Hirdetés

37 dolog, amit Párizsban tanultam

Eidenpenz József, 2019. december 01., 12:10

Az Eiffel-torony közelről rozsdás, a metró szűk, zsúfolt és büdös, a turistáktól sok helyen lépni sem lehet. Sok morogni való akad Párizsban, ami nincs benne a színes prospektusokban. De azért mégis gyönyörű és egyszer mindenképpen látni kell. Jegyzet.

Dugó a Champs-Élysées sugárúton (a szerző felvételei)
Dugó a Champs-Élysées sugárúton (a szerző felvételei)

1. Látszólag mindenki azt csinál, amit akar. (Liberté.) A többiek pedig gyakran még elnézést is kérnek tőlük, ha eközben zavarnák őket. Sokszor még akkor is elnézést kérnek, ha te léptél az ő lábukra.

2. Folyomány: Minden beszélgetés úgy kezdődik, hogy Bonjour, excusez moi (jó napot, bocsásson meg).

Hirdetés

3. Lehet, hogy a franciák, amint a hírük, valóban eléggé nacionalisták és nem szívesen vagy nem mindig beszélnek idegen nyelveket. De ha nagyon udvarias és kedves velük az ember (Bonjour, excusez moi, a magázás kötelező, valamint minden apróság után legalább három merci /köszönöm/), azért a legtöbben megerőltetik magukat. Ha megnyertük őket, akár kézzel-lábbal is segítenek.

4. Mindenki azt csinál a közlekedésben, ami eszébe jut. Nem csak a bevándorlók. Átmennek a piroson, megállnak a zebra közepén stb. Dudálást mégis csak elvétve hallani.

5. A kerékpárosok és a kismotorok veszélyesebbek, mint az autók.

6. A buszok viszont csörömpölnek, mint egy villamos.

7. Spanyol nyelvvel valamivel jobban lehet boldogulni, mint angollal. Talán mert rokon nyelvek, vagy mert kevesebbet háborúztak egymással. Vagy mert hatalmas mennyiségű spanyol ajkú turista és bevándorló van. A Louvre-ban is minden franciául, angolul és spanyolul van kiírva.

8. Szervezésből kettes, hármas. Szinte semmi nem működik igazán kifogástalanul. Az utolsó nagy szervező lángelme mintha Napóleon lett volna az országban.

9. A város dugig van turistákkal, még október végén-november elején is. A Louvre-hoz még az interneten is sorba kell állni, a weboldaluk meglátogatása is várakozásba került és csigalassúsággal működött. Egy program egy hétre előre belelt, így lemaradtunk róla. (Katakombák)

Masszív polgári jólétről árulkodó házak tömkelege még a belvárostól távolabb is.
Masszív polgári jólétről árulkodó házak tömkelege még a belvárostól távolabb is.

10. Ne zárás előtt tévedj el a Versailles-i kertekben, nagyon nagy terület és nagyon sötét tud lenni.

11. Nemcsak Japánban alkalmaznak dolgozókat arra, hogy az embereket beletuszkolják a metrókocsiba. Simán lehet hogy csak a második-harmadik metrókocsiba férsz bele csúcsidőben.

12. Az átszállás két metróvonal között lehet hatszáz méter séta is.

13. Párizsban legalább ötven Andrássy út van. (Jómódú polgári létről árulkodó, masszív, díszes, polgárházak, széles sugárút, pompás üzletekkel, fényes kirakatokkal.) Valamint Párizs belvárosát Barcelona jobb negyedeiről másolták. :)

Eiffel-torony, rozsdával.
Eiffel-torony, rozsdával.

14. Hiába híres a francia konyha, a gyorséttermek is vígan megélnek a szegényekből, tele vannak. Harmadannyiba kerül egy Meki, Burger King vagy Kentucky Fried Chicken menü (7-8 eurótól) mint egy hagyományos étterem menüje (20-25 eurótól talán).

15. A Moulin Rouge mulató belépője körülbelül 110 eurónál kezdődik és még ősszel is van, hogy napokra előre elkelt minden jegy. Néha egész turistabuszok állnak meg előtte.

16. Egész Párizsban teljesen egyforma, Eiffel-torony alakú kulcstartót árulnak. Vélhetőleg ugyanaz a robot gyártja mindet valahol Ázsiában.

17. Párizst iszonyú nagynak érzi az ember, szinte mindig mindenütt tömeg van a belvárosban. Budapest becsült népessége 1,75 millió, Pest megyéé 1,24 millió, a kettő együtt majdnem pontosan hárommillió. Párizs becsült népessége 2,1 millió, de a Párizsi Régióban (Ile-de-France), mindössze két Pest-megyényi területen összesen 12,1 millióan laknak.

18. Párizsban van 16 metróvonal 302 állomással (mintegy 19 állomás vonalanként) és öt HÉV (A, B, C, D, E). Budapesten van négy metróvonal (vagy inkább kettő és két fél), 52 állomással. (Átlagosan 13 állomás vonalanként.) Plusz négy ósdi, lassú, vacak, kopott HÉV, ami kirázza a beledet és rabolja az idődet.

19. Azt hittem, csak a pesti jegyautomatákban nem lehet megbízni. A párizsi is elnyeli a pénzedet, de legalább ad róla egy nyugtát (persze csak franciául írva), amelyet egyes állomásokon vissza lehet váltani készpénzre. Viszont egy tortúra kideríteni, melyeken.

20. A metrók szűkek, zsúfoltak, büdösek, sok vonal ósdi, elöregedett - több inkább a mi Földalattinkhoz hasonlít, a felújítás előtt. Úgy tűnik, nincs is olyan, hogy valamely időszak nem csúcsidő.

Metróvonalak dzsungele.
Metróvonalak dzsungele.

21. Azt hittük, fel nem férünk a HÉV-re Versailles felé, annyian voltak a peronon. Aztán kiderült, hogy simán, mert duplák, emeletesek a kocsik. (Egyébként már megjelentek emeletes vonatok Magyarországon is.)

22. Hiába ínyencek a franciák, alighanem őket is át lehet verni. A perui chicha morada (kukoricából készült üdítő ital) például remekül hígítható náluk meggylével. A bárány meg néha sertés.

23. “Franlá” azt jelenti, hogy Franklin Deleanor Roosevelt.

24. Párizs megerőltető. Simán lehet óránként 2-3 kilométert sétálni akár a városban, akár a Louvre-ban, ami már 8 óra alatt 16-24, ugyebár. A Sacré-Cœur bazilika tornyába mintegy 300 lépcsőfok vezet, a Diadalív tetejére sem sokkal kevesebb. (Az Eiffel-toronyban nem lépcsőztünk.)

Mobil piszoár reggeli ürítése a vigalmi negyed szélén.
Mobil piszoár reggeli ürítése a vigalmi negyed szélén.

25. Egészen jó, elegáns környéken is lehet szép kövér patkányokat látni két virágágyás között flangálva, sötétedés után kevéssel.

26. A Louvre a világ egyik csodája, három nap kellett volna rá, nem egy.

27. A Louvre-ban volt egy terem, amelynek szó szerint... fekáliaszaga volt. A metrók egy része is hasonló szagú. Van egy csatorna-múzeum, megnéztem volna, de felújítás miatt zárva volt. Párizsban valami sz...badarság van a csatornákkal.

28. A hajléktalanoknak, részegeknek viszont itt-ott mobil piszoárt telepítenek a park szélére. (Egy ilyen ürítése látható az előző képen.)

29. Ködös, esős volt, mint Anglia. Talán ezért van, hogy az Eiffel-torony közelről rozsdás, környéke sáros volt.

30. A Pigall tér környékén kell keresni a rengeteg szexshopot, sztiptízbárt és erotikus klubot, a Moulin Rouge közelében.

Sátor egy sugárút közepén.
Sátor egy fontosabb út közepén.

31. Simán lehet az utca közepén aludni egy sátorban. (Előző kép.)

32. Egy helyen féltünk nagyon, a Vernaison régiségpiac melletti “vadpiacon”, ahol valószínűleg illegális árusok valószínűleg csupa hamis ruhát és cipőt árultak. Úgy éreztük, időnként összekacsintva a hátunk mögött.

33. Sok a zsebtolvaj, a metrón kettőt biztosan láttunk. Lehet, hogy a tipikus zsebtolvaj európai, szerény tucatember és nem tűnik fel semmivel az égvilágon.

34. A kidobóemberek, biztonsági őrök nagy része viszont jól megtermett afrikai.

35. A Notre Dame kívülről, elölről már tűrhetően néz ki, a falakat megtisztították, nem kormosak. De másutt még súlyos állványzat veszi körül. (Utolsó kép.)

36. Maigret felügyelő nem létezett, de a szintén nem létező kedvenc sörözője (a Dauphine) már megvan.

37. Versailles (és Trianon) palotái kevésbé tűntek látványosnak, mint a bécsi Hofburg és Schönbrunn, legalábbis belülről. Pedig állítólag egész Európában a párizsi udvart másolták egykor. Talán mert a francia királyi paloták több kárt szenvedtek a forradalmakban, háborúkban.

A felállványozott Notre Dame hátulról.
A felállványozott Notre Dame hátulról.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

Az okok nem újkeletűek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívül laza monetáris politikája miatt a befektetők nem keresik a hazai fizetőeszközt, amikor pénzeiket próbálják biztonságosabb eszközökbe tenni az olyan vészjósló fejlemények miatt, mint például a Kínából terjedő koronavírus. Ez utóbbi hat ki most elsősorban a pénz- és tőkepiacokra, emellett eltörpül a mai EKB-kamatdöntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?