A hivatal azt javasolja: a nyers húst minél hamarabb dolgozzuk fel, kevés időt töltsön a hűtőtérben. Tartsuk távol más élelmiszerektől – pl. zöldségek, felvágottak, sajtok –, hogy a hús levében felszaporodott baktériumok ne okozzanak keresztszennyeződést, vagyis ne kerüljenek át más élelmiszerekre. A nyers húsokat ezért dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tegyük a hűtő alsó polcára. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húsféléket, inkább fagyasszuk le.
Általában véve is azt tanácsolják: az élelmiszereket nem szabad túlzsúfolni a hűtőben, mert növelheti a romlékonyságot és a keresztszennyezés veszélyét.
Egy grafikát is készítettek arról, milyen élelmiszernek hol a helye a hűtőben:
A Nébih az eteltcsakokosan.hu oldalon egy csokor hasznos tippet is közzétett:
- Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva.
- A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át a polcokat és a belső oldalakat. A hűtőszekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk!
- A hűtőlégtér hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
- Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
- Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben, mivel forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük/rajtuk lévő baktériumok szaporodni kezdenek, gyorsan elszaporodnak a kórokozók és romlást okozó baktériumok).
- Egyes élelmiszerek 3-12 hónapig tárolhatóak biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, ami nagyban függ a csomagolástól, a lefagyasztás szakszerűségétől és a tárolási hőmérséklettől is (minél hidegebben tároljuk, annál jobb). Az idő múlásával a fagyasztott élelmiszerek minőségében kedvezőtlen változások lépnek fel.
- A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken).
- Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a romlott, lejárt élelmiszereket!
Ha már tudjuk, mit hova tegyünk a hűtőben, nem árt azt is végiggondolni: mik azok az élelmiszerek, amelyeket egyáltalán nem kellene bepakolnunk? Melyek azok a termékek, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót? Korábbi összeállításunkból ezt is megtudhatja >>