. Ha csak ezen múlna, ezt már bitcoinnal is rég megtehette volna, annak tényleg van egyelőre szép magas árfolyama (persze elég nagy az ingadozás), a diktátor saját kreálmányát pedig ki tudja, hogy valaki elfogadja-e majd? A puding próbája az evés, lássuk, kell-e valakinek. Persze ha tényleg olajat ad Venezuela, azt így vagy úgy megveszik, de azt eddig is megtették volna, ha az olaj előkerülne. Jobb a fekete arany, mint bármilyen kriptodeviza, egy csomó ország, köztük Szaúd-Arábia, Norvégia, Oroszország, hogy csak párat említsünk, remekül megél belőle.

A kormány szerint a petro nevű kriptodeviza fedezetét az ország olaj, gáz, gyémánt és aranykészletei adják, de hát ez így volt a bolivár esetében is elvileg, mégsem működött. Most azt várják, Katar, Törökország, és más közel-keleti országok befektetői, sőt európaiak és amerikaiak is venni fogják az új csodapénzt. Bolivárért, az értéktelen helyi pénzért nem lesz kapható, persze ha valami értéke lesz, arra úgyis kialakul a szabadpiac.

Eladnák lábon

Egy, a CNBC-nek nyilatkozó helyi újságíró szerint a kriptodeviza bevezetése csak arra lehet jó, hogy a pénzmosás elleni törvényeket állami szinten kerüljék meg, és így próbáljanak valamiféle pénzhez jutni. Az ország különösen nehéz helyzetét az okozza, hogy az olajkitermelés lényegében összeomlott: tavaly 29 százalékkal csökkent. Ha pedig bármilyen oknál fogva azt a hatalmas olajtartalékot nem tudják a felszínre hozni, akkor hiába fedezete az bárminek, nem sokat ér.

Egy elemző szerint az új kriptodevizát úgy próbálják értékelni, hogy mindegyik egysége egy hordó venezuelai olajnak, pontosabban a ki nem termelt, földben lévő olajnak felel meg. Így lényegében úgy adná el olajtartalékát az ország, hogy azt nem kell kitermelni, esetleg termelje ki, ha akarja, saját költségén, aki megvette a kriptodevizát. Még ha valamiféle kitermelési jogot, koncessziót adna el, annak akár értelme is lehetne, amihez viszont nem kell kriptodeviza.

Lássuk a medvét

A kísérlet mindenesetre érdekes, kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle. A meglévő 1500 kriptodeviza többsége most mindenesetre emelkedik a 10 nappal ezelőtti mélypont óta, aki egyébként ki akar bocsátani, most viszonylag jó piacot talál. Egyébként épp a második legnagyobb kriptodeviza, az ethereum létrehozója nyilatkozta, hogy szerinte is veszélyes eszközosztályról van szó, melyek értéke bármikor bármeddig lezuhanhat. Ő maga is azt ajánlja, hogy csak annyi pénzt fektessen bele valaki, amennyinek a teljes elvesztését is vállalni tudja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ - ami utána jött, az sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    2018. szeptember 20., 12:30
    Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?