3p
Mit és hogyan helyezzünk el a hűtőszekrényben? Hova tegyük a húst, a zöldséget, a sajtot? Ha rendesen pakolunk be a hűtőbe, azzal sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük az élelmiszer okozta megbetegedéseket. A Nébih összeállításából mindenki tanulhat.

A hivatal azt javasolja: a nyers húst minél hamarabb dolgozzuk fel, kevés időt töltsön a hűtőtérben. Tartsuk távol más élelmiszerektől – pl. zöldségek, felvágottak, sajtok –, hogy a hús levében felszaporodott baktériumok ne okozzanak keresztszennyeződést, vagyis ne kerüljenek át más élelmiszerekre. A nyers húsokat ezért dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tegyük a hűtő alsó polcára. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húsféléket, inkább fagyasszuk le.

Általában véve is azt tanácsolják: az élelmiszereket nem szabad túlzsúfolni a hűtőben, mert növelheti a romlékonyságot és a keresztszennyezés veszélyét.

Egy grafikát is készítettek arról, milyen élelmiszernek hol a helye a hűtőben:

 

A Nébih az eteltcsakokosan.hu oldalon egy csokor hasznos tippet is közzétett:

  • Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva.
  • A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át a polcokat és a belső oldalakat. A hűtőszekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk!
  • A hűtőlégtér hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
  • Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
  • Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben, mivel forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük/rajtuk lévő baktériumok szaporodni kezdenek, gyorsan elszaporodnak a kórokozók és romlást okozó baktériumok).
  • Egyes élelmiszerek 3-12 hónapig tárolhatóak biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, ami nagyban függ a csomagolástól, a lefagyasztás szakszerűségétől és a tárolási hőmérséklettől is (minél hidegebben tároljuk, annál jobb). Az idő múlásával a fagyasztott élelmiszerek minőségében kedvezőtlen változások lépnek fel.
  • A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken).
  • Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a romlott, lejárt élelmiszereket!

Ha már tudjuk, mit hova tegyünk a hűtőben, nem árt azt is végiggondolni: mik azok az élelmiszerek, amelyeket egyáltalán nem kellene bepakolnunk? Melyek azok a termékek, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót? Korábbi összeállításunkból ezt is megtudhatja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Élelmiszerhorror: két éves csúcson az árak
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 8. 19:51
Nem hozott jó híreket a FAO.
Vásárló Most végre könnyebb levegőt venni: fordulat a családi nagybevásárlásnál
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. augusztus 7. 05:44
Közel egy éve nem látott szintre mérséklődött az élelmiszer-infláció a hipermarketekben a Privátbankár legújabb Árkosár felmérése szerint. A családi nagybevásárlás költségei kedvező irányba mozdultak el, az élelmiszerárak növekedésének üteme lassult: a júliusi két számjegyű áremelkedés augusztusra egy számjegyűre szelídült. Augusztus 20-hoz közeledve kíváncsiak voltunk, hogy mennyiért adják az áruházláncok a kenyeret, illetve mennyibe kerülhet a lekvárfőzés.
Vásárló Stabil beruházás hosszú távra – a jövőbiztos energiagazdálkodás alapjai
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 15:30
A pénzügyi tervezésben egyre fontosabb szerepet kapnak azok a döntések, amelyek egyszerre csökkentik a kiadásokat és mérséklik a működési kockázatokat. A megújuló energiába történő beruházás, különösen ipari szinten ma már nem kísérlet, hanem tudatos lépés a hosszú távú stabilitás felé.
Vásárló Minőségi és tartós teraszburkolatok előnyei
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 13:27
Sokan álmodnak arról, hogy egy szép és időtálló teraszon pihenhessenek. Az építészetben és lakberendezésben komoly szerepet kapnak azok a burkolatok, amik biztosítják a kültéri tér kellemes megjelenését. Ez vajon elérhető?  
Vásárló Hogyan intézheted el egyszerűen a céges autók műszaki vizsgáztatását?
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 09:25
Ha céges autóid vannak, ismerős lehet a helyzet, amikor a műszaki vizsgák időpontjait próbálod nyilvántartani. 
Vásárló Állítsuk össze használt ruhákból a gardróbunkat!
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 09:15
Régebben élt egy olyan tévhit az emberek fejében, hogy csak az jár használt ruhában, akinek nincs pénze másra. Ezért a second hand termékeket sokan el is utasították. De az is gyakran előfordult, hogy eltitkolták a beszerzési forrást még akkor is, ha egy igazán különleges darabról volt szó.
Vásárló Pénztárcabarát ruhavásárlás
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 1. 15:16
Manapság az árak emelkedésével egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, és odafigyelni arra, milyen ár-érték arányú termékeket tesznek a kosarukba. 
Vásárló Hideg szürke és meleg bézs: tökéletes páros a lakberendezésben
Márkázott tartalom | 2025. július 31. 15:12
A lakberendezés során a színkombinációk körültekintő megválasztása meghatározhatja otthonunk hangulatát. Képzeld el, hogyan találkozik a hűvös szürke a kellemes bézs árnyalatával, hogy együtt harmonikus egységet alkossanak. 
Vásárló Az otthoni kényelembe való befektetés minden esetben megtérül
Márkázott tartalom | 2025. július 31. 09:21
A lakberendezés nem csupán esztétika. Tudatos döntések sorozata, amely pénzügyi szempontból is hatalmas jelentőséggel bír. Egy jól megválasztott darab növelheti az otthon kényelmét, funkcionalitását, hosszú távon pedig akár az ingatlan értékét is fokozhatja. 
Vásárló A próbaidő szerepe a munkajogi gyakorlatban – kockázatkezelés a foglalkoztatás kezdetén
Márkázott tartalom | 2025. július 29. 18:00
A munkaerő-felvétel a munkáltatók számára nem csupán szakmai, hanem pénzügyi döntés is. Egy új munkaviszony kezdetén a próbaidő lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató és a munkavállaló egyaránt csökkentse a hosszú távú elköteleződésből fakadó kockázatokat, mindezt pedig jogszerű keretek között.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG