Hirdetés
Hirdetés

Közeleg a sztrájk - Lázár János is beszállt a Tesco-háborúba

2017. szeptember 05., 08:08

Lázár János levélben nyugtatja a kedélyeket és őszre az egyszer már elsüllyesztett kiskereskedelmi intézkedéscsomag felmelegítését ígéri. Közben egyre közelebb vagyunk a Tesco összes egységét megbénító sztrájkhou.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevői a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. 
MTI Fotó: Soós Lajos
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevői a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Lázár János írt egy levelet - előkerül az elfeledett javaslatcsomag?

Lázár János levélben biztosította a Tescónál sztrájkkészültséget hirdető szakszervezetet: a kormány támogatja a dolgozók törekvéseit, és szükségesnek tartja a bérek, illetve a létszám megfelelő rendezését – értesült a Magyar Idők.

Lázár felemlegeti az idei tavaszi ülésszakon felmerült komplex tárcaközi javaslatcsomagot is: bár a tervezet akkor nem került a parlamenti honatyák elé, továbbra is napirenden van az átfogó szabályozás végrehajtása - írja a miniszter.

Hirdetés

A csomagban a vasárnapi szabadnappal és bérpótlékkal, a minimális eladói létszámmal és az áruk minőségével kapcsolatos javaslatok voltak: a kormány azt ígérte, a témában még áprilisban várható parlamenti előterjesztés - ez aztán kútba esett. Az ötletek között egyébként szerepelt a reklámra fordítható összeg korlátozásának terve is, ami akár az ingyenes reklámújságok végét is jelenthetné. Lapértesülés szerint tavasszal azért nem került végül napirendre a javaslatcsomag, mert rájöttek, hogy hátrányosan érinti a hazai hátterű kereskedőket is: ha például a multiknak új embereket kellene nagy számban felvenni, akkor azt a kiskereskedőktől csábítanák el.

Lehet, hogy más láncoknál is sztrájkolna

A Magyar Idők arról is ír: újabb szintre lépett a legnagyobb ágazati foglalkoztatónál kihirdetett sztrájkkészültség. Tegnap eldőlt: szerdán újabb egyeztetést tartanak, mivel a dolgozók egységes döntése nyomán napokon belül leáll az áruházlánc az egész országban.

Bubenkó Csaba szakszervezeti vezető szerint annyira előrehaladott állapotban van a sztrájkra való felkészülés, hogy akár már ma bejelenhetik az akció időpontját - erről egyébként tegnap megállapodtak a szakszervezetek, csak valamiért nem hozták eddig nyilvánosságra.

Bubenkó szerint egyébként az sem kizárt, hogy más kiskereskedelmi láncoknál szolidaritási sztrájkot tartanak - erre a törvény ad lehetőséget és állítólag van rá érdeklődés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfordulnak a kínaiak az iPhone-tól

Elfordulnak a kínaiak az iPhone-tól

Felfutott a kínai cégek okostelefon-gyártása, és tarolnak a hazai piacon. Ugyanakkor visszaesett az iparág összértékesítése is Kínában, nem mintha visszaszorulna az iparág, csak mostanra mindenkinek van készüléke, ráadásul a legtöbb olyan jó, hogy nem feltétlenül kell hamar lecserélni. Érett szakaszba lépett a piac.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38265.35+0.57%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?