6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sűrű bocsánatkérések, hosszas magyarázatok és rázós kérdések – így lehetne összefoglalni Mark Zuckerberg szenátusi meghallgatását. Zuckerberg szerint már nagyrészt kijavították az adathalászatot megengedő hiányosságokat, így ilyesmi nem fordulhat elő többet - a szenátus szerint azonban a Facebook túl monopol helyzetben van, hogy magát szabályozhassa. Az új eszközökkel máris rengeteg hamis profilt töröltek, többek között a magyar választások előtt is.
Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója beszél a Kereskedelmi és az Igazságügyi Bizottságnak a több tízmillió Facebook-felhasználó adatainak felhasználásával kapcsolatos meghallgatásán a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban. (Fotó forrása: MTI/EPA/Shawn Thew)

Újonnan kifejlesztett eszközökkel hamis profilokat távolítottak el a Facebookról, többek között a magyar parlamenti választások előtt is – mondta a közösségi portál alapítója a kongresszusi meghallgatáson. A szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg a szenátorok kérdésére válaszolva elmondta, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat.

A hamis identitású felhasználók nem csupán a 2018-as félidős amerikai választások előtt bukkantak fel a portálon, de megjelentek a magyar, brazil, mexikói, pakisztáni és indiai voksolások előtt is. Zuckerberg megismételte hétfőn nyilvánosságra hozott megállapítását, miszerint a Facebook egyik legnagyobb hibája az volt, hogy 2016-ban az amerikai elnökválasztások idején túl lassan reagált az orosz behatolási kísérletekre.

"Ez az egyik dolog, amit a legjobban bánok" – mondta.

Az írásban rögzített nyilatkozatban az alapító kifejtette: "nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom. Én indítottam útjára a Facebookot, én irányítom és az én felelősségem, hogy mi történt itt" – tette hozzá. A meghallgatás legérdekesebb részei eredeti nyelven megtekintetők itt:

A bizottság republikánus vezetője nem adott sok hitelt Zuckerberg megbánásának: John Thune elmondása szerint a Facebook 14 éves története tele van az adatvédelemre vonatkozó rossz döntések miatti bocsánatkérésekkel, és kétkedve fogadta, a mai bocsánatkérés vajon miben különbözik az előzőektől. Zuckerberg megismételte: rengeteg hibát követtek el, de a vállalatnál komoly változások kezdődtek a felelősségvállalás ügyében.

Félelmetes beismerés: milliárdok adatait lopták el a Facebookról

Sokkal nagyobb méretű lehet a megszerzett adatok mennyisége, mint hitték. További részletek >>>

A Facebook-vezér szerint mára nyilvánvalóvá vált, hogy nem tettek eleget a Cambridge Analytica adatfelhasználási ügyével kapcsolatban. Ahogy arról korábban már részletesebben is beszámoltunk, a  vállalat komoly botrányba keveredett azzal, hogy több mint 87 millió, többségében amerikai felhasználó adatait továbbította a politikai elemzőcég felé, akik a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül használták fel a személyes adataikat.

Az adatgyűjtés 2,7 millió felhasználót érintett az EU-ban, míg további 2 milliót a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Más érintett államok Mexikó, Kanada, India, Brazília, Vietnam és Ausztrália voltak. A 87 millió felhasználó ráadásul csak a Cambridge Alaytica tevékenységére vonatkozik, más adathalász cégekkel együtt akár több mint kétmilliárd profilhoz is hozzáférhettek Zuckerberg szerint. A cég pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést.

Szigorúbb önszabályozás?

Zuckerberg részletes válaszokat adott a szenátorok kérdéseire, akik elsősorban a bizalommal történő visszaélést firtatták. Amikor megkérdezték, erkölcsi felelősségének tartja tájékoztatni az áldozatul esett felhasználókat az esetről, a Facebook-vezért elmondta: "miután az elemzőcég állítása szerint törölte a kényes információkat, lezárt ügynek tekintették az esetet. Ez nyilvánvaló hiba volt, nem kellett volna hinni nekik, de már frissítettük irányelveinket, hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő" – mondta.

Több millió felhasználó szivárogtatta ki a Facebook - ezt nem ússzák meg Az új adatvédelmi előírások miatt komoly büntetést kaphat a Facebook a felhasználók adatainak kiadásáért. Tovább a cikkhez >>>

A vállalat bizonyos adatokat és hamis profilokat már törölt, és olyan új alkalmazásokat vezet be, amelyek lehetővé teszik a szigorúbb adatvédelmet, és azt is, hogy a felhasználók maguk kezelhessék profiljukat. Egyúttal azt is közölte, hogy olyan új eszközöket is fejlesztenek, amelyekkel biztosabban és könnyebben azonosíthatják a hamis híreket is. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor ugyanakkor világossá tette: nem hiszi, hogy a Facebookra lehetne bízni önmaga szabályozását.

Az átláthatóság érdekében tett erőfeszítések keretében a Facebook később bejelentette, hogy 2,2 milliárd felhasználónak küld értesítést arról, hogy milyen applikációkat használnak, s ezeken keresztül milyen adatokat osztanak meg magukról. A közösségi oldal szerint az embereknek ezt követően lehetőségük lesz arra, hogy teljesen kikapcsolják ezeket az applikációkat, vagy kizárják a harmadik felek hozzáférését ezeken keresztül.

Nálunk is jön az új szabályozás

Április 9-től már a magyar felhasználók hírfolyamában is megjelenít majd egy olyan figyelmeztetést, amelynek linkjére kattintva azok egyszerűen áttekinthetik, hogy milyen alkalmazások férnek hozzá a közösségi hálózaton tárolt adataikhoz. Az ebben lévő linkre kattintva a felhasználók elnavigálhatnak egy olyan felületre, amelyben áttekinthetik, hogy milyen facebookos alkalmazások férnek hozzá adataikhoz, és ha szeretnék, saját maguk visszavonhatják ezeket az engedélyeket. Az oldalon továbbá áttekinthetik a korábban már törölt (tehát az adatokhoz jelenleg már hozzá nem férő) applikációk listáját is.

Lázár: külföldi propaganda járatja le a magyar kormányt?

A miniszter szerint komoly pénzeket áldoznak a választók befolyásolására. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb blogbejegyzésük szerint a Facebook egy tudományos kutatási kezdeményezést is bejelentett, amelyen keresztül a vállalat szeretné megerősíteni a társadalomkutatókkal való globális együttműködését. Ennek első lépéseként egy független, előre tekintő értékelés készül majd a Facebook és a közösségi média választásokra, és a demokráciára gyakorolt hatásáról. A kezdeményezés keretében tudományos kutatók kapnak majd finanszírozást kutatásaikhoz, valamint hozzáférhetnek a Facebook által védett, adatvédelemmel ellátott adatkészletekhez is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG