Hirdetés

Robbanás előtt? 30 százalékkal drágább lehet a Mol

2018. február 20., 13:03

Négyből négy brókercég kedvezően fogadta a Mol jelentését, általában kellemes meglepetésnek tartják, az idei prognózisok azonban kissé borúsabbá teszik a képet. A célárak széles sávban szóródnak, de az átlaguk 3400 forint felett, a maximum pedig 3750 forintnál áll. Két nagy cég is ennyire becsüli a részvények értékét.

Ma hajnalban közzétette eredményét a Mol, amelynek fogadtatása kedvező volt. Négyből négy brókercég is a várakozásoknál jobbnak ítélte a számokat, és a részvény a tőzsdén pluszban kezdte a napot. Igaz, ez később mérséklődött, de térségünkben mindenütt süllyednek a tőzsdeindexek, esik a BUX is. Délben így is 0,4 százalékos emelkedést mutatott a részvény, 2906 forinton állt.

Tíz éve nem látott nyereség a Mol-nál – írta reggel az Equilor Befektetési Zrt. A Mol a vártnál kedvezőbb negyedéves számokat tett közzé, az éves célkitűzések közül szinte mindegyiket sikerült elérnie szerintük. Egyedül a kitermelési szintet nem sikerült teljesítenie. “Az Upstream EBITDA-ja jelentősen emelkedett, míg a Downstream meglepetésre éves bázison növekvő eredményről jelentett” – írták. A fogyasztói szolgáltatások szegmens újabb erős negyedévet zárt.

Hirdetés

Az olajtársaság közzétette 2018-as előrejelzéseit is, “melyek közül a CCS EBITDA akár csalódáskeltő is lehet. Véleményünk szerint a konzervatívabb érték az idei év környezeti kihívásaival magyarázható” – írják. Megjegyzik, hogy nem érkezett új információ az extra osztalékról.

Equitas: nem tűnik drágának

A KBC Equitas szerint is sikerült kellemes meglepetést okoznia a Molnak. “A konszenzusban leginkább figyelt, készletátértékelési hatástól tisztított (CCS) EBITDA közel 4 százalékkal a várt feletti, a nettó profit pedig 13 százalékkal. A jelentés miatt összességében inkább az árfolyam emelkedése lenne indokolt, bár a menedzsment alacsonyabb idei éves eredményvárakozása hűtheti azért a kedélyeket” – írják.

A részvény az Equitas szerint nem tűnik drágának a szektortársakhoz képest. Úgy számolnak, hogy “a rendes papíronkénti 86 forintos osztalékon felül akár további 35 forintot is kifizethet majd idén a vállalat”. Megjegyzik, hogy az INA-val kapcsolatos hír is árfolyamkatalizátor lehet.

Reális érték 3550 forint?

“Kereskedési ötletünk stratégiáján egyelőre nem változtatunk” – írják. A brókercég korábban vételre javasolta a papírokat, 3550 forintos “reális értékkel” és 2750 forintos stop loss-szinttel. De a következő hetekben felülvizsgálni készül reálisérték-várakozását.

Aktuális árfolyamok

Erste: 10-40 forintos pluszosztalék?

Jó eredmény a Mol-tól – kezdi az Erste Befektetési is a napot. A Mol a nettó profit soron (77 milliárd forint) meghaladta mind a piac (68 milliárd forint) mind az Erste (56 milliárd forint) várakozását. Üzemi szinten is enyhe javulást láthattunk a nagyobb (27 milliárd vs. 17 milliárd) egyszeri leírások ellenére. A pénzügyi eredmény is nagyot javult, segített az adófizetés és a kisebbségi részesedés alacsonyabb szintje is.

“Mindent egybe vetve ez egy nagyon erős eredmény” – értékelik. “A 80 forintos normál osztalék mellé várhatóan 10-40 forintos rendkívüli osztalékra is számíthatnak a befektetők. Az árfolyamnak összességében emelkedéssel kellene reagálnia a hírre” – írták még reggel.

Random: várakozásoknak megfelelően erős

Az Erste hírlevelében minden reggel közzétesz egy “intézményi ajánlások” nevű táblácskát, ebben a Mol célára 3750 forint, igaz, még szeptember 29-i dátummal. Ez 29 százalékkal van a mostani tőzsdei ár felett.

Gyakorlatilag a várakozásoknak megfelelő, erős tavalyi évet zárt a Mol – írta a Random Capital reggel. Továbbra is nagyon erősnek ítélik a készpénztermelő képességét és szerintük is izgalmas sztori lehet a rendkívüli osztalék. “Probléma ugyanakkor, hogy a 2018. évről már közel sem gondol ilyen szépeket a vezetőség. Alacsonyabb EBIDTA, növekvő CAPEX és kisebb nettó készpénztermelés jellemezheti a Mol-csoportot a 2018. évben” – teszi hozzá a Random.

Sok szép célár van még

A Mol honlapján van egy “Részvényelemzők és célárak” című táblázat, amelyben 11 adat szerepel, az említett Erste-becslés benne van, az Equitas-é viszont nincsen. A célárak átlaga 3411 forint, a maximum 3750 (Erste és BOFA Merrill Lynch), a minimum 2813 (Renaissance Capital), de ez utóbbi elavultnak tűnik, majdnem egy éves. A célárak így mintegy 17,6 százalékkal vannak a tőzsdei ár felett.

Az ajánlások többsége tavaly október-november-decemberben készült, az előző gyorsjelentés környékén, és vélhetően nemsokára frissíteni fogják. Némelyiknél azonban kérdéses, hogy csak elfelejtették év végén frissíteni, vagy az elemző véleménye azóta is változatlan.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?