6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyelvtudás kulcs a világhoz: amellett, hogy számos lehetőséget nyit meg az ember előtt mind munka, mind kapcsolatteremtés terén, rendkívül szórakoztató is. Egy nyelvtanfolyam azonban rendkívül drága és időigényes, így nem biztos, hogy mindenki be tud iktatni magának heti néhány órát erre a célra. Szerencsére ma már a zsebünkben hordjuk az internetet, így a saját tempónkban akkor és olyan nyelvet tanulunk, amilyet akarunk – mutatjuk az öt legjobbat.

Igaz, felsőfokú nyelvvizsgát, ne adj isten anyanyelvi tudást ezekből az alkalmazásokból sem fogunk szerezni, ugyanakkor arra mindenképp jó, hogy egy biztos alapot szerezzünk a nyelvről, esetleg kipróbáljuk, hogy kompatibilis-e velünk az adott nyelv. Nem utolsósorban remek gyakorlási lehetőséget is biztosítanak, és a saját tempónkban, játékos formában sajátíthatjuk el őket, gyakran teljesen ingyen, vagy minimális összegért. A Bloomberg összeszedte az öt legjobbat ezek közül - van, amelyik minden platformon elérhető.

A szókincsbúvároknak: Drops

A Dropsot kifejezetten azoknak találták ki, akik nem szeretnek tankönyvet bújva sokat olvasni, vagy épp tesztkérdésekre válaszolgatni. Az alkalmazás játékos formában és feladatokkal tanít mintegy 19 nyelvet (köztük a hagyományos angol-német-olasz-francia-spanyol ötösfogat mellett olyan izgalmasakat, mint például az arab vagy a koreai).

Egy lecke 120 szót tanít meg, különböző témakörökben, a feladatoknak köszönhetően pedig gyakorlatilag észrevétlenül. A hátrány? Kevés hangsúlyt helyez a nyelvtanra és annak megmagyarázására, így vagy ráérzünk, vagy már eleve tudjuk ezeket. A feladatok közt ráadásul nincs szövegértési vagy kiejtési rész, tehát a kiejtésünk sem javul tőle. Szókincsbővítésnek viszont jó, igaz, a teljes alkalmazás meglehetősen borsos, 48 dolláros évenkénti előfizetést kér.

Elérhető: iOS

A kémeknek: Busuu

Hogy miért kémek? Mert a Busuu azt ígéri, hogy a végére úgy beszélünk majd, mint a helybéliek. Az alkalmazás gyakorlatilag a klasszikus levelezőpartnerségre épül: feltölthetjük a saját „házi feladatunkat”, amit az adott nyelv beszélői (pl. francia diákok) leellenőriznek nekünk.

Csupán annyit kell tenni, hogy mi is ezt tesszük a saját anyanyelvünkön beérkező házi feladatokkal. Így mindenki nyer, márpedig az appot jelenleg 70 millióan használják, úgyhogy a csere láthatóan működik. Az egyetlen hátrány, hogy ezért a csodáért is fizetni kell, ha mind a 12 kínált nyelvet minden ízében ki akarjuk használni – itt az éves előfizetés 45 dollár, a havi csak 8.

Elérhető: Android

Mindenki kedvence:  Duolingo

Megéri nyelvet tanulni - ha eddig ugyanis nem volt pénzed nyelvvizsgára, most az állam állja az elsőt. Feltéve, ha még nem múltál el 35. >>>

Ez az első ténylegesen ingyenes, és talán a legközkedveltebb alkalmazás, amit folyamatosan frissítenek. Jelenleg 23 nyelvből válogathatunk, köztük meglehetősen egzotikus nyelvek közül is, mint például az ír gaelic vagy épp a japán (utóbbit szerkesztőnk jelenleg is aktívan teszteli). A közkedveltebb nyelveket gyakorlatilag haladó szintig képes megtanítani, számos példával és feladattal (igen, itt van, ahol beszélni is kell – ezt kikapcsolhatjuk, ha épp nem alkalmas vagy nincs mikrofonunk), ugyanakkor a program megköveteli magának a figyelmet, ha ugyanis nem gyakorolunk minden nap, úgy az alkalmazás „elfelejti” a már megtanult leckéket.

A hátrány? Kicsit szerencsétlenül vannak felépítve a leckék. Bár nyelvtani magyarázat itt sincs – ugyanúgy tanulunk, mint egy gyerek tanulja az anyanyelvét, ráérzéssel és példák sorozatán át –, cserébe sokszor a tanult szavak, kifejezések sorrendje sem egyértelmű. Spanyolul például előbb tanuljuk meg azt, hogy almát eszünk, mint köszönni. Egy másik hiba, hogy nagyon kevés nyelv van magyarra honosítva, így legalább angolul érdemes jól tudni annak, aki más nyelveket akar tanulni a németnél és az angolnál.

Elérhető: Android, iOS, Windows Phone

Napi öt perc: Memrise

A Memrise összesen 18 nyelven kínál szolgáltatást, az alkalmazásnak pedig a személyre szabhatósága adja meg a maga báját: kiválaszthatjuk, hogy hány szót akarunk tanulni egy nap, vagy épp, hogy milyen motivációs üzeneteket kapjunk, ha jól végezzük a dolgunkat. Itt is jelentős szerepet kap a játék, a jó válaszokért pontokat és kitüntetéseket kapunk, amiket megoszthatunk utána a barátainkkal (ilyen egyébként gyakorlatilag mindegyik alkalmazásban van).

Másik előny, hogy az app nagyon gyakorlatias, így a hétköznapi életben használt kifejezések kerülnek fókuszba – utazóknak mindenképp kötelező. Hátránya: itt sincs beszédfelismerő, tehát a kiejtést nem tudjuk gyakorolni, és az app bár ingyenes, folyamatosan nyaggatja az embert a megvásárlásért – ez amúgy borsos 60 dollárba kerül, ha végül rászánjuk magunkat.

Elérhető: Android, Windows Phone

Vissza az iskolába: Mondly

A Mondly szakít a felsorolt hagyományokkal: nem próbál szép lenni, nem próbál játékosan motiválni, sem igazából semmilyen szempontból sem elszakadni egy klasszikus nyelvóra hangulatától. Viszont ezáltal rendkívül hatékonyan és összeszedetten adja át a nyelvtudást, kezdve a társalgási alapoktól egészen a magasabb szintű leckékig.

A Mondly tényleg csak annyit ad, amennyit mi hajlandóak vagyunk belefeccölni időt és energiát. Sajnos a jobb tartalmakért itt is fizetni kell (havi 3,99 dollár az előfizetés), cserébe töredékáron kapjuk meg azt, mint egy nyelvkurzuson. Cserébe itt választhatunk a legtöbb, összesen 32 nyelvből, köztük perzsából és afrikaansból is. Így meg már nem is olyan sok az a havi durván 1000 forint.

Elérhető: Android, iOS

Nem ragadnak a nyelvek? Akkor tanulj programozni!

Egyébként is óriási munkaerőhiány uralkodik az iparban, ráadásul az informatikai ismeretekre ma már épp akkora szükség van, mint a nyelvtudásra. Átképeztetni magunkat viszont nem egyszerű feladat, egy új szakma kitanulása költséges és hosszú folyamat. Szerencsére rengeteg ingyenes lehetőséget kínál az internet, ezekből szedtük össze a legjobbakat. Van, amit egy üres hétvégén is el lehet kezdeni! A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG