Hirdetés
Hirdetés

Ez fájni fog: több tízezer autót hív vissza ez a gyártó

2017. december 13., 07:37

Úgy tűnik, maradtak még csontvázak a szekrényben a Volkswagennél.

Fotó: AP, Michael Probst
Fotó: AP, Michael Probst

A visszahívást ugyan a német közúti közlekedési hatóság (KBA) rendelte el a gyártó Touareg márkájú terepjáróira, ezek többsége – 31 800 darab – nem Németországban van forgalomban. A visszahívásban összesen 56 700 terepjáró érintett, a vád szerint ezeknél is trükköztek a károsanyag-kibocsátás teszteken. Az intézkedés olyan gyártmányokat érint, amelyeket az Euro-6 károsanyag-kibocsátási szabvány alapján működő 3 literes dízelmotorral szereltek fel.

A KBA adatai szerint ezeknél az autóknál két olyan szoftveres megoldást is rendszeresítettek, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátást, azzal a céllal, hogy a motor vizsgálati körülmények között megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak. A visszahívást követően a szoftvereken telepíteni kell a hatóságilag jóváhagyott frissítéseket, hogy a kocsi a forgalomban is megfeleljen a károsanyag-kibocsátási szabályoknak.

Hirdetés

Új fejezet nyílt a történetben

A Touaregek esete új fejezetet nyit a Volkswagen-botrányban, amely több mint két éve tart. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015. szeptemberében vádolta meg először a német autógyártót azzal, hogy olyan szoftvert telepített mintegy 482 ezer dízelüzemű járműbe, amely érzékeli a műszaki vizsgán folytatott mérés körülményeit.

Az autó így a teszteken a valóságos nitrogénoxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A Volkswagen elismerte a csalást, a manipuláció világszerte mintegy 11 millió autót érint, köztük 8,5 milliót, amit Európában adtak el. A Volkswagen korábbi ügyeiről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Szorul a hurok az autógyárak körül: nagy lépést tehetünk az új világ felé

Nagy jelentőségű találkozót tartottak Németországban: tárgyalóasztalhoz ült a kormány az autógyártókkal, hogy megvitassák a dízeles autózás jövőjét. Persze a múltból is előkerültek nagyon súlyos témák a Nationalen Forum Dieselen, a dízelbotrányt ugyanis még mindig nem sikerült tisztán lezárni, durva pénzekről kell még döntést hozni. A politikai nyomás közben egyre fokozódik az autógyártókon.>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX37892.90-0.6%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?