Hirdetés
Hirdetés

Új korszak az energetikában – dinamikusan nő az Alteo

Eidenpenz József, 2017. március 02., 12:15

A közepes és kisebb tőzsdei cégek forgalmának növelését próbálják elérni a Budapesti Értéktőzsdénél, az egyik módszer az lenne, ha a közkézhányadot, tehát a szabadon forgó részvények mennyiségét növelni lehetne. Az Alteo megújuló energiaforrásokat és hagyományos, de környezetbarát módszereket vegyít egymással, az energetikai értéklánc lényegében teljes spektrumára kiterjedő szolgáltatási portfóliót kínál nagyvállalati ügyfeleinek.

Kovács Domonkos
Kovács Domonkos, Alteo

Az Alteo és az Appeninn részvételével indult a Privátbankár és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös rendezvénysorozata, a „BÉT Akadémia - Professzionális Befektetői Fórum”, amelynek célja, hogy első kézből kapjanak az intézményi befektetők információkat a tőzsdei cégekről. Sokszor elhangzik a közepes vállalatokkal kapcsolatban, hogy nem elég nagy a likviditásuk, kevés róluk a hír, ezen is szeretnénk a rendezvénnyel változtatni – mondta el Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója.

A másodpiaci likviditást a cég mérete, a közkézhányad határozza meg elsősorban, ezért a közepes méretű cégekkel folyamatosan konzultálni szeretnének arról, hogyan lehetne megnövelni a közkézhányadot. A tőzsde maga két dolgot tehet, egyrészt az elérhető információkat próbálja meg eljuttatni a befektetőkhöz, másrészt a másodpiaci likviditás szempontjából fontos árjegyzést és az elemzések készítését próbálják meg ösztönözni.

Hirdetés

Már 70 céggel beszéltek

Tavaly augusztustól októberig kísérleti jelleggel öt cégre árat jegyeztek brókercégek, amivel érezhetően hozzá tudtak járulni a forgalom növekedéséhez, a kísérlet eredményesnek tűnt. Az idén tervezik egy hasonló folyamatos árjegyzési rendszer kidolgozását.

Az új kibocsátók megjelenése érdekében azonosították azokat a cégeket, amelyek tőzsdére jöhetnek, mintegy 300 ilyet találtak. Ezután személyes megbeszéléseket szerveztek ezekkel a társaságokkal. Már 70 ilyen találkozón vannak túl.

Itt a decentralizálás

Kovács Domonkos, az Alteo M&A és tőkepiaci igazgatója szerint a 2000-es évek második felétől új korszak kibontakozásának lehetünk tanúi az energetikában, a centralizált, nagy erőművi rendszerektől elmozdulás történik a decentralizált, helyi energetikai rendszerek irányába. A klímavédelem szempontjai, a tiszta energia iránti igény is felerősödött.

A régi rendszer kezd átalakulni, a decentralizált, egyéni igényekre szakosodott energiaszolgáltatás irányába tartunk. Hasonlóan ahhoz, mint ahogy a távközlésben is a nagy szolgáltatók egyeduralmának rendszere a kilencvenes években teljesen felbomlott a dereguláció és az ügyféligények jelentős változásainak eredményeként.

Hagyományos és megújuló vegyesen

Az Alteo-t sokszor tévesen megújuló-energetikai cégnek azonosítják be, ez azonban csak részben igaz – mondta az igazgató. A fő gond, hogy az új energetikai forma a korábbi nagy hálózatokra csatlakozik, ami nem teljesen felel meg a mai igényeknek. Ne a hálózattól várjuk azt, hogy kiegyenlítse a megújuló energia ingadozásait, tegyük meg ezt mi magunk – mondja a szakember.

Például hatékony, alacsony károsanyag-kibocsátású földgáztüzelésű erőműveket is alkalmaznak a megújuló energiaforrások mellett, az ügyfél egy komplett portfóliót kap, „megbízhatóság, hatékonyság, klímatudatosság” jelszavakkal. Az Alteo alapvetően az ipari ügyfelekre fókuszál, a lakossággal legfeljebb nagyon áttételesen van kapcsolatban.

Dinamikus növekedés

A cég dinamikusan nő, három év alatt megháromszorozta árbevételét, ami főleg abból adódik, hogy befektetnek és új projekteket valósítanak meg. De gázkereskedelmi és villamos-kereskedelmi tevékenységük is van (2016-tól, illetve 2009-től), ahol organikusan, nagyobb befektetés, tőkeigény nélkül is lehet bővülni. A januári hideg egyébként a gázkereskedelmi üzletágnak nagyon jót tett.

Nagyvállalati, blue chip ügyfelei közé tartozik a Mol Petrolkémia, a BorsodChem, az Audi, a Heineken. A Mol Petrolkémia és a BorsodChem növeli kapacitásait, aminek jelentős energetikai vonzata van.

Rendszeres osztalék várható

A tavalyi IPO után közel tízmilliárd forintos tőzsdei kapitalizációval és 23,4 százalékos közkézhányaddal rendelkeznek, a menedzsment kezében 4,5 százalék van. A Wallis-csoporté 67,4 százalék. A cég 2015 után már fizetett részvényenként 120 forint osztalékot, és hosszabb távon is a növekedést az osztalékfizetéssel összehangolni törekvő társaságként definiálja magát.

Hogyan teremthető meg a likviditás egy részvénynél? – tette fel a kérdést Barlai Róbert, az OTP treasury igazgatója. Olyan típusú tranzakciókat kell a tőzsdére hozni, ahol egészséges arányban megoszlik a lakossági és az intézményi befektetői kör vásárlása a kibocsátásból. Nemcsak az ár maximalizálására kell törekedni, valamilyen áremelkedési potenciált érdemes a befektetőknél hagyni, hogy ez később új befektetőket hozzon a részvény piacára. A szakember reméli, hogy sikerül jól működő árjegyzői rendszert meghonosítani a közepes és kisebb részvénytársaságok piacán.

A megújulók és az atomenergia

Kovács Domonkos szerint hatalmas diszkontot kapott az Alteo részvénye a kibocsátásnál, messze az indokolt értékeltségi szinttől, aminek az alacsony likviditás lehet az egyik oka.

Tordai Péter
Tordai Péter

Milyen a jövője a megújuló energiának a teljes energiatermelésen belül? - erről beszélt Tordai Péter, az E2 Hungary pénzügyi igazgatója. A megújulók 2040-ig várhatóan 78 százalékkal nőnek majd, némileg meglepő módon a nukleáris energia is hasonló felfutást élhet át. Az energiafelhasználás növekedése nagyrészt elektromos áramból fog jönni (electrification).

Éjszaka otthon, vagy nappal a kúton?

A napenergia és más alternatív energiaforrásból származó energiafajták ára a jövőben tovább csökkenhet, a hatékonyság ma is növekszik. A szél- és napenergia lehet a domináns közöttük. Az energiatárolási technológiák fejlesztésén nagyon sok múlik majd, az akkumulátor-technológiák fejlődése még az alternatív energiatermelésnél is gyorsabban növekszik. Még hatalmas fejlődés várható e téren.

Nem lehet tudni, melyik technológia lesz a befutó, az elektromos gépkocsiknál például lehet, hogy a töltési technológia fejlődik és eredményez sokkal gyorsabb töltést, de az is lehet, hogy az akkumulátorok fognak nagyobb, például ezer kilométeres távolságot lehetővé tenni. Az utóbbi esetben a felhasználók várhatóan otthon, éjszaka fogják tölteni autóikat, nem töltőállomásokon – mondta a szakember.

(A sorozat második része az ingatlanpiacról és az Appeninn Nyrt-ről itt látható>>>.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyugdíjba küldhetnek a robotok? Vegyél robotika-részvényeket!

Nyugdíjba küldhetnek a robotok? Vegyél robotika-részvényeket!

Nyugdíjkiegészítésként robotikai részvény, kannabisz mint a jövő nagy üzlete, kiberbiztonság örökkön örökké, Z generációs vásárlók. Megatrendek, amelyek a gazdasági ciklusoktól függetlenek, hosszú távúak, globálisak és főleg ütősek. Ezekbe fektetni hosszú távon még akkor is érdemes lehet, ha közben lesz egy-két kisebb-nagyobb tőzsdekrach – tartja az Aegon Alapkezelő.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?