5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A napokban újabb áldozatot követelt a Nagy Magyar Médiaháború, amelyben a hatalmasok azt tesznek, amit akarnak, az újságírók szolgai szerepre vannak degradálva, és valójában semmi sem teljesen az, mint aminek elsőre látszik. Wéber Balázs jegyzete.
Kép forrása: Medgyesi Miklós/Facebook

Egy montázzsal köszönt el munkatársaitól a Nagy Magyar Médiaháború legújabb áldozata, Medgyesi Miklós. Az Elmúlt nyolc év című, az Orbán-korszakot kritikusan bemutató műsor szerkesztő-riportere öt év után távozik a nyáron ismét kormánybaráttá vált Hír TV-től.

Az újságíró azután hagyja el – hivatalosan közös megegyezéssel – a televíziót, hogy előző nap egy kellemetlen kérdést tett fel egy fideszes politikusnak.  Medgyesi Miklós a belpolitikai rovat munkatársa volt, az „Elmúlt nyolc év” mellett egy ideig a Célpont című, azóta szintén megszűnt oknyomozó műsort szerkesztette és vezette.  Ő készített anno emlékezetes, kétszemközti interjút Orbán Viktorral, és ő volt az, akit erélyes hangon utasított rendre Rubovszky György, mert egy kérdést akart neki feltenni.

Gyászos év

Azóta, hogy a csatorna a nyáron ismét kormányközeli kezekbe került, több mint húsz újságíró, szerkesztő vagy műsorvezető távozott – egy részük önként, más részük kényszerből.  Igaz, a nagy kaszagép már korábban beindult: idén áprilisban, a Fidesz újabb kétharmados győzelme után 39 munkatársat rúgott ki az akkori, kormánykritikus szakmai vezetés az akkori tulaj, Simicska Lajos által elrendelt megszorításokra hivatkozva.

Az alapítása óta 2015-ig stabilan Fidesz-párti Hír TV-nél azután tört ki háború, hogy Simicska Lajos 2015 februárjában véglegesen szembefordult addigi szövetségesével, Orbán Viktorral. Az egykori oligarcha célja innentől kezdve az Orbán-kormány leváltása lett, és ennek a célnak rendelte alá teljes médiabirodalmát. A televízió erősen kormánykritikussá vált, és ilyen szempontból kezdett sajtószerűen működni.

A Keresztapa játszmái

Az pedig alighanem médiatörténeti esemény volt, amikor Puzsér Róbert Simicska tévéjében simicskázott. 

„Ezen a csatornán két évvel ezelőtt még a Nemzeti Együttműködés Rendszerének propagandája hömpölygött. Orbán és Simicska együttműködésének pedig nem elvi, hanem szigorúan érdekalapú konfliktus vetett véget. Ahogy a Keresztapában is elhangzik: ez nem személyes, hanem üzleti ügy. Mi tehát a garancia arra, hogy ha újra fordulnak az érdekek, továbbra is kitart majd a vélemény szabadságának áldott állapota a Simicska-médiumoknál? Nos, erre semmi garancia nincs. (...) Most lubickolunk a sajtószabadságban éppen, de meddig fog ezt tartani? (...) Mert nem ez a magyar sajtó rendes működése, ami itt most éppen zajlik, hogy mi itt most egy Simicska-médiumban simicskázunk. Tehát erre kár is lenne túlságosan sokáig berendezkedni. Mert látjuk, hogy a politikai klíma, látjuk, hogy a társadalmi közgondolkodás mind-mind-mind nem kedvez ennek”

jelentette ki a kritikus a Sznobjektív 2017 januári adásában.

A Hír TV székháza belülről. A szerző felvétele.

Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy az akkori szakmai vezetés túltolta a biciklit. Miközben a Híradókból ömlöttek a Mészáros- és Tiborcz-anyagok, addig az ellenzék gyanús ügyei elsikkadtak, a választás előtt pedig gyakorlatilag teljesen eltűntek a képernyőről.

A televízió - amelyben 2013 és 2018 áprilisa között dolgoztam külpolitikai szerkesztőként - szabadabb volt, mint korábban, de a régi reflexek működtek, a propaganda pedig gyakran ellenpropagandába csapott át, és ez nyilvánvalóan a hitelesség rovására ment.

A hatalom eszköze

A Hír TV akkor is eszköz volt, csak éppen más célokat szolgált, mivel a tulajdonos érdeke ezt kívánta. Emiatt a G-nap utáni időszakban is több munkatárs távozott, vagy távozásra kényszerült. Veiszer Alinda, akit még ebben a korszakban, idén áprilisban rúgtak ki, a Magyar Hangnak például azt mondta:  azért kerülhetett fel az elbocsátottak listájára, mert műsora nem politizált direktben.

Wéber Balázs

Idén nyáron végül ismét fordult a kocka: Simicska Lajos a Fidesz újabb kétharmados győzelmét látva ejtette egész médiabirodalmát, szó nélkül lelépett a színről, és a Hír TV-t is átpasszolta korábbi üzlettársának, Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek.

A televízió tehát visszatért a korábbi vágányra. Ha a kormánykritikus-kormánybarát koordináta-rendszerben mérjük, akkor ismét kormánybarát lett – azaz ismét feladta a sajtószerű működés egyik alapvető ismérvét, a mindenkori hatalom ellenőrzését és elszámoltatását.

Az elmúlt évek Hír TV-s történései jól jelzik, hogyan működik a magyar média egy jelentős része. Vannak a hatalmasok, akik azt tesznek, amit akarnak, és vannak az újságírók, akiket előbbiek az aktuális érdekeiknek megfelelően, kvázi parasztokként tologatnak a sakktáblán. És ott vannak a nézők, akik persze végeredményben senkit sem érdekelnek egészen addig, amíg úgy szavaznak, ahogy azt a hatalmasok érdekei kívánják.

A lázadás, ahogy az utcán, úgy a szerkesztőségekben is elmaradt. A kormánypárti média nagy része totális agymosásra állt át, az ellenzéki média pedig számos esetben nem képes felnőni a feladatához, és a propagandára ellenpropagandával válaszol.

A legnagyobb vesztesek Ti vagytok, kedves Olvasók, Nézők, Hallgatók, úgyhogy épp ideje, hogy üvöltsetek egy nagyot, mint tette ezt anno Howard Beale a Hálózatban: "Kib...szott mérges vagyok, és többé nem fogom ezt elviselni!”

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG