Hirdetés
Hirdetés

Tőzsdei korrekció, amerikai adatok, forint – befektetői búcsú a héttől

Csabai Károly, 2019. október 04., 11:04
Cimkék
Fed
, Brexit
, Trump
, Pepsi

A mai nap fő kérdése, folytatódik-e a Trump tegnapi optimista nyilatkozatai hatására elkezdődött tőzsdei pozitív korrekció. A délután megjelenő amerikai munkanélküliségi adatokból, valamint Fed-elnök beszédéből fogódzót kaphatunk azzal kapcsolatban, vajon tényleg biztosra vehető-e a hónap végi újabb amerikai kamatvágás. A gyengélkedő forint mozgása pedig mindig érdekes.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Fotó: EPA / David Chang

Csütörtök még eséssel kezdődött a fejlett részvénypiacokon, alapvetően a vártnál gyengébb makrogazdasági adatok, valamint az európai termékekre bejelentett amerikai vámok miatt. Fordulatot idézett elő azonban Donald Trump bejelentése, miszerint a jövő héten mindenképpen tárgyalóasztalhoz ülnek Kínával, miközben az USA elnöke a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban is pozitívnak mutatkozott. Ennek hatására az amerikai tőzsdék jelentős pluszban zártak, s optimizmusuk átragadt a pénteken kinyitott európai börzékre, köztük Budapestre is. Ázsiában viszont vegyes volt a kép, csupán a japán index indult felfelé, a kínai és a hongkongi viszont masszív mínuszban zárt. Erősödött az arany, árfolyama az 1500 dolláros lélektani szint fölé került, valamint az olaj, amely észak-amerikai könnyűfajtájának (WTI) a jegyzése még így is 53 alatt maradt, míg a Brent típusúé enyhén 58 dollár fölé ment. A forint folytatta a visszaerősödését, péntek reggelre az euróval szemben már 4 egységnyire eltávolodott a múlt heti, 336 forint feletti történelmi mélypontjától.

De vajon milyen búcsút vehetnek a piacok október első hetétől, vegyük sorra, milyen tényezők hathatnak a mai hangulatra?

Hirdetés

1. USA-Kína folyt. köv.

Donald Trump tegnap délutáni bejelentése értelmében a felek hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megkezdjék az egyeztetéseket. Ezt jobban lereagálták a befektetők, mint az amerikai elnök azon, kissé bizarr megjegyzését, miszerint a növekedés amiatt lassul, mert megindították ellene az elmozdítását célzó impeachment-eljárást.

2. Egyre valószínűbb az újabb 25 bázispontos Fed-kamatvágás

Az utóbbi napok meglehetősen gyenge adatai hatására erősödtek a kamatvágási spekulációk, jelenleg már 88 százalék az esélye annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed további 25 bázispontot csökkent irányadó rátáján a hónap végén. Ezért is lehet érdekes Jerome Powell Fed-elnök mai beszédének a kicsengése, miközben a délután fél háromkor érkező amerikai foglalkoztatottsági adatok is erősíthetik vagy éppenséggel tompíthatják a kamatcsökkentés valószínűségét. Mindenesetre a várakozások szerint a munkanélküliségi ráta szeptemberben 3,7 százalékon maradhatott, a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 140 ezer fővel emelkedhetett. Az inflációs folyamatok szempontjából érdemes figyelni az átlagbérek változására is. Amennyiben a vártnál gyengébb adatsor érkezik, ismét gyengülésnek indulhat a dollár, az ugyanis erősítené az amerikai kamatvágási spekulációkat.

3. Boris Johnson egyhetes ultimátuma

Az Európai Unió részéről elutasították a brit miniszterelnök javaslatait a backstop tartalékmegoldás kiváltására. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint nem volt meggyőző a benyújtott javaslatcsomag, és biztosította az ír miniszterelnököt, hogy az EU mögöttük áll. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke leszögezte, hogy a britek által bemutatott alternatíva nem oldaná meg az összes problémát, amit a backstop kiiktatása okozna. A brit miniszterelnök egy hetet kapott egy újabb javaslatcsomag kidolgozására és benyújtására. Johnson a brit parlamentben elmondta, hogy egy kompromisszumos javaslat született és pozitívnak értékelte az EU hozzáállását. Ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben október 31-éig nem sikerül megállapodni, Hard-Brexit lesz.

4. Japánban is vághatnak

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Masazumi Wakatabe, a Bank of Japan kormányzó-helyettese szerint megfelelő válaszokat fognak adni a gazdasági növekedés fellendítése érdekében. A döntéshozó szerint a kereskedelmi feszültségek hosszabb távon fennmaradhatnak, bár Japánt egyelőre kevéssé érintik, fel kell készülniük a helyzet esetleges változására. Wakatabe szerint a negatív kamatpolitika hatékony, de azt csak addig szeretnék fenntartani, amíg mindenképpen szükséges. A következő kamatdöntő ülés október 30-án esedékes, és várhatóan további 10 bázispontos vágást hoz.

5. Habzó Pepsi

Az italgyártó csaknem valamennyi harmadik negyedévi mutatója jobb lett az elemzők által vártnál. 17,2 milliárd dolláros árbevétele például 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) pedig 5 százalékkal bővült éves alapon. A kakukktojás az 1,56 dolláros egy részvényre jutó nyeresége, amely ugyan szintén magasabb lett a piaci konszenzusnál, ám az egy évvel korábbitól 2,5 százalékkal elmaradt. A jó eredmény részben az emelkedő élelmiszeráraknak köszönhető, de jól szerepelt a Frito-Lay üzletág is, ami 5,5 százalékkal tudta növelni organikus értékesítését – olvasható az Equilor Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevelében. A kiemelt figyelemmel övezett észak-amerikai piacon is emelkedett az eladott üdítők mennyisége, különösen jól fogytak a Gatorade cukormentes italai. A befektetők kedvezően fogadták azt is, hogy a cég profitabilitási mutatói javultak éves összehasonlításban: a Pepsi-részvények 3,5 százalékkal zártak magasabban csütörtökön, mint szerdán.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?