3p
Amikor kibontunk egy vajat, mind mást szeretnénk a csomagoláson belül látni: valaki a szép halványsárga színű terméket tartja jónak, mások viszont tiszta hófehér vajat szeretnek a kenyérre kenni. A különbségnek azonban több oka is lehet. Hogy mi? És hogy melyik a jó vaj? Miért lesz magától is sötétebb? Ezekre a kérdésekre is pontos magyarázatot ad a Nébih.
Kép forrása: NÉBIH

A vaj sárga színét alapvetően a tej béta-karotin tartalma befolyásolja, azt pedig az állati takarmány összetétele határozza meg. Ha az állat magasabb béta-karotin tartalmú takarmányt fogyasztott (főleg pillangós növények és fűszénák), akkor a vaj színe sötétebb lesz - mutat rá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) holnapján.

Lehet színezni, csak jelezni kell a csomagoláson

Ezen kívül az elkészült termék színét még az előállítás során hozzáadott színezékek, a karotinok (E 160a) is befolyásolhatják. A színezékként használt karotinok egyben antioxidáns funkcióval is rendelkeznek, így védik a terméket az avasodástól (oxidációtól).

A színezék hozzáadása tehát jogszabályban engedélyezett, viszont ebben az esetben a termék csomagolásán ezt fel kell tüntetni.

Ha sokáig a hűtőben van...

A sötétebb színárnyalat viszont hosszabb idejű és nem megfelelő hőmérsékleten végzett tárolás során is kialakulhat. Ezt az elváltozást a saját hűtőnkben is megfigyelhetjük, egy ottfelejtett vaj esetén, amikor is nemkívánatos anyagok (pl. peroxidok, aldehidek, ketonok) keletkeznek. A kellemetlen csípős, karcos íz és a szagelváltozás is a termék romlását jelzi, ezért ezeket a termékeket ne fogyasszuk - hívja fel a figyelmet a hivatal.

Hol a helye a hűtőben a vajnak?

Lehet, hogy te is rossz helyre teszed a tejtermékeket? Itt megnézheted, pontosan mely polcra tanácsos tenni ezeket. És azt tudod, mennyire hizlal a vaj? Nem? Arról pedig ebben a korábbi cikkünkben írtunk róla >>>>

Az örök vita: vaj vagy margarin?

Már korábbi cikkünkben is foglalkoztunk a kérdéssel, hogy melyik az egészségesebb: a vaj vagy a margarin? A Webbetegnek nyilatkozó dietetikus szerint ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik szendvicsalapanyag jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál.

Bár a vaj tömény koleszterin, a sejtek falának felépítéséhez szükség van rá. A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll. Korábban a margarinokat hidrogénezték (ezzel keményítették), amely valóban káros lehetett, ma már viszont erről sincs szó - hívja fel a figyelmet Barna Lajosné Éva. Ezek a zsírkeményítéssel készített margarinok az egészségre káros úgynevezett transzzsírsavakat is tartalmazhatnak, de ma már léteznek olyan margarinok, amelyeket egyáltalán nem hidrogéneznek.

A margarinok viszont többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok, amelyek hatására csökken a vérben a koleszterinszint – mondta a dietetikus, hozzátéve: az egyetlen megoldás a kérdésre a mértékletesség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Élelmiszerhorror: két éves csúcson az árak
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 8. 19:51
Nem hozott jó híreket a FAO.
Vásárló Most végre könnyebb levegőt venni: fordulat a családi nagybevásárlásnál
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. augusztus 7. 05:44
Közel egy éve nem látott szintre mérséklődött az élelmiszer-infláció a hipermarketekben a Privátbankár legújabb Árkosár felmérése szerint. A családi nagybevásárlás költségei kedvező irányba mozdultak el, az élelmiszerárak növekedésének üteme lassult: a júliusi két számjegyű áremelkedés augusztusra egy számjegyűre szelídült. Augusztus 20-hoz közeledve kíváncsiak voltunk, hogy mennyiért adják az áruházláncok a kenyeret, illetve mennyibe kerülhet a lekvárfőzés.
Vásárló Stabil beruházás hosszú távra – a jövőbiztos energiagazdálkodás alapjai
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 15:30
A pénzügyi tervezésben egyre fontosabb szerepet kapnak azok a döntések, amelyek egyszerre csökkentik a kiadásokat és mérséklik a működési kockázatokat. A megújuló energiába történő beruházás, különösen ipari szinten ma már nem kísérlet, hanem tudatos lépés a hosszú távú stabilitás felé.
Vásárló Minőségi és tartós teraszburkolatok előnyei
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 13:27
Sokan álmodnak arról, hogy egy szép és időtálló teraszon pihenhessenek. Az építészetben és lakberendezésben komoly szerepet kapnak azok a burkolatok, amik biztosítják a kültéri tér kellemes megjelenését. Ez vajon elérhető?  
Vásárló Pénztárcabarát ruhavásárlás
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 1. 15:16
Manapság az árak emelkedésével egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, és odafigyelni arra, milyen ár-érték arányú termékeket tesznek a kosarukba. 
Vásárló Hideg szürke és meleg bézs: tökéletes páros a lakberendezésben
Márkázott tartalom | 2025. július 31. 15:12
A lakberendezés során a színkombinációk körültekintő megválasztása meghatározhatja otthonunk hangulatát. Képzeld el, hogyan találkozik a hűvös szürke a kellemes bézs árnyalatával, hogy együtt harmonikus egységet alkossanak. 
Vásárló A próbaidő szerepe a munkajogi gyakorlatban – kockázatkezelés a foglalkoztatás kezdetén
Márkázott tartalom | 2025. július 29. 18:00
A munkaerő-felvétel a munkáltatók számára nem csupán szakmai, hanem pénzügyi döntés is. Egy új munkaviszony kezdetén a próbaidő lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató és a munkavállaló egyaránt csökkentse a hosszú távú elköteleződésből fakadó kockázatokat, mindezt pedig jogszerű keretek között.
Vásárló Magyar szakmai partnert választott a dán bajnok: együttműködésre lép a BioTechUSA és a Brøndby IF
PR | 2025. július 29. 12:52
Legendás dán labdarúgó egyesület felkészülését segíti idéntől a BioTechUSA: a tisztán hazai tulajdonú étrendkiegészítők gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégcsoport Dánia egyik legmeghatározóbb futballklubja, a Brøndby IF hivatalos táplálékkiegészítő partnere lett.
Vásárló Készítsünk diólikőrt házilag!
Márkázott tartalom | 2025. július 28. 14:54
Ha most elkészíted a zöld dióból a likőrt, akkor éppen karácsonyra válik fogyaszthatóvá, így egy különleges meglepetéssel kedveskedhetsz majd szeretteidnek. Mutatjuk, hogyan is kell nekiállni a folyamatnak!
Vásárló Csütörtökön lesz némi mozgás a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. július 23. 11:13
Csak az egyik üzemanyagfajta ára változik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG