Hirdetés
Hirdetés

Milliárdos bevételkiesést okoz az adómentes pálinka

2012. augusztus 14., 11:14

Míg 2010-ben 2,8 milliárd forint folyt be az államkasszába a pálinka bérfőzés után befizetett jövedéki adóból, addig 2011-ben már csak 15 millió forint. Tavaly 12 millió liter pálinkát készítettek adómentesen, ami napi 2,3 dl elfogyasztását jelenti kivéve, ha feketén értékesítjük azt.

Hirdetés

A kormány 2010. szeptember 27-én jelentette, hogy ettől az időponttól otthon is díj-és jövedéki adó mentesen lehet pálinkát főzni, melynek mennyiségi korlátja 50 liter 86 százalékos párlat. A 2010-es liberalizáció előtt Magyarországon a saját gyümölcsöskertből származó gyümölcsöt kedvezményes bérfőzési szeszadó - a jövedéki adó 50 százalékának - megfizetése mellett lehetett az engedéllyel rendelkező bérfőzdében lefőzetni, ez a fizetési kötelezettség azonban az új szabályozással megszűnt, mindennek pedig az államkasszára is hatása van az elmúlt időszak tapasztalatai szerint.

Milliárdoktól esik el a büdzsé

Az Adó Online pálinkafőzési és adózási körképében számol be arról, hogy a NAV adatai szerint a tavalyi évben Magyarországon a szeszipar 15,6 millió hektoliterfok alkoholt állított elő, amelynek 45 százaléka (7,2 millió) pálinka volt.  A hivatalos adatok alapján ebből a kereskedelmi főzésű pálinka mindössze 850 ezer hektoliterfokot tett ki, a bérfőzésben azonban 6,174 millió hektoliterfok pálinka készült. Mindezek ellenére ez utóbbiból mindössze 15 millió forint folyt be, míg egy évvel korábban ez az összeg 2,8 milliárd , két évvel ezelőtt pedig 8 milliárd forint volt.

Az Adó Online számításokat végzett azzal kapcsolatban is, hogy a NAV adatait figyelembe véve, hektoliterfok adatait 50 százalékos pálinkára felszorozva 12 millió liter pálinkát készítettek 2011-ben Magyarországon adó- és járulékmentesen, amely azt jelenti, hogy mindez hivatalosan a háztartásokban maradt, nem került kereskedelmi forgalomba.

Ha senki sem feketézne, akkor májzsugorodásban meghalnánk

A szaklap összeállítása szerint ha a személyenként lefőzhető, házi főzésben előállított pálinkamennyiséget nézzük, akkor az 50 hektoliterfokos pálinka átszámítva már 86 liter 50 százalékosat jelent, ami az év napjaival elosztva napi 2,3 dl fogyasztását jelenti. Ez már olyan mennyiség, amely az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlása szerint hosszú távon májzsugorodáshoz vezet.

A rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a lefőzött 12 millió liter pálinkából a hivatalos adatok ellenére feltételezhetjük, hogy mégis megvan a lehetősége annak, hogy a jóhiszemű törvényi szabályozás mellett feketén kereskedelmi forgalomba kerül több millió liter pálinka hazánkban. Mindez pedig nemcsak az államháztartásnak jelent veszteséget az állam elmaradt adóbevételei miatt, de a legális szeszipari szereplőknek is olyan konkurenciát állít, amellyel nehéz versenyezni, így több cégnél is fennáll a csőd veszélye.

Szóljon hozzá - számít a véleménye!
Hirdetés

Címlapon

10+1 tipp húsvétra - egészséges receptekkel

2014. április 16., 20:00
10+1 tipp húsvétra - egészséges receptekkel

A húsvéti ünnepek egyik legfontosabb része az étkezés, de hogyan válogassuk össze az ünnepi menüt? Hogy érdemes bevásárolni, milyen előkészülteket tegyünk, hogy főzzük a sonkát, és milyen desszertet kínáljunk? A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet gyűjött össze hasznos tanácsokat.

Hirdetés

Utánajártunk

Hirdetés

Facebook

Szavazás

Ön szerint lesznek fennakadások a gázellátásban az ukrajnai feszültség miatt?

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét: