5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Instagram, a Facebook és a Twitter küzd, hogy megakadályozzák az online zaklatás elharapódzását. A Instagram új funkciót vezetett be a nem megfelelő tartalmak leküzdésére. A harcban a mesterséges intelligencia is egyre nagyobb szerepet kap. Van, ami azonban a hirdetőket is elriasztaná.

A Facebook-csoporthoz tartozó, főleg fotó– és videó-megosztásra használt Instagram júliusban két új funkciót indított, amelyek célja a verbális erőszak, zaklatás, megfélemlítés megakadályozása – írja a Marketwatch. Az egyik funkció arra kéri a felhasználókat, akik megpróbálták az agresszív megjegyzéseket közzétenni, hogy vizsgálják felül a megfogalmazásukat, mielőtt kommentárjukat élesben elküldik.

A másik pedig lehetővé teszi a platform használói számára más felhasználók korlátozását. A korlátozott felhasználók továbbra is láthatják és kommentálhatják azokat, akik korlátozzák őket, de észrevételeik nem lesznek láthatóak a nyilvánosság előtt.

Az Instagram azt állítja, hogy azért fejlesztett ki ehhez mesterségesintelligencia-eljárásokat, mert a fiatalok nem szívesen blokkolják, tiltják le vagy jelentik a zaklatást. Az ugyanis könnyen eszkalálhatja a helyzetet. Különösen, ha a valós életben is kapcsolatban állnak az erőszakos személlyel. Az online zaklatás egyes esetekben járt már tragikus következményekkel, például öngyilkossággal is.

Javítanák a fotók szűrését

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy az Instagram megpróbálja kezelni a problémát. Még 2017 júniusában olyan funkciót indított, amely a mesterséges intelligenciát (MI) használná, hogy elrejtse a sértő bejegyzéseket az oldalról mindenki elől, kivéve azt, aki írta. Ezt megelőzően pedig elkezdte lehetővé tenni a felhasználók számára, hogy kiszűrjék a konkrét szavakat vagy kifejezéseket tartalmazó megjegyzéseket.

Fotószűrő alkalmazás is van, de az még erősen függ a “tartalom-moderátorok” segítségétől. De az Instagram szóvivője reméli, hogy ez megváltozik. „Ahogy az MI javul, képesek leszünk arra, hogy proaktívan megtaláljanak és eltávolítsanak még több zaklatást” - mondta.

Megtartani a felhasználókat

Mindez mögött persze kemény gazdasági érdekek is vannak. Az Instagram azt akarja, hogy a fiatalok ne hagyják el az oldalt. A 2012-ben a Facebook által felvásárolt cég tudja, hogy a közönség szeszélyes, és egymilliárd havi felhasználója ellenére biztosítani szeretné, hogy nem csábítja el őket valamelyik másik vagy új közösségimédia-platform.

A Facebook árfolyama (Grafikon: Stockcharts.com)

A zaklatás megakadályozása biztosítja a felhasználók elégedettségét és a platformon tartja őket – remélik. De az ez elleni küzdelem költséges is lehet. A leghatékonyabb eljárások épphogy felhasználók, bevételek elveszítésével járhatnak Sheri Bauman, az Arizona Egyetem professzora szerint.

A hamis regisztrációk ellen

Nem kéne lehetővé tenni, hogy bárkik mások nevében regisztrálhassanak az oldalra. Meg kéne követelni az azonosításra alkalmas igazolvánnyal történő regisztrációt. De ez csökkentené a felhasználók számát is, és a hirdetők, akik a nagy számú elérhető fogyasztót keresik, kevesebbet költenének.

A hamis regisztrációk és a robotok nagy problémát jelentenek a közösségi média számára. A Twitter 2018 nyarán eltávolított több millió hamis vagy gyanús nevet. Az Instagram is rendszeresen takarít. A Facebook 2019 első negyedévében 2,2 milliárd regisztrációt törölt.

Több mint felét bántották?

A közösségi médiában a tizenévesek körében a zaklatás nagy probléma. A tizenévesek 59 százaléka azt mondta, hogy már zaklatták vagy zavarták online valamilyen formában.

A tizenévesek 72 százaléka az Instagram-ot egy 2018 májusi jelentés szerint. A 85 százalékuk a Youtube-ot és 69 százalék a Snapchat-ot. A Facebook-ot és a Twittert csak kevesebb, mintegy felük, illetve harmaduk.

A gyűlöletoldalak

Ditch The Label zaklatás elleni csoport szerint sok felhasználó külön Instagram-oldalt hoz létre, amelyeket mások megfélemlítésére használnak, névtelenül. Ezek a „gyűlöletoldalak” még rosszabbá tehetik a zaklatásokat, mert az érintettek nem is tudják, hogy ki van mögöttük.

Egyes platformok azonban, mint a Slack, inkább a felhasználókra bízzák a tartalmak figyelését. A nemrég tőzsdére ment céget emiatt sok kritika érte. A cég inkább az üzleti, vállalati kapcsolatok tartására alkalmas szolgáltatást kínál. Így azt állítja, hogy a munkavállalók felelősek azért, ahogyan viselkednek.

A Twitter árfolyama (Grafikon: Stockcharts.com)

Ha már elterjedt, nehéz

A Twitter 2018-ban állítólag több mint 70 változtatást hajtott végre, miután korábban sok kritikát kapott a gyűlöletbeszéd és a zaklatás miatt. A szakértők azonban azt mondják, hogy nehezebb fellépni, ha a probléma egyszer már elharapódzott.

Szakértők az Instagram erőfeszítéseit dícsérik, amelyek egyes jelek szerint ígéretesnek tűnnek és viszonylag jól működhetnek majd. A cég azt állítja, hogy korai tesztjei szerint sok zaklató visszavonja a megjegyzését, és valami kevésbé ártalmas hozzászólásra cseréli.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG