Hirdetés
Hirdetés

Új olajország születik, eddig kakaó-nagyhatalom volt

Fellegi Tamás, 2018. március 17., 14:07
Cimkék
export
, olaj
, Afrika
, kakaó
, Ghána

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Ugrás Afrikában

A ghánai olajra az utóbbi években kezdtek rákapni az olajcégek: a brit Tullow Oil és az olasz ENI az utolsó két évben új fúrásokat indítottak a felfedezett olajmezőkön, és meg is indult a kitermelés. Az ország elnöke szerint jórészt ennek köszönhetően 8,3 százalék lesz a gazdasági növekedés idén, szemben a korábban számított 6,8 százalékkal. A szám különösen úgy szép, hogy az előző két évben csak 3,6 százalék volt az adat.

Ezzel a számmal az ország magasan kiemelkedik a Világbank által számolt afrikai átlagból, amelyet 3,2 százalékra becsülnek az idei évre (egyébként nem rossz egy egész kontinensnek, nagyjából 50 országgal). Egy, a CNBC által idézett elemző szerint a gond az, hogy a gazdaság más ágazatiban nem olyan nagy a növekedést, az adatot egyelőre jórészt az olajszektor dobja meg.

Hirdetés

Arany, olaj

2016-ban egyébként az arany volt Ghána legfőbb exportterméke, 42 százalékos részesedéssel. Ezt követte 18 százalékkal a kakaó, majd 9 százalékkal az olaj, ez az, ami most jócskán megugrik. Ghána egyelőre a szegényebb közepes jövedelmű országok közé tartozik egy főre jutó 1610 dolláros tavalyi össztermékével, miközben az IMF szerint a fejlődő országok átlaga 4960 dollár, viszont Afrikában ez nagyjából a 20. helyet jelenti.

Kakaó

Az ország kakaótermelése mindeközben problémákkal küzd, ami az olaj miatt nekik talán nem akkora gond, a világnak, mint kakaó fogyasztónak azonban igen. Ghána és a szomszédos Elefántcsontpart biztosítják a világ kakaótermelésének 60 százalékát, de a növekvő városiasodás veszélyezteti a termelést, mivel egyre kevesebben akarnak a kakaó termesztésével foglalkozni alacsony jövedelmezősége miatt.

Az éghajlatváltozás is gondot okoz: kevesebb a csapadék, mint korábban. Az idei termés 700 ezer tonna lehet a Reuters adatai szerint a korábban várt 850 ezer tonnával szemben, köszönhetően a gyér csapadéknak. A kakaó ára ennek megfelelően egyéves csúcsra emelkedett, igaz, tavaly az utóbbi 10 év viszonylatában alacsony volt az ár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?