Hirdetés
Hirdetés

Vigyázz, nagyon sok a hamis euróbankjegy

2019. május 28., 06:06

Tavaly 30 százalékkal emelkedett a hamis bankjegyek száma Európában a német bűnüldöző hatóság szerint, Németországban ez tíz százalék pluszt jelentett. Több mint egymillió hamis bankjegyet találtak, ezek közel fele egyszerű fénymásolat volt, de kínai hologrammal.

Ilyen az új 50 eurós.
Ilyen az új 50 eurós.

Németországban tavaly 99 912 hamis bankjegyet találtak – derül ki a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) jelentéséből. Ez tíz százalékos növekedés. A bankjegyek össznévértéke 17 millió euró volt, ez viszont majdnem két és fél szerese az egy évvel korábbinak. A gyanúsítottak, a megindított eljárások száma (3469) viszont kissé csökkent.

Európa-szerte 1,17 millió volt a hamis bankjegyek száma eszerint a jelentés szerint, ami viszont már 30 százalékos emelkedés. A 102 millió eurós névérték pedig 82 százalékos növekedést takar.

Hirdetés

A jelentés kiemeli, hogy a “Darknet” – az internet sötét, titkosított, anonim része – nagy jelentőséggel bír a hamis bankjegyek forgalomba hozatalában. Azt is hozzáteszik, hogy nőtt a fiatal, 21 év alatti elkövetők száma.

Sok a fénymásolat

Az elkövetők skálája nagyon széles, vannak nemzetközileg működő, szervezett pénzhamisító bandák. De magánszemélyek is akadnak, akik az interneten – a Darknet-en – vásárolt felszerelést használják. Tavaly három nagyobb bűnbandát kapcsoltak le, az egyik főleg török, a másik olasz, a harmadik német állampolgárokból állt.

A hamisítványok mintegy 40 százaléka egyszerű fénymásolat, amelyet kínai származású hologramokkal látnak el. Leginkább az 50 eurós bankjegyet hamisítják így, majd a Darknet-en terjesztik. Az ott megrendelt hamis pénzt csomagküldő szolgálatokkal szállíthák házhoz.

Hol lehet megtanulni?

Bár létezik euróérme-hamisítás is, ezeket az alacsony érték miatt kihagyták a jelentésből. Említik, hogy a digitális fizetőeszközök hamisításával sem foglalkoznak.

Hogyan ismerni fel a hamisítványokat? A német Bundesbank tanácsai szerint ne csak egy biztonsági elemez figyeljük, hanem többet is. Ezek listáját tanuljuk meg, menjünk rajtuk végig. A kétés, a tapintás és a pénz behajtása egyaránt szükséges lehet a vizsgálathoz. Szerezzünk egy másik, összehasonlításra alkalmas bankjegyet. Kétség esetén keressünk fel egy bankot.

(Az MNB tájékoztatója itt látható. Az EKB magyar nyelvű leírása pedig itt.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?