Hirdetés
Hirdetés

Tízmilliószoros nap van – tudod, hogy mit jelent?

Valkai Nikoletta, 2018. július 16., 20:20

Tízmilliószoros nap van ma. A gyanútlan netező évente többször is belefuthat ebbe a kifejezésbe, felmerült a gyanú, hogy még a Magyar Nemzeti Bank is számon tartja ezeket a napokat. Egyáltalán mit is jelent ez a kifejezés? Ilyenkor erősebb az UV-sugárzás? Vagy ez is olyan, mint a péntek 13-a? Tartanunk kellene valamitől? Vagy pont ma érhet minket óriási szerencse?

Hirdetés

Mit jelent és honnan ered?

A tízmilliószoros napok a buddhista vallás legfontosabb ünnepei. A tibeti holdév 4 nagy ünnepet tart számon, amely Gautama Sziddhárta, azaz Buddha életének egy-egy fontos eseményéhez kapcsolódik. Ezt a négy napot a tibeti hagyomány nagy Buddha-napoknak nevezi, amelyek buddhista ünnepnapok is egyben. (A tízmillószoros napokat más néven Dharmacsakrának is hívják.)

Az első tízmilliószoros nap: vaj-mécsesek, a csodák ünnepe (Chotrul Düchen). A vallás szerint Buddha olyan csodákat visz véghez, amelyekkel követőinek hitét megszilárdítja. Ezen a napon (az az első holdhónap 15. napja)  a tibetiek hagyományosan jakvajból, növényi olajból tisztított vajból készített gyertyákat, virág, madár,  fa alakú lámpásokat gyújtanak, hogy megemlékezzenek Buddha csodálatos tetteiről.

A második: a születés, a megvilágosodás és a halál napja (Saka Dawa Düchen)  tavasz végén vagy nyár elején van, a tibeti holdnaptár szerint teliholdkor van (a negyedik holdhónap 15. napja). Buddha 35 éves korára eljut a teljes lelki megállapodás és megvilágosodás szintjére. A buddhisták ekkor böjtöt tartanak és felajánlásokat tesznek minden lény javára. Ázsiában ezen a napon szokás kismadarakat vásárolni, hogy aztán szabadon engedhessék őket, így vezetve a szabadsághoz, a boldogsághoz, végső soron a megvilágosodáshoz.

A harmadik: az imakerék ünnepe (Chokhor Düchen) a hatodik holdhónap 4. napja van. Buddha először forgatja meg a Dharmacsakrát (magyarul sors kereke). Ekkor mondja első szent beszédét a Négy Nemes Igazságról, ezt tartják a buddhista tanítások alapjának.

A negyedik tízmilliószoros nap: a mennybemenetel napja (Lhabab Düchen),  a kilencedik holdhónap 22. napján van. Buddha 41 évesen a mennybe emelkedett, hogy az isteneknek tanításokat adjon, és köszönetet mondjon édesanyjának a Szamszárából való szabadulást, majd egy különleges létrán visszajön a mennyből.

A buddhizmus szerint ezeken a napokon minden dolog, ami történik velünk, legyen az pozitív vagy negatív cselekvés, gondolat, hatványozottan felerősödik.  Úgy tartják, ilyenkor ajánlatos kizárólag a pozitív gondolatokra koncentrálni, jót kívánni önmagunknak, környezetünknek és a világnak.

Tízmilliószoros napok 2018-ban:

  • március 2.
  • május 29.
  • július 16.
  • október 30.

Matolcsyéktól sincs távol az ezotéria?

A Portfolió szúrta ki még 2015-ben, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több olyan fontos bejelentést is tett, ami épp egy tízmilliószoros napra esett. Aztán a Népszabadság írt arról 2016-ban, hogy a „véletlen” egybeeséseknek a bejelentések és a tízmilliószoros napok között talán mégis közük van egymáshoz. A napilap akkor azt írta, a jegybanki munkatársak között már egy ideje beszédtéma volt, hogy a vezetésnek nem mindegy, ezeken a napokon mit kommunikál az MNB.

A jegybank akkor úgy reagált: a cikk állításai abszurdak, nem hiedelmek, hanem megalapozott szakmai munka mentén folytatja tevékenységét a jegybank. Egyébként pedig szinte nincs is olyan nap, amikor a nemzeti bank ne tenne közzé legalább egy közleményt.

Könyv, bejelentések, eredmény a tízmilliószoros napokon

De hogy jön az ezotériához az MNB tevékenysége? 2015-ben például március 5-re esett az első tízmilliószoros napra. Ekkor az MNB egy új közgazdasági és monetáris politikai szakmai könyvsorozatot indított útjára. Ezt maga Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. Az első kötetet egyébként maga Matolcsy jegyezte, Egyensúly és növekedés címmel.

Aztán 2015 június 2-án bejelentették, hogy átalakítják a jegybanki eszköztárat, november 3-án pedig azt, hogy kivezetik a növekedési hitelprogramot, helyette bevezetik a növekedéstámogató programot.

Egyensúly és növekedés (Fotó: Privátbankár.hu)
Egyensúly és növekedés (Fotó: Privátbankár.hu)

A következő tízmilliószoros napon, július 20-án Balog Ádám alelnök távozott, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója lett. Ezen a napon jelentették be azt is, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Corvinus Egyetemmel, az MNB irodát nyit Hamburgban.

2016. február 22. az MNB rekordméretű, 95 milliárd forintos 2015. évi nyereségről számolt be. 2016. május 21-én (szombaton) az MNB üdvözölte, hogy a Fitch Ratings végre felminősítette a Magyarországot, 2016. július 8-án pedig bejelentették, hogy több tízezer késedelmes jelzáloghitelest vagy már felmondott hitellel rendelkező adóst keresnek meg szeptember végéig a kereskedelmi bankok a jegybank ajánlásait végrehajtva.

2018-as tízmilliószoros napok: nincs nagy durranás

Idén március 2-án volt az első tízmilliószoros nap. Ekkor a jegybank három új ajánlást adott ki (Iránymutatást az ingatlanértékeléssel, a magas arányú nem teljesítő hitellel, illetve a projekthitelek értékelését érintő kockázatok kezelésével kapcsolatban.)

A május 29-ra eső második tízmilliószoros napon a fogyasztóbarát lakáshitellel kapcsolatban adtak ki közleményt. Mindössze annyit közöltek, hogy május végére meghaladta a 100 milliárd forintot a bankok, takarékszövetkezetek által folyósított minősített fogyasztóbarát lakáshitelek állománya.

És ma? Július 16-án a zálogkölcsönök nyújtásának feltételeiről adtak ki egy ajánlást.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?