4p
Tavasszal drasztikusan megváltoznak az útviszonyok, amelyre az autósoknak mind a gépjárművük állapotát, mind vezetési készségeiket tekintve fel kell készülniük. Ilyenkor az esőzések miatt gyakoriak az átfolyások, a poros útburkolatok az eső hatására csúszóssá válnak, gyakrabban alakul ki reggel és este köd, a motoros, a kerékpáros és a gyalogos forgalom pedig folyamatosan növekszik.

Az erdős, illetve hegyvidéki területeken mindemellett számítani kell talajmenti fagyokra, illetve arra, hogy az enyhébb időben gyakrabban keresztezik vadállatok az autó útját. Az Arval flottakezelő tapasztalatai szerint a változékony tavaszi útviszonyok között a legtöbb céges autóval elszenvedett baleset oka a hirtelen fékezés és az indokolatlan sebességváltoztatás, illetve a nem megfelelő sebesség kiválasztása. Ezen esetek jó része azonban az útviszonyoknak megfelelő vezetői stílussal és az autó körültekintő műszaki felkészítésével jellemzően elkerülhető.

Fontos az emberi tényező

A gépjármű megfelelő felszereltségén túl a balesetek elkerülésében kiemelt szerepet játszik az emberi tényező, vagyis a sofőrök felkészültsége és vezetési stílusa. Tavasszal nemcsak a csúszós utak, hanem a megnövekedett motoros, biciklis és  gyalogos forgalom is kihívást jelenthet az utakon, illetve erdős, hegyvidéki szakaszok mellett elhaladva a vadállatok aktívabb jelenlétére is fel kell készülni.

Emellett szokni kell a borongós időt és a napos időjárást is, ami sokakat magabiztosabbá tesz, így hajlamosak az útviszonyok által megköveteltnél nagyobb sebességgel és kisebb követési távolsággal vezetni. Nem elhanyagolható továbbá az autó megfelelő műszaki állapota sem.

Kovách Kristóf, az Arval flottakezelő értékesítési igazgatója szerint a biztonságos közlekedéshez tavasszal az alábbi szempontokat kell figyelembe venni indulás előtt:

1. Amikor a hőmérséklet tartósan 7 celsius fok fölé emelkedik, a téli abroncsokat nyárira kell cserélni. A magasabb hőmérsékleten a nyári gumival jobb menettulajdonságok és alacsonyabb fogyasztás érhető el.

2. Ellenőrizni kell a fényjelző berendezéseket, megfelelően és elégséges erővel világítanak-e, illetve a téli fagyok után cserére szorulhatnak az ablaktörlő lapátok is.

3. Mivel az utak gyakran csúszóssá válnak a tavaszi záporoknak köszönhetően, nőhet a féktávolság, így fokozottan oda kell figyelni a követési távolságra. Használjuk a „3 másodperces szabály”-t: válasszunk ki egy fix pontot, ami mellett az előttünk lévő autó elhalad, majd kezdjünk el számolni. Ha 3 másodpercen belül haladunk el a kinézett pont mellett, akkor túl közel vagyunk az előttünk közlekedő autóhoz.

4. Óvakodjunk a hirtelen fékezésektől és sebességváltoztatásoktól, igyekezzünk kiegyensúlyozott sebességgel haladni, mindig az időjárási és látási viszonyoknak megfelelő sebességet kiválasztva.

5. Az egyre hosszabb nappalok ellenére a látási viszonyok még márciusban sem a legjobbak, és jól ismert útvonalon is érhet minket meglepetés. Ha hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni az utakon, akkor válasszunk a szokásosnál kisebb sebességet, és ügyeljünk a sávtartásra. Tisztítsuk rendszeresen a fényszórókat, és kapcsoljuk ki a rádiót, hogy semmi ne terelje el a figyelmünket.

6. Folyamatosan figyeljük az előttünk és mögöttünk haladó forgalmat is a tükrök segítségével, hogy ne érhessenek váratlan meglepetések, és időben fel tudjunk készülni egy esetleges vészhelyzetre.

7. A kerékpárosok kikerülésekor legalább akkora oldaltávolságot tartsunk tőle minden irányban, mint a kerékpár hossza.

8. Legyünk figyelemmel a vadveszély táblákra, és ismeretlen helyen, erdős szakaszokon még körültekintőbben vezessünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG