Hirdetés
Hirdetés

Az OTP sokkal jobb, mint egy fejőstehén

Fellegi Tamás, 2019. március 20., 15:21

Az OTP közgyűlési előterjesztéséből kiderült, hogy a társaság a tavalyival megegyező osztalékot fizetne részvényeseinek. Az osztalék szerepe most másodlagos, hisz a papír árfolyamának emelkedése jelenti az elsődleges profitot, és erre nem lehet panasz, miután örökös csúcsán a papír. Mindazonáltal intézményi befektetőknek vonzó az osztalékhozam is, hisz ők nem részesülnek a lakossági állampapírok magas kamatából.

Az OTP Bank április 12-én tartja közgyűlését, ahol a részvényesek szavazni fognak a tavalyi év után fizetett osztalék mértékéről is. Ez a tervek szerint részvényenként 219 forint, ugyanannyi, mint amennyit a 2017-es év után fizettek. A tényleges osztalék ennél végül valamivel magasabb lesz, mivel a társaság tulajdonában lévő részvényekre jutó osztalékot felosztják a részvényesek között.

5 bő esztendő

Az OTP osztaléka a 2013-as és 2014-es év után 145 forint volt, ezt követően a következő három évben 165, 190 illetve 219 forint, és idén is ennyi lesz. A bank növekvő eredménye alapján akár nőhetne is az osztalék mértéke, de a bank közben akvizíciókat is folytat, így most úgy tűnik, nem akarja az eredmény nagyobb hányadát a részvényeseknek juttatni.

Hirdetés

A részvényeseknek nem is lehet panaszuk, hisz a pont 10 évvel ezelőtt válságbeli mélypontját, 1239 forintot elérő papír azóta megtízszerezte értékét, jelenlegi árfolyama 12 800 forint. A 10 év teljesítménye persze nem volt egyenletes: voltak különösen jó, de voltak árfolyamcsökkenést hozó évek is, azonban 2015 és 2017 között 3500-ről 11 000 forintig nőtt a papír árfolyama, és a tavalyi stagnálást követően idén eddig 13 százalékkal került feljebb.

Árfolyamnyereség vagy osztalék?

A részvényesek így elsősorban az árfolyam emelkedéséből profitálnak, de nem mellékes az osztalékhozam mértéke sem. A jelenlegi árfolyam mellett a 219 forintos osztalékkal számolva 1,7 százalék adódik, ami a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben az intézményi befektetőknek önmagában is vonzó. A lakossági befektetők ennél jóval többet is elérhetnek állampapíron, ha az árfolyam hosszabb távon stagnálna, netán csökkenne, esetleg kevesellnék is, így azonban szépen kiegészíti az árfolyam emelkedésből származó csinos hozamot.

Fejőstehenek és osztalékpapírok

Az osztalékhozamnak azoknál a papíroknál van kiemelkedő jelentősége, ahol a cég a növekedő szakaszból az érett, közgazdasági szakzsargonban fejőstehénnek nevezett (cash cow) szakaszba jutott, ahol további fejlesztések, beruházások híján az eredmény nagy részét kifizetik a részvényeseknek.

Emellett vannak olyan társaságok, ahol az iparág jellege miatt nincsenek nagy ingadozások a cég által elérhető profitban, ezek az osztalékrészvények. Ilyenek tipikusan az áramszolgáltatók, de nálunk a Magyar Telekomot is ilyennek tekintik a befektetők, ezektől a részvényektől sokkal magasabb osztalékhozamot várnak el, miután tartós árfolyam emelkedésre nem számítanak.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?