Hirdetés
Hirdetés

Újra lehet majd hangsebesség felett repülni

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 25., 06:07

A Concorde megszűnésével mintha visszalépett volna a fejlődés a polgári repülésben, még ha sok minden más javult is azóta. A Concorde azonban inkább megelőzte korát: olyan hangos volt, hogy be kellett tiltani a lakott területeken, Amerika ezt mindjárt az induláskor meg is tette. Most azonban tervezik a tilalom feloldását, hisz jönnek a zaj nélküli szuperszonikusok.

Megelőzték korukat

Két nagy visszalépés volt a repülési iparágban: az egyik a földre visszatérni képes űrjármű megszüntetése, a másik a hangsebesség feletti polgári repülés megakadása. Ma már úgy tűnik, mindkét szomorú eseményre azért került sor, mert korukat megelőzve álltak üzembe, úgy, hogy még nem voltak meg a szükséges technológiai megoldások a gondmentes üzemhez.

A földre visszatérő űrrepülőgép problémája az volt, hogy a járművet a légkör fékezi, de eközben olyan hőmennyiség keletkezik, amit nem tudtak biztonságosan kezelni. Önmagában a probléma még nincs megoldva, de időközben Elon Musk vállalata, a SpaceX kifejlesztette a visszatérő és többször újra indítható rakétákat, így nem olyan nagy gond, és főleg kisebb költség, ha nem tér vissza maga az egész jármű.

Hirdetés

Nixon betiltotta

A hangsebesség feletti repüléssel pedig az volt a baj, hogy az egyetlen ténylegesen közlekedő típus, a Concorde a hangsebesség fölött repülve rendkívül erős zajt keltett a földfelszínen, olyannyira, hogy Amerika Nixon elnök idején 1973-ban menten be is tiltotta az ilyen gépek közlekedését az ország felett, így ha szárazföldi szakaszt tett meg a gép, azt hangsebesség alatt kellett tennie. Máshol is hasonló szabályokat vezettek be, így a gép csak az óceánok fölött tudott tervezett utazósebességével haladni.

Eljött az idő

A Concorde végül nem csak ezért szűnt meg, de ennek is nagy szerepe volt abban, hogy gazdaságtalan volt a járat üzemeltetése. Az utóbbi időben azonban a technológiai fejlődés jóvoltából újra folynak a kísérletek a hangsebesség fölötti polgári repüléssel, és egész biztató eredmények vannak, ezért most az amerikai kongresszus elé kerül a törvényjavaslat, amely újra engedélyezné a hangsebesség feletti repülést.

A javaslatot a demokraták és a republikánusok egyaránt támogatják, persze ki kell dolgozni a részletes szabályozást is, hogy mi az a hangerő, ami elfogadható. A törvénymódosításra azért van szükség, hogy a fejlesztés alatt álló típusoknál a gyártók tudják, mik a szabályok, végezhessenek tesztrepüléseket, majd a kialakított szabályok alapján kérhessék majd a működési engedélyt, ha már alkalmasak a járművek az utasszállításra.

Boom

A jármű kifejlesztésével foglalkozó cégek között van Boom Supersonic, amely 55 utas szállítására alkalmas gépet tervez, a légijármű a Washington és London közti távolt 3 és fél óra alatt tenné meg. A cég egyelőre egy kisebb teszt modellel kísérletezik egyelőre szélcsatornában, de jövőre már élesben is ki akarják próbálni, amihez kell a hatósági engedély. A tényleges utasszállító üzembe állítását 2023-ra tervezik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40064.92+0.01%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?