3p
Vajakat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból mind a 33 termék átment a teszten, de 11-nél mégis intézkedniük kellett szakembereknek.

Mitől vaj a vaj?

A vaj a kenhető zsírok kategóriájába tartozó állati eredetű termék. Kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül, alapvető összetevője a tejzsír. Adhatóak hozzá az előállításához szükséges egyéb anyagok, vagyis adalékok, de kizárólag abban az esetben, ha ezek nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják. Tejzsírtartalom szerint megkülönböztetünk vajat, háromnegyedzsíros vajat, félzsíros vajat és kenhető vajkészítményt.

A Nébih ezúttal azokat a készítményeket vizsgálta, amelyek tejzsírtartalma legalább 80, de kevesebb, mint 90 százalék, maximális víztartalma pedig 16 százalék, és zsírmentes tejszárazanyag-tartalma 2 százalék.

A tesztelt vajak listáját innen, az oldal aljára görgetve, a "Vaj eredmények" feliratra kattintva érheti el.

A hazai boltok kínálata alapján összesen 19 előállító 33 különböző termékét tesztelték. 20 tételt magyar tejfeldolgozó üzem állított elő, 13-at más uniós tagállamé.

Mivel a vajak növényi zsírt nem tartalmazhatnak, megmérték a termékek növényi zsírtartalmát is. Megnyugtató eredmény született: a tejzsíron kívül más eredetű, növényi zsír nem volt a vizsgált termékekben. A termékek peroxidszámát is ellenőrizték, amelyek a termékek avasodására utalnak. Ebben szintén nem volt kifogásolnivaló – jegyzi meg a hatóság közleménye.

Négy terméknél súlyos minőségi hibát találtak a szakemberek. Egy esetben csak a víztartalom nem felelt meg a 16 százalékos határértéknek, míg a másik három esetben sem a tejzsír sem a víztartalom (nedvességtartalom) nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

 

Laktózmenteseket is néztek

A szakemberek ezen kívül kíváncsiak voltak a termékek laktóztartalmára is. Nyolc mintát – köztük négy laktózmentes terméket – vizsgáltak ebből a szempontból. A „laktózmentes” feliratú vajak laktóztartalma kimutathatósági határérték alatt volt (<0,05g/100g). Megnyugtató hír tehát minden laktózérzékeny embernek, hogy a vizsgált laktózmentes felirattal ellátott vajak valóban laktózmentesek. A nem laktózmentes feliratú vajak laktóztartalma 0,665-0,824 g/100g között változott.

A teszt során a termékek jelölését is ellenőrizték. A gyártás során hozzáadott – egyébként engedélyezett – adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék) egy esetben nem tüntette fel az előállító, ami súlyos hibának számít.

Mivel volt baj?

Milyen színűnek kell lennie a vajnak? Fehérnek? Sárgának? Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>>>

Három termék csomagolására nem a hatályos jogszabályban előírt kereskedelmi név került, egy esetben pedig nem tüntették fel a csomagoláson a termék magyar nevét. Egy termék gyártmánylapja a hatályos jogszabálynál nagyobb víztartalmat tartott elfogadhatónak.

A tápértékjelölésekben is előfordultak pontatlanságok, amit feltüntetni ugyan csak 2016. december 13-tól kötelező, viszont önkéntes jelölés esetén meg kell felelni a vonatkozó jogszabálynak.

Néhány termék csomagolásán olvashatóak a „hagyományos”, „tradicionális”, „márkázott” szavak. Ezeket csak szigorúan meghatározott feltételek mellett lehet feltüntetni a termékeken. Az állításokat igazoló dokumentumok bekérése folyamatban van – közölte a Nébih.

Hatósági eljárást összesen 11 termék esetében kellett indítani. Négy terméknél súlyos minőségi hiba miatt, további hét esetben jelölési hibák miatt.

A három dobogós:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Élelmiszerhorror: két éves csúcson az árak
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 8. 19:51
Nem hozott jó híreket a FAO.
Vásárló Most végre könnyebb levegőt venni: fordulat a családi nagybevásárlásnál
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. augusztus 7. 05:44
Közel egy éve nem látott szintre mérséklődött az élelmiszer-infláció a hipermarketekben a Privátbankár legújabb Árkosár felmérése szerint. A családi nagybevásárlás költségei kedvező irányba mozdultak el, az élelmiszerárak növekedésének üteme lassult: a júliusi két számjegyű áremelkedés augusztusra egy számjegyűre szelídült. Augusztus 20-hoz közeledve kíváncsiak voltunk, hogy mennyiért adják az áruházláncok a kenyeret, illetve mennyibe kerülhet a lekvárfőzés.
Vásárló Stabil beruházás hosszú távra – a jövőbiztos energiagazdálkodás alapjai
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 15:30
A pénzügyi tervezésben egyre fontosabb szerepet kapnak azok a döntések, amelyek egyszerre csökkentik a kiadásokat és mérséklik a működési kockázatokat. A megújuló energiába történő beruházás, különösen ipari szinten ma már nem kísérlet, hanem tudatos lépés a hosszú távú stabilitás felé.
Vásárló Minőségi és tartós teraszburkolatok előnyei
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 13:27
Sokan álmodnak arról, hogy egy szép és időtálló teraszon pihenhessenek. Az építészetben és lakberendezésben komoly szerepet kapnak azok a burkolatok, amik biztosítják a kültéri tér kellemes megjelenését. Ez vajon elérhető?  
Vásárló Pénztárcabarát ruhavásárlás
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 1. 15:16
Manapság az árak emelkedésével egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, és odafigyelni arra, milyen ár-érték arányú termékeket tesznek a kosarukba. 
Vásárló Hideg szürke és meleg bézs: tökéletes páros a lakberendezésben
Márkázott tartalom | 2025. július 31. 15:12
A lakberendezés során a színkombinációk körültekintő megválasztása meghatározhatja otthonunk hangulatát. Képzeld el, hogyan találkozik a hűvös szürke a kellemes bézs árnyalatával, hogy együtt harmonikus egységet alkossanak. 
Vásárló A próbaidő szerepe a munkajogi gyakorlatban – kockázatkezelés a foglalkoztatás kezdetén
Márkázott tartalom | 2025. július 29. 18:00
A munkaerő-felvétel a munkáltatók számára nem csupán szakmai, hanem pénzügyi döntés is. Egy új munkaviszony kezdetén a próbaidő lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató és a munkavállaló egyaránt csökkentse a hosszú távú elköteleződésből fakadó kockázatokat, mindezt pedig jogszerű keretek között.
Vásárló Magyar szakmai partnert választott a dán bajnok: együttműködésre lép a BioTechUSA és a Brøndby IF
PR | 2025. július 29. 12:52
Legendás dán labdarúgó egyesület felkészülését segíti idéntől a BioTechUSA: a tisztán hazai tulajdonú étrendkiegészítők gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégcsoport Dánia egyik legmeghatározóbb futballklubja, a Brøndby IF hivatalos táplálékkiegészítő partnere lett.
Vásárló Készítsünk diólikőrt házilag!
Márkázott tartalom | 2025. július 28. 14:54
Ha most elkészíted a zöld dióból a likőrt, akkor éppen karácsonyra válik fogyaszthatóvá, így egy különleges meglepetéssel kedveskedhetsz majd szeretteidnek. Mutatjuk, hogyan is kell nekiállni a folyamatnak!
Vásárló Csütörtökön lesz némi mozgás a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. július 23. 11:13
Csak az egyik üzemanyagfajta ára változik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG