Hirdetés
Hirdetés

Új olajország születik, eddig kakaó-nagyhatalom volt

Fellegi Tamás, 2018. március 17., 14:07
Cimkék
export
, olaj
, Afrika
, kakaó
, Ghána

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Ugrás Afrikában

A ghánai olajra az utóbbi években kezdtek rákapni az olajcégek: a brit Tullow Oil és az olasz ENI az utolsó két évben új fúrásokat indítottak a felfedezett olajmezőkön, és meg is indult a kitermelés. Az ország elnöke szerint jórészt ennek köszönhetően 8,3 százalék lesz a gazdasági növekedés idén, szemben a korábban számított 6,8 százalékkal. A szám különösen úgy szép, hogy az előző két évben csak 3,6 százalék volt az adat.

Ezzel a számmal az ország magasan kiemelkedik a Világbank által számolt afrikai átlagból, amelyet 3,2 százalékra becsülnek az idei évre (egyébként nem rossz egy egész kontinensnek, nagyjából 50 országgal). Egy, a CNBC által idézett elemző szerint a gond az, hogy a gazdaság más ágazatiban nem olyan nagy a növekedést, az adatot egyelőre jórészt az olajszektor dobja meg.

Hirdetés

Arany, olaj

2016-ban egyébként az arany volt Ghána legfőbb exportterméke, 42 százalékos részesedéssel. Ezt követte 18 százalékkal a kakaó, majd 9 százalékkal az olaj, ez az, ami most jócskán megugrik. Ghána egyelőre a szegényebb közepes jövedelmű országok közé tartozik egy főre jutó 1610 dolláros tavalyi össztermékével, miközben az IMF szerint a fejlődő országok átlaga 4960 dollár, viszont Afrikában ez nagyjából a 20. helyet jelenti.

Kakaó

Az ország kakaótermelése mindeközben problémákkal küzd, ami az olaj miatt nekik talán nem akkora gond, a világnak, mint kakaó fogyasztónak azonban igen. Ghána és a szomszédos Elefántcsontpart biztosítják a világ kakaótermelésének 60 százalékát, de a növekvő városiasodás veszélyezteti a termelést, mivel egyre kevesebben akarnak a kakaó termesztésével foglalkozni alacsony jövedelmezősége miatt.

Az éghajlatváltozás is gondot okoz: kevesebb a csapadék, mint korábban. Az idei termés 700 ezer tonna lehet a Reuters adatai szerint a korábban várt 850 ezer tonnával szemben, köszönhetően a gyér csapadéknak. A kakaó ára ennek megfelelően egyéves csúcsra emelkedett, igaz, tavaly az utóbbi 10 év viszonylatában alacsony volt az ár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?