Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas lépés az orvosoknak: megvan az Alzheimer-kór ellenszere?

2018. április 10., 20:31

Az Alzheimer-kór évtizedek óta kísérti az emberiséget, és talán a rák mellett az egyik legszörnyűbb betegség, amely végezhet velünk. Az önállóság fokozatos elvesztése és az emlékezetkiesés nem csak a beteget, de annak környezetét is megviseli. Most először sikerült emberi agysejtekben semlegesíteni az Alzheimer-kórt okozó gént.

A The Telegraph cikke szerint már évek óta keresik a tudósok a módját, hogy végre gyógymódot találjanak az időskori demenciát okozó Alzheimer-kórra. Eddig azonban csak egereken végeztek kísérletet, ám ezek inkább kudarccal, mint sikerrel jártak, az állatok agyfelépítése és működése ugyanis teljesen különbözik az emberétől, véli a kaliforniai kutatócsoport vezetője, Yadong Huang.

Egyebek mellett ez is lehet az oka annak, hogy az elmúlt 10 évben nem találtak gyógymódot erre az egyre több embert érintő betegségre. Most azonban laborkörülmények között emberi idegsejteken is sikerült tesztelni az eljárást, ami hatalmas sikerrel járt.

Hirdetés

A genetikai metszőolló új sikere?

Egy kaliforniai tudóscsoportnak sikerült azonosítania azt a fehérjét, amelyet a magas Alzheimer-kockázatot okozó apoE4 gén termel, és sikerült semlegesíteniük azt, mielőtt megtámadja az idegsejteket. Korábban még az sem volt világos, hogy a fehérje jelenléte, vagy épp annak hiánya okozza-e a mérhetetlen károkozást a páciens agyában. A β-amiloid peptid és a tau protein felhalmozódása roncsolja az idegsejteket, így a páciens szürkeállománya jelentős zsugorodáson megy keresztül.

Az apoE4 gén egyébként egy meglehetősen agresszív és veszélyes gén. Az ember kromoszómapárján akinek egy van belőle, azok számára dupla-, míg két apoE4 gén megléte esetén 12-szeres az Alzheimer kialakulásának esélye. Az általuk termelt fehérjét őssejtes eljárás segítségével azonosították és semlegesítették.

A kutatók most tárgyalásokat folytatnak több gyógyszergyárral is, a cél pedig az, hogy hamarosan emberi pácienseken is, és ne csak petricsészékben teszteljék a gyógymódot. Amennyiben ez sikerrel jár, úgy egy újabb szörnyű betegségtől szabadulna meg az emberiség.

Mi a demencia?

Nehéz pontosan meghatározni, leginkább elbutulásnak lehet fordítani, amelyet az agy szürkeállományának és az idegpályák sérülése és zsugorodása okoz. Ennek következtében a betegségben szenvedő emberben memóriavesztést, a gondolkodás sebességének csökkenését, a mentális képességek romlását, a nyelvi, az ítélő és a megértő képesség akár teljes elveszítésével is járhat.

A leggyakoribb demenciával járó betegség az Alzheimer-kór, jelenlegi állás szerint minden harmadik 65 év felettit veszélyeztet ez a betegség, az érintettek kétharmada nő. Magyarországon mintegy kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

Reménykeltő eredmények: megtalálták az örök fiatalság kulcsát?

Óriási divattá váltak az elmúlt években a vámpíros könyvek, filmek és történetek, így nem csoda, hogy ez a téma a kutatókat is lázba hozta. Jelenleg is több kutatás fut a témában, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy a fiatal vér ténylegesen megfiatalítja az öregeket. Az egereknél bejött, de mi lesz az emberekkel? A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Bitcoin-árfolyam ide vagy oda, kriptodevizákkal is, de még inkább az ezeket működtető blokklánc-technológiával rengeteg cég foglalkozik, köztük hatalmas multik is. A blokklánc-technika sokuk szerint olcsó, megbízható és gyors tranzakciókat tesz lehetővé, így beszivároghat a kiskereskedelembe, a szállításba, a bankvilágba, az elektromos autókba és még ki tudja, hová.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?