Hirdetés

Nincs terved a hétvégére? Tanulj meg programozni!

Balkó Rita, 2016. július 29., 20:31

Egyébként is óriási munkaerőhiány uralkodik az iparban, ráadásul az informatikai ismeretekre ma már épp akkora szükség van, mint a nyelvtudásra. Átképeztetni magunkat viszont nem egyszerű feladat, egy új szakma kitanulása költséges és hosszú folyamat. Szerencsére rengeteg ingyenes lehetőséget kínál az internet, ezekből szedtük össze a legjobbakat. Van, amit egy üres hétvégén is el lehet kezdeni!

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

A mai világban lehet programozás nélkül élni, csak nem biztos, hogy érdemes: bár a munkanélküliség csökken, paradox módon egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd az ország. A legsúlyosabban érintett ágazatok közt pedig ott találjuk az informatikát is, jelenleg több mint 22 ezer betöltetlen állás van az IT szektorban. Az ország vezetése persze próbálja a szakma felé terelni a diákokat, idén például egészen emberi ponthatárokkal lehetett bekerülni mérnöki informatikára vagy programozónak.

A szakmát kísértő munkaerőhiány mellett az informatikában rejlő innovációs lehetőség is csábító, ezt pedig már több amerikai és európai egyetem is felismerte. Ma már számos online kurzus közül válogathatunk, amit neves egyetemek professzorai tartanak, általában videokonferencia formájában. Ráadásul ezek teljesen ingyenes, használható tudást adó órák, ezekből szedtünk össze párat.

Hirdetés

Kígyószelídítés, ingyen

Az, hogy milyen programnyelvet tanuljunk elsőnek, mindig megosztja a már gyakorló, tapasztalt informatikusokat, a legtöbbször azonban a python kerül elő, mint ajánlott első nyelv. Egyszerű szabályrendszere van, széles körben alkalmazható (minden operációs rendszeren fut, online felületeken is használható és bővíthető a programnyelv), emellett rövid időn belül látványos eredményeket lehet elérni vele – elég csak a tenyérnyi Raspberry Pi számítógépre gondolni, amit gyakorlatilag bármire felprogramozhatunk a programnyelv segítségével, apró robotok vezérlésétől az okos házak működtetésén át kutyák nyomkövetéséig.

A texasi Rice University például több programozói alapképzést is kínál, jelenleg egy négyhetes Python gyorstalpalóra iratkozhatunk fel, aminek a végén az első legismertebb számítógépes játék, a Pong másolatát is el tudjuk majd készíteni. Hasonló, ötfejezetes bevezetőt kínál, szintén Pythonba a Michigani Egyetem és a Torontói Egyetem is.

Játékosoknak és webfejlesztőknek

Az egyetemek kurzusainak egyetlen hátránya van: a leckék csak egy bizonyos időben elérhetőek, és bár vissza lehet nézni őket, egy idő után nem férünk hozzá az anyaghoz. Ezzel szemben számos, bizonyos nyelvekre szakosodott, interaktív oldal van, ahol saját tempónkban ismerkedhetünk a kódolással. Az új-zélandi Code Avengers játékos és interaktív leckék sorozatával avat be minket a játékok, alkalmazások és weboldalak szerkesztésébe, ráadásul itt több nyelvből is választhatunk, a Javától a HTML-en át a CSS-ig.

A Khan Academy a klasszikus videóanyagokra épülő kurzusok sorát gyarapítja, cserébe a felsoroltak mellett már az animálás rejtelmeibe is bepillanthatunk. A 2006-ban megjelent oldal egyébként az ingyenes, online kurzusok egyik úttörője volt, ma már tanárok és szülők használják világszerte, hogy korán megszerettessék a gyerekekkel a programozást. Ennek megfelelően az oldal lépésről-lépésre halad, könnyen értelmezhető, és mondhatni szórakozás közben tanulunk meg honlapot szerkeszteni.

Azoknak, akik komolyan gondolják a programozást, ott a Codecademy – és itt a komoly szón van a hangsúly. A felület letisztult, egy online jegyzettömbön keresztül kapjuk az utasításokat, játéknak, fölösleges díszítésnek helye nincs. Az abszolút kezdőknek talán riasztó lehet a minimális dizájn és a kissé szikár magyarázat, cserébe majdnem egy tucat programnyelvből kínál leckéket, a végén pedig professzionális programozókká válunk, amiről az oldal oklevelet is kiállít – bár arról egyelőre még nincs információ, hogy ezt elfogadják-e valahol Magyarországon.

+1 a klasszikus tanulás szerelmeseinek: GitHub

A jegyzeteknek és a tankönyveknek megvan az a hatalmas előnye, hogy bármikor elő tudjuk kapni, ha elakadunk egy probléma megoldásában. A GitHub több mint 500 ingyenes tankönyvet kínál 80 programnyelvhez, amit bármikor letölthetünk és kedvünkre forgathatunk. Ráadásul az oldal több intézménnyel és fejlesztővel is kapcsolatban áll, így a készlet folyamatosan frissül.

A programozáshoz azonban nem árt, ha az ember beszél legalább egy idegen nyelvet – bár sok oldal már több nyelven is kínál kurzusokat, magyarul még igen keveset találunk. Nem beszélsz idegen nyelvet, vagy csak jó lenne egy kis gyakorlás? Legközelebb összeszedjük a legjobb oldalakat, ahol játszva elsajátíthatod a világ nyelveit – az angoltól a spanyolon át egészen a japánig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?