Hirdetés

A Hír TV X-aktája: emiatt bűzlik a hazai média

Wéber Balázs, 2018. november 27., 13:05

A napokban újabb áldozatot követelt a Nagy Magyar Médiaháború, amelyben a hatalmasok azt tesznek, amit akarnak, az újságírók szolgai szerepre vannak degradálva, és valójában semmi sem teljesen az, mint aminek elsőre látszik. Wéber Balázs jegyzete.

Forrás: Medgyesi Miklós
Kép forrása: Medgyesi Miklós/Facebook

Egy montázzsal köszönt el munkatársaitól a Nagy Magyar Médiaháború legújabb áldozata, Medgyesi Miklós. Az Elmúlt nyolc év című, az Orbán-korszakot kritikusan bemutató műsor szerkesztő-riportere öt év után távozik a nyáron ismét kormánybaráttá vált Hír TV-től.

Az újságíró azután hagyja el – hivatalosan közös megegyezéssel – a televíziót, hogy előző nap egy kellemetlen kérdést tett fel egy fideszes politikusnak.  Medgyesi Miklós a belpolitikai rovat munkatársa volt, az „Elmúlt nyolc év” mellett egy ideig a Célpont című, azóta szintén megszűnt oknyomozó műsort szerkesztette és vezette.  Ő készített anno emlékezetes, kétszemközti interjút Orbán Viktorral, és ő volt az, akit erélyes hangon utasított rendre Rubovszky György, mert egy kérdést akart neki feltenni.

Gyászos év

Hirdetés

Azóta, hogy a csatorna a nyáron ismét kormányközeli kezekbe került, több mint húsz újságíró, szerkesztő vagy műsorvezető távozott – egy részük önként, más részük kényszerből.  Igaz, a nagy kaszagép már korábban beindult: idén áprilisban, a Fidesz újabb kétharmados győzelme után 39 munkatársat rúgott ki az akkori, kormánykritikus szakmai vezetés az akkori tulaj, Simicska Lajos által elrendelt megszorításokra hivatkozva.

Az alapítása óta 2015-ig stabilan Fidesz-párti Hír TV-nél azután tört ki háború, hogy Simicska Lajos 2015 februárjában véglegesen szembefordult addigi szövetségesével, Orbán Viktorral. Az egykori oligarcha célja innentől kezdve az Orbán-kormány leváltása lett, és ennek a célnak rendelte alá teljes médiabirodalmát. A televízió erősen kormánykritikussá vált, és ilyen szempontból kezdett sajtószerűen működni.

A Keresztapa játszmái

Az pedig alighanem médiatörténeti esemény volt, amikor Puzsér Róbert Simicska tévéjében simicskázott. 

„Ezen a csatornán két évvel ezelőtt még a Nemzeti Együttműködés Rendszerének propagandája hömpölygött. Orbán és Simicska együttműködésének pedig nem elvi, hanem szigorúan érdekalapú konfliktus vetett véget. Ahogy a Keresztapában is elhangzik: ez nem személyes, hanem üzleti ügy. Mi tehát a garancia arra, hogy ha újra fordulnak az érdekek, továbbra is kitart majd a vélemény szabadságának áldott állapota a Simicska-médiumoknál? Nos, erre semmi garancia nincs. (...) Most lubickolunk a sajtószabadságban éppen, de meddig fog ezt tartani? (...) Mert nem ez a magyar sajtó rendes működése, ami itt most éppen zajlik, hogy mi itt most egy Simicska-médiumban simicskázunk. Tehát erre kár is lenne túlságosan sokáig berendezkedni. Mert látjuk, hogy a politikai klíma, látjuk, hogy a társadalmi közgondolkodás mind-mind-mind nem kedvez ennek”

jelentette ki a kritikus a Sznobjektív 2017 januári adásában.

A hatalom szintjei: a Hír TV székháza belülről
A Hír TV székháza belülről. A szerző felvétele.

Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy az akkori szakmai vezetés túltolta a biciklit. Miközben a Híradókból ömlöttek a Mészáros- és Tiborcz-anyagok, addig az ellenzék gyanús ügyei elsikkadtak, a választás előtt pedig gyakorlatilag teljesen eltűntek a képernyőről.

A televízió - amelyben 2013 és 2018 áprilisa között dolgoztam külpolitikai szerkesztőként - szabadabb volt, mint korábban, de a régi reflexek működtek, a propaganda pedig gyakran ellenpropagandába csapott át, és ez nyilvánvalóan a hitelesség rovására ment.

A hatalom eszköze

A Hír TV akkor is eszköz volt, csak éppen más célokat szolgált, mivel a tulajdonos érdeke ezt kívánta. Emiatt a G-nap utáni időszakban is több munkatárs távozott, vagy távozásra kényszerült. Veiszer Alinda, akit még ebben a korszakban, idén áprilisban rúgtak ki, a Magyar Hangnak például azt mondta:  azért kerülhetett fel az elbocsátottak listájára, mert műsora nem politizált direktben.

Wéber Balázs
Wéber Balázs

Idén nyáron végül ismét fordult a kocka: Simicska Lajos a Fidesz újabb kétharmados győzelmét látva ejtette egész médiabirodalmát, szó nélkül lelépett a színről, és a Hír TV-t is átpasszolta korábbi üzlettársának, Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek.

A televízió tehát visszatért a korábbi vágányra. Ha a kormánykritikus-kormánybarát koordináta-rendszerben mérjük, akkor ismét kormánybarát lett – azaz ismét feladta a sajtószerű működés egyik alapvető ismérvét, a mindenkori hatalom ellenőrzését és elszámoltatását.

Az elmúlt évek Hír TV-s történései jól jelzik, hogyan működik a magyar média egy jelentős része. Vannak a hatalmasok, akik azt tesznek, amit akarnak, és vannak az újságírók, akiket előbbiek az aktuális érdekeiknek megfelelően, kvázi parasztokként tologatnak a sakktáblán. És ott vannak a nézők, akik persze végeredményben senkit sem érdekelnek egészen addig, amíg úgy szavaznak, ahogy azt a hatalmasok érdekei kívánják.

A lázadás, ahogy az utcán, úgy a szerkesztőségekben is elmaradt. A kormánypárti média nagy része totális agymosásra állt át, az ellenzéki média pedig számos esetben nem képes felnőni a feladatához, és a propagandára ellenpropagandával válaszol.

A legnagyobb vesztesek Ti vagytok, kedves Olvasók, Nézők, Hallgatók, úgyhogy épp ideje, hogy üvöltsetek egy nagyot, mint tette ezt anno Howard Beale a Hálózatban: "Kib...szott mérges vagyok, és többé nem fogom ezt elviselni!”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX44515.97-0.69%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?