Hirdetés

Csütörtökig leáll a német Audi-gyár a győri sztrájk miatt

Wéber Balázs, 2019. január 28., 17:15
Cimkék
Győr
, sztrájk
, Audi

A korábban jelzettnél tovább, csütörtökig állhat a munka az Audi ingolstadti üzemében a győri gyárban zajló munkabeszüntetés miatt. A szakszervezet 18 százalékos béremelést szeretne már az idei évben. Szerintük szlovák és lengyel kollégáik 30-40 százalékkal többet keresnek náluk. Az Audi húsz százalék pluszt ajánl – de csak két év alatt. A tárgyalások ma délután is folytatódtak.

Győr, 2019. január 24. Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. MTI/Krizsán Csaba
Sztrájkoló munkások Győrben. MTI/Krizsán Csaba

Több mint tízezer embert küldtek kényszerszünetre az Audi ingolstadti gyárában a győri üzemben zajló sztrájk miatt, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív lap, amelynek online kiadása vezető anyagban foglalkozik a történésekkel, úgy tudja, hogy csütörtökig, tehát három napig tart a leállás. Korábban még arról volt szó, hogy csak hétfőn és kedden állnak le a szalagok.

Hiányoznak a motorok

Hirdetés

Ingolstadtban azért szünetel munka, mert hiányoznak a Győrben készülő motorok. Emiatt körülbelül hétezer járművet nem tudnak legyártani a lap szerint. A győri gyárban Audikba és Volkswagenekbe készítenek motorokat, ez a legnagyobb motorgyártó üzem az autógyártó konszernen belül.

Az Audi neckarsulmi üzeme egyelőre nem érintett, ott ugyanis a hét közepéig rendelkezésre áll elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. Az Audi szerint a helyzet további alakulása a magyarországi tárgyalásoktól függ.

Magasrangú tárgyalót akarnak

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba, amely a tervek szerint egy hétig tart. Az AHFSZ elnökségi tagja, Szimacsek Tibor hétfőn azt mondta: támogatottságuk töretlen, a sztrájkban műszakonként továbbra is 4000-4500 dolgozó vesz részt a motor- és a járműgyártás területeiről.

„Azt kértük az Auditól Ingolstadtban, hogy küldjenek egy magasrangú képviselőt a tárgyalásokra”

- mondta a Reutersnek Szimacsek Tibor. Ma délután újabb tárgyalási fordulót tartanak, tette hozzá.

Mithay-Markó Judit, a győri Audi szóvivője szerint továbbra is megegyezésre törekszenek. Hétvégén a hetedik bérajánlatot terjesztették a szakszervezet elé, amit az elutasított.

Min megy a vita?

Az AHFSZ a többi közép- és kelet-európai üzemhez hasonló bérezést, az idei évre 18 százalékos béremelést szeretne. Szerintük Szlovákiában 28, Lengyelországban pedig 39 százalékkal keresnek többet náluk az Audi-dolgozók. A cég viszont két év alatt húsz százalékos béremelést javasol.

A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat. Az AHFSZ-nek kilencezer tagja van, a hétvégén pedig újabb 300 dolgozó csatlakozott hozzájuk.

A Reuters megjegyzi, hogy az elmúlt két évben több mint négy százalékos évi növekedést produkáló magyar gazdaság egyre inkább függ az autógyártóktól és beszállítóiktól. Az Audi adja a magyar GDP mintegy 1,4 százalékát.

A Mercedesnek, a Suzukinak és a General Motorsnak szintén van magyarországi gyára, a BMW pedig tavaly jelentette be, hogy üzemet épít Debrecen környékén.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX44515.97-0.69%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?