Hirdetés
Hirdetés

Reményüket vesztik Vajna cégének befektetői

Fellegi Tamás, 2019. február 19., 11:00

Zuhan az Est Media, Andy Vajna nélkül továbbra sem látják a jövőt a részvényesek. Vonzónak találják viszont a befektetők Kínát, a vámháborút egyenesen vételi lehetőségnek tekintik, emelkednek is a részvényárak. A BÉT-en az OTP és a Richter gyengül, a Telekom emelkedik. Limittel esik a Kartonpack, veszik a Konzumot.

A JP Morgan ázsiai részlegének vezetője, Jing Ulrich szerint a befektetők kezdenek visszatérni az ázsiai részvénypiacokra, különösen Kínába, miután úgy gondolják, hogy a térség gazdasági növekedése újra gyorsulni fog. Különösen optimisták Kínával kapcsolatban a kínai kormány gazdaságélénkítési csomagjának köszönhetően, melynek során adómérséklésekre került sor, és csökkentették a kötelező jegybanki tartalékrátát.

Shanghai Composite index
Shanghai Composite index

A gazdaságélénkítő lépések már a következő negyedéves cégeredményekre is jótékony hatással lehetnek Ulrich szerint, és ez felkeltette a nagy befektetési alapok figyelmét, akik eddig alulsúlyozták a kínai piacot. A kínai indexek január eleje óta kétségkívül emelkedő trendbe kerültek, a Shanghai Kompozit index duplaaljat formált 2450 pont körül a grafikonon, így szemben a legtöbb fejlett piaccal, októberhez képest nem került mélyebbre az év végén.

Hirdetés

Tegnap az amerikai tőzsdéken kereskedési szünnap volt, ez kissé fékezte a nemzetközi mozgásokat, a hazai tőzsdén azonban több érdekesség is zajlik. A Konzum a Világgazdaság szerint bekerült a FTSE feltörekvő indexének kis kapitalizációjú (small cap) szegmensébe, feltehetően ennek volt köszönhető a tegnapi 9 százalékos emelkedés, ma a papír további 4 százalékkal emelkedik 242 forintig.

Folyamatosan gyengül az Est Media: 80 forint körül van az ár. A cég továbbra sem végez  tevékenységet, a befektetők a csodát várták eddig, de miután a tulajdonosok közül távozott Andy Vajna, úgy tűnik, fogyatkoznak a remények arra vonatkozóan, hogy jön valaki, és hatalmas vagyont hoz az üres cégbe.

A Kartonpack a napi 20 százalékos limittel esik 11 200 forintig, úgy tűnik, teljesen kipukkadt a lufi, amit az illikvid papírban fújtak: a január elején 4000 forinton álló papírt 40 ezer forint fölé hajtották fel.

A blue chipek közül az OTP 0,6 százalékkal gyengül 11 620 forintig, a Richter 1,1 százalékkal csökken 5400 forintig, a Telekom viszont fél százalékkal erősödik 470 forintig. A BUX 0,4 százalékkal van lejjebb 40 500 ponton.

Emelkedik az aranyár: 1331 dolláros értékével idei csúcsra került a nemesfém.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?