Hirdetés
Hirdetés

Szétszedte az utakat a tél - érdemes erre is biztosítást kötni

2018. március 13., 11:12

A hektikus időjárás igencsak megkezdte a magyar utakat, immár több százezer úthiba és kátyú tarkítja a betont. Egy-egy kátyú okozta baleset akár több százezer forintos javítással is járhat, a költségszint azonban gyakran összemérhető a biztosítási önrész hányadával. Bár gyakran meg sem térítik, érdemes pár ezer forintért kátyúbiztosítást is kötni autónkra.

Az elmúlt hetek szélsőséges időjárása tovább rontotta a közutak minőségét, az országban már sok tízezer kátyút kell kerülgetnie az autósoknak. Fontos a megfelelő dokumentáció, illetve a kátyúbiztosítás megkötése: az úthibákra figyelmeztető táblával jelzett útszakaszokon keletkezett kátyúkárokat az útkezelő ugyanis nem köteles megtéríteni – derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének közleményéből.

Ajándékot kapnak az autósok – ez lehet, téged is érint - Tovább >>>

Egy-egy kátyú által okozott kár javításának akár százezres költségvonzata is lehet. E károkat elvileg az illetékes útkezelők állják, az esetek mintegy felében azonban visszautasítják a kárigényeket. A körültekintő dokumentáció, illetve egy kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét.

Hirdetés

A problémára elsősorban az M1-es autópályán tapasztalt kátyúhelyzet irányította a figyelmet, miután a tél végére igencsak felszaporodtak az úthibák. A tél azonban az egész országban rontotta az utak minőségét, az úthibák jelenlegi száma már több százezerre tehető. Bár az utak kezelői megkezdték a helyreállítási munkálatokat, a tapasztalatok szerint a télen keletkezett úthibák teljes körű helyreállításával csak májusban végeznek majd.

Kátyúkár rögzítése

A kártérítés alapfeltétele a kár megfelelő igazolása, amit a kárigénylőnek kell elvégeznie. Az alapos bizonyítás érdekében az alábbiakat tartsuk szem előtt:

  • Ne hajtsunk el a helyszínről – Az utólagos dokumentáció kevésbé hiteles, ilyenkor nehezebb tanúkat vagy hatósági jegyzőkönyvet szerezni. Ezt a szempontot azonban gyakran nehéz betartani, mivel a sofőrök sokszor nem érzékelik azonnal a defektet, és csak távolabb állnak meg a kár helyszínétől. Előfordulhat az is, hogy a forgalmi szituáció nem teszi lehetővé az azonnali megállást.
  • Minél több fényképet készítsünk, amelyeken egyaránt jól beazonosítható a kátyú, a sérülés, valamit a helyszín is (legegyszerűbb ehhez a telefonunkat használni). Mérőszalag használata, ennek hiányában hétköznapi tárgyak elhelyezése a képen segít a méretarányok pontos érzékeltetésében
  • Próbáljunk tanúkat szerezni, ha pedig komolyabb a kár, nem árt rendőrt is hívni hatósági jegyzőkönyv kiállítása érdekében
  • Az autó megjavítása után ne hagyjuk a sérült alkatrészt a szerelőnél, mert arra a bizonyítási eljárás során bármikor szükségünk lehet

A kátyús szakaszokon a korábbiaknál is gyakrabban láthatunk figyelmeztető jelzőtáblával ellátott sebességkorlátozást: erre azért érdemes odafigyelni, mert az ilyen útszakaszon keletkezett kátyúkárt nem köteles megtéríteni az útkezelő – mondta a FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke. Papp Lajos hozzátette: a kártérítési igény elutasításának további oka a nem megfelelő dokumentált káresemény. Mivel a kátyúk még jó pár hónapig velünk lesznek, továbbra sem késő kátyúkár-biztosítást kötni.

A kátyúbiztosítást jellemzően kgfb vagy casco mellé kötik kiegészítő biztosításként, már évi 2-3 ezer forintért, de önállóan is elérhetők egyes biztosítóknál. Megkötése casco biztosítás birtokában is indokolt, mivel a casco csak jelentősebb károsodás esetén releváns: a kátyúkárok átlagos költsége 30-35 ezer forint, a futómű sérülése esetén ez az összeg felmehet 100 ezer forint fölé, ez azonban még mindig összemérhető a casco esetében megkívánt minimális önrész nagyságával.

Hol és hogyan jelentsek?

Kátyúkár-biztosítás esetén az autós saját biztosítója felé jelentheti be a kárt, nem szükséges az útkezelő felkutatása. A biztosító kifizeti a kártérítést, majd utólag rendezi azt az illetékes közútkezelővel – ilyen esetekben ráadásul magasabb a sikeres kárrendezések aránya is a tapasztalatok szerint.

Magyarországon a különböző útszakaszokat különböző intézmények kezelik. Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalain a Budapesti Közút Zrt. az illetékes, weboldalukon elérhető a kárbejelentéshez szükséges valamennyi információ. Lakott területen kívüli utakon és autópályákon a Magyar Közút Zrt. felé kell bejelenteni a kártérítési igényt, míg lakott területen belüli útszakaszokon az illetékes önkormányzat a felelős.

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

 

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 13,69 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. Tov

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?