Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Beperelik a Google-t: nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek

2018. szeptember 28., 15:02

Veszélybe sodorták a védelmi minisztériumot.

Pert indít a Google ellen a belga Védelmi Minisztérium, a vádak szerint a internetes szolgáltató a védelmi tárca külön kérésére sem törölt műhold képeiről nemzetbiztonsági szempontból érzékeny létesítményeket. Védelmi szempontokra hivatkozva a kormány külön kérvényt nyújtott be, hogy bizonyos épületek – repterek, atomreaktorok – képeit homályosítsa el, vagy törölje ki az adattárból, a cég azonban nem reagált a kérésekre – írja a Reuters.

A Google már korábban is sok megkeresést kapott különböző kormányhivataloktól, szerintük ugyanis a vállalat különböző programjai – Google Earth, Google Maps és a Street Wiew – alááshatják bizonyos épületek biztonságát. A Google szerint sajnálatos, hogy a védelmi minisztérium ilyen eszközökhöz folyamodott, mivel az utóbbi két évben velük is folyamatos összhangban működtek, és rendre eleget tettek az ilyen jellegű kéréseiknek.

Hirdetés

Te is törölheted a képedet

A Google térkép szolgáltatását több mint egymilliárdan használják évente, a személyiségi jogok védelme pedig elkerülhetetlenül kikényszerítette a cégtől, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára is bizonyos képek kitörlését, elhomályosítását a rendszerben. A Google erre egyébként is figyel: a fényképek döntő többségén rendre ki vannak takarva az arcok, rendszámtáblák, stb. Sok esetben nem csak a személyes adatok védelme, hanem a biztonsági kockázat is döntő erejű: a családi erőszakok áldozatait fogadó menedékek környékét szinte mindig eltüntetik a kíváncsi szemek elől - írja a Daily Dot.

Razziáztak a Google-nél: ezeken kell változtatniuk

Kötelezettségvállalással zárult a Google elleni versenyfelügyeleti eljárás. Részletek >>>

Ettől függetlenül az évek során a cég számos olyan fotót készített, amivel kényelmetlen helyzetbe hoztak másokat – vagy éppen bűncselekményeket kaptak lencsevégre. 2010-ben az Egyesült Államokban egy Google-autó például szemtanúja volt, ahogy egy brooklyni bodega előtt pár úriember kábítószer kereskedelmet folytatott az utcán. Ugyanebben az évben a német lakosság három százaléka szavazott az cég utcanézet projektre ellen, így a Google nem folytatta ott a programot. Ennek köszönhetően a mai napig jellemzően csak a nagyobb városok (Berlin, Frankfurt) vannak teljesen leképezve, de még ezen felvételek többsége is 2010 előtt készült.

Bár magunk is kérhetjük a Googletől, hogy homályosítsa el arcunkat vagy otthonunkat, érdemes vigyázni: az egyszer törölt fényképek már soha nem hozatók vissza, a korábbi és a jövőben készült fényképek is homályosak lesznek. A vállalat egyébként nem rejti véka alá ezen szokását, a felhasználási feltétekben világosan kijelentik, hogy nem tartják meg az eredeti képeket sokáig és nem áll módjukban később kiadni ezeket.

Pofátlanul átvágott mindenkit a Google: még mindig gyűjtik az adatokat?
Úgy tűnik, a vállalatóriás mégsem tett eleget a hatályos törvényeknek és továbbra is megőriz minden személyes információt az általunk meglátogatott helyekről. A vizsgálat alapján be is perelik a céget, mivel megkerülte a nemrégiben bevezetett rendelkezést a személyes adatok gyűjtésével és tárolásával kapcsolatban. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet megvédeni az internetre felvitt adatainkat. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43618.78-0.57%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?