Hirdetés
Hirdetés

Megnyíltak a pénzcsapok: itt vannak az első uniós pályázatok

2014. október 10., 15:59

Elérhetőek a 2014-2020-as időszak forrásai: a kormány kiírta az első uniós pályázatokat. Első körben 120 milliárd forint fejlesztési forrásra lehet pályázni, de Lázár János szerint ez csak az előfutára az új időszaknak.

Új időszámítás

Egy hónappal azután, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök aláírta az Európai Unió és Magyarország közötti partnerségi megállapodást, megjelentek az új uniós pályázatok, "ezzel új időszámítás kezdődött, a koncepciótlan fejlesztéseket felváltja a munkahelyteremtést, az exportra épülő gazdasági növekedést előmozdító korszak" - nyilatkozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken az MTI-nek.

Hirdetés

Ez még csak a kezdet

A pályázatokat a palyazat.gov.hu oldalon keresztül lehet elérni.

A pénteken megjelenő 120 milliárd forint fejlesztési forrás csak előfutára az új időszaknak, hiszen ma is tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal az új operatív programokról - közölte. Mint azt Lázár János elmondta, az új konstrukciók több mint felét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) adja, jelezve ezzel is azt a paradigmaváltást, hogy a kormány a forrásokat a közvetlen gazdaságfejlesztés eszközének tekinti.

Jól jártunk

Magyarország az unió 28 tagállamából a második legtöbb pénzt tudta kialkudni. "Ezt a pozíciót kemény tárgyalásokon értük el, de ezzel még nem fejeztük be a munkát. Saját eddigi szabályainkon is változtatnunk kell. A fejlesztéspolitika végre valóban a fejlesztésekről, és azok letéteményeseiről, a pályázókról fog szólni. Az állam és a pályázók közé beépült, a valós fejlesztésektől pénzt elvonó, de érdemi segítséget nem nyújtó közvetítők és szolgáltatások időszakának vége" - mondta Lázár János.

Forrás: Európai Bizottság. Adatok millió euróban

Ha nem jut

A miniszter átláthatóságot és kiszámíthatóságot vár mindenkitől, aki részt vesz a források kihelyezésében. "Az a cél, hogy ne csak mi tudjuk, igazságosan osztjuk el a forrásokat, hanem a pályázók is azt érezzék, hogy senki sincs kivételezett helyzetben. Ha születik is olyan döntés, amely kedvezőtlen egy vállalkozóra nézve, akkor az igenis tudja és értse, hogy miért nem kapott támogatás" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormány által csütörtökön bejelentett eljárásrendi változások pont ezt a célt szolgálják.

A falig

Lázár János a kedvezményezetti kör felelősségére is felhívta a figyelmet. "A magyar kormány mind Brüsszelben, mint pedig a hazai egyeztetéseken elment a falig, a maximumot hoztuk ki a lehetőségekből, de a konkrét pályázatokat a vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, a nonprofit szervezeteknek és a közszféra intézményeinek kell megvalósítaniuk. 2020-ig a magyar gazdaságnak önfenntartóvá kell válnia, ehhez pedig mindenkinek változtatnia kell eddigi gyakorlatán, az állam oldalán ez jórészt már sikerül" - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Egyelőre nem az oroszoktól vásárolja a legtöbb szolgáltatást az új atomerőművi blokkokat építő cég. Lapunk számításai szerint 2018-ban átlagosan 21,7 százalékkal emelkedett a járulékoktól megtisztított bérköltség az új paksi blokkokat előkészítő állami vállalatnál, a Paks II. Zrt.-nél. Ami azt jelentette, hogy egy dolgozó bérköltsége átlagosan havi 1 238 313 forint volt az előző évben, míg egy évvel korábban 1 017 068 forintot számfejtettek az alkalmazottaknak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

  • BUX40111.07+0.12%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét: