A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért különösen fontos felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy ne megszokásból vásároljanak, hanem fokozottan figyeljék az élelmiszer címkézésében feltüntetett információkat – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Nagyon oda kell figyelni
A csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről szóló 609/2013/EU Európai Parlament és Tanács rendelet előírásait 2016. július 20-tól kell alkalmazni, mely rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.
Bár ez nehézséget jelent az allergiások számára, egy másik uniós változtatás így is segítséget jelenthet! >>> |
Ez az új, specifikus csoportoknak szánt élelmiszerekről szóló rendelet megszünteti a különleges táplálkozási célú élelmiszer fogalmát, és új keretet hoz létre, amelynek általános rendelkezései csupán néhány jól ismert és pontosan meghatározott olyan élelmiszer-kategóriára vonatkoznak, amelyek nélkülözhetetlenek bizonyos élettani állapotok esetén és/vagy elengedhetetlenek a lakosság egyes jól meghatározott, veszélyeztetett csoportjainál a táplálkozási igény kielégítéséhez.
A rendelet az alábbi élelmiszer-kategóriák tekintetében állapít meg általánosságban összetételi és tájékoztatási követelményeket:
- anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek;
- feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek;
- speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek;
- testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek
A cukorbetegek július 20. után a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak majd egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.
A kötelező tápértékjelölésnek a következőket kell tartalmaznia:
- energiatartalom és
- zsír- és telítettzsírsav-tartalom,
- szénhidráttartalom,
- cukortartalom,
- fehérjetartalom, valamint sótartalom.
Az engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások például:
1. ENERGIASZEGÉNY
Az állítás, amely szerint az élelmiszer energiaszegény, csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 40 kcal (170 kJ)/100 g határértéket a szilárd anyagok esetében, vagy a 20 kcal (80 kJ)/100 ml határértéket a folyadékok esetében. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 4 kcal (17 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.
2. CSÖKKENTETT ENERGIATARTALMÚ
Az állítás, amely szerint az élelmiszer csökkentett energiatartalmú, csak akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 %-kal csökkentett, azon tulajdonság(ok) feltüntetésével, amely(ek) által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.
Az allergiások sorsa is könnyebb, nem lesz több véletlenül lecsúszó rohamot okozó falat. >>> |
3. ENERGIAMENTES
Az állítás, amely szerint az élelmiszer energiamentes, csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 4 kcal (17 kJ)/100 g határértéket. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 0,4 kcal (1,7 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.
4. ALACSONY CUKORTARTALMÚ
Az állítás, amely szerint az élelmiszer alacsony cukortartalmú, csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében.
5. CUKORMENTES
Az állítás, amely szerint az élelmiszer cukormentes, csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket.
6. HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ
Az állítás, amely szerint az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.