Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyi nagybevásárlás: mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2016. december 07., 18:21

Decemberben barátságosabb árakkal várják a vásárlókat a hipermarketek, mint egy hónapja: érdemi áremelést novemberhez képest sehol sem talált a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése. Jó hír, hogy tavalyhoz képest sincs komoly áremelés, a nagybevásárlás kevesebb mint egy százassal lett drágább, mint 2015 decemberében volt. Az áruházak sorrendjében ismét volt némi mozgás.

Ahogy 2007 februárja óta minden hónapban, ezúttal is nyakunkba vettük három hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy felmérjük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára, ami jól leképezi egy átlagos magyar család havi első nagybevásárlását. Az év utolsó felmérése mindig különlegesebb hangulatú, természetesen az Auchan, az Interspar és a Tesco is teljes karácsonyi díszben, szaloncukor-akciókkal várja a vásárlókat – ezeket egyébként ebben a körben fel is térképeztük, a cikk végén található az eredmény.

Magyarországon ébredezik az infláció, a legutóbbi adat 1 százalékos áremelkedésről tanúskodik – ez most a hipermarketekben nem tükröződött. Az Interspar másfél százalékot engedett is tavalyi áraiból, a három áruház átlagosan pedig mindössze 0,3 százalékos áremelést adott össze. Az előző havi végösszegnél pedig az Intersparban közel 3 százalékkal alacsonyabbat mértünk, az Auchanban pedig közel 1 százalékos havi árcsökkenést, miközben a Tescóban gyakorlatilag maradt az előző havi érték.

Hirdetés

Ami az áruházak sorrendjét illeti, egész mozgalmas volt az év utolsó pár hónapja: októberben a Tesco előzte az Auchant az első helyen, aztán novemberben a franciák visszavették a vezetést, decemberben pedig az Interspar lépett előre egy helyet, megelőzték a Tescót a második helyen.

Árkosarunk összességében a három áruház átlagát nézve 18 345 forintba került december elején. Havi szinten ez 1,2 százalékos csökkenés, éves szinten pedig mindössze 64 forintos növekedést jelent.

Az átlagár változása az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu éves Árindexe
Az átlagár változása az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu éves Árindexe

Persze a legolcsóbb akkor lenne az Árkosár, ha mindent ott vennénk meg, ahol azt a legolcsóbban adják. Ez esetben valamivel 17 ezer forint alatt is megúszhatnánk a nagybevásárlást – ez azonban tripla időbe telne vagy három bevásárló-csapat kellene hozzá – ez már csak az emelkedő benzinárak miatt sem hangzik életképes ötletnek.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Természetes, hogy kisebb változások szinte minden termék esetében adódnak (bár van 3 olyan termék a 30 között, ami ma is hajszálra ugyanannyiba kerül átlagosan, mint tavaly), néhány termék azonban decemberben is kilóg a sorból. 25 százalékkal drágább például a cukor és a tej, mint egy éve, de a tojás, a csoki és eges tejdesszertek is 10 százaléknál nagyobbat drágultak egy év alatt. 20 százalékkal olcsóbb viszont a banán, mint egy éve, a csirkemellért pedig 10 százalékkal kevesebbet kérnek.

A KSH csütörtökön közli az infláció októberi alakulásáról szóló adatait.

Az előző hónaphoz képest inkább lefelé vannak nagyobb árelmozdulások, jelentősebb áremelkedést egyedül az almánál mértünk. 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent viszont a banán, a tej, a kávé, a tea, a rizs, a csokoládé, a csirkemell valamint egyes üdítők és az ásványvíz ára decemberben, novemberhez képest.

Havi legolcsóbbak

Ahogy azt már jeleztük (és biztos mindenki észre is vette), már minden hipermarketben árulnak kimért szaloncukrot. Az Auchanban 899 forint volt egy kilónyi ottjártunkkor, és 10 féle közül lehetett választani. Az Interspar és a Tesco 999 forintért adta a szaloncukor kilóját, előbbiben 5, utóbbiban 6 féle íz szerepelt a kínálatban.

Az ünnepi sütögetéshez biztosan kell búzaliszt (kivéve persze ha gluténmentes finomságokat készítünk) – ezúttal az Interspar adta a legolcsóbban, 95 forint az S Budget liszt kilója. Az Auchan Tuti Tippje 97, a Tesco sajátmárkása pedig 98 forintba kerül.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Aki nem sütögetne, az vehet persze kész bejglit is, bár inkább „tekercs” néven találtunk bejglire (mások szerint bájglire vagy épp beiglire) hajazó süteményeket. A Tescóban ennek megfelelően kilónként 958 forintért vehetünk mákos omlós tekercset, az Intersparban pedig 997ért. Az Auchan 1247 forintért adta a tekercs kilóját, de bejglit is árulnak: a saját márkás sütemény 1518 forintba kerül kilónként. Persze érdemes figyelni a fogyaszthatósági időre is: a Tesco tekercse például csak december 26-ig őrzi meg minőségét a csomagolás szerint, így a később érkező rokonoknak már nem biztos hogy érdemes kínálni, az Interspar tekercse pedig december 30-áig kapott plecsnit.

500 000 Ft gyorskölcsön, ha hirtelen jött a baj

Villámgyors pénzügyi segítség kell? Ha hitelhez kell nyúlnod, keresd a legolcsóbbat, a megújult személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével találd meg a legkedvezőbb ajánlatot. Nézzünk egy konkrét példát 500 000 forintos hitelösszeghez 36 hónapos futamidővel, a törlesztőrészlet rangsora alapján a legkedvezőbb ajánlat ebben az esetben a Cofidis Fapados kölcsöne 16 747 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 13,34%), de szorosan követi a Cetelem Saját Ritmus ajánlata is 16 823 forintos törlesztőrészlettel (THM: 14,49%), és a K&H személyi kölcsöne 16 845 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 15,99%), de szintén a kedvezőbb konstrukciók közé tartozik az Erste Bank kölcsöne 17 330 forintos törlesztőrészlettel (THM: 17,83%). További  ajánlatok érdekelnek? Használd gyorskölcsön kalkulátorunkat!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?