5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Évről évre elküld pár száz embert a Magyar Telekom, sőt leírja, hogy a létszám további csökkentését tervezi. Mégis teljesíti azt a feltételt, hogy növelje létszámát a korábbi évekhez képest és adókedvezményt kap. Hogyan lehetséges ez? A kulcsszavak: kiszervezés, beszervezés.

Óriási leépítést jelentett be a héten a Magyar Telekom, két lépcsőben, 2015 végéig 1700 dolgozót küldenek el. Aki követi a társasággal kapcsolatos fejleményeket, az emlékezhet rá, hogy lényegében évről évre ugyanilyen hírek érkeznek, szinte minden évben el szoktak küldeni pár száz embert. Utoljára tavaly év végén jelentették be, hogy az idén 250 főt bocsátanának el, bár ezt most felülírta az élet. (Cikkünk itt, a pontos közlemény a tőzsde honlapján jelent meg.) Azelőtt, 2011 végén szintén 250 főről volt szó.

Elbocsátások borítékolva

Az elbocsátások szándékát egyébként nem is rejtik véka alá, több tőzsdei éves jelentésben is találkoztunk a szomorú, tömör mondattal: „A létszám további csökkentését tervezzük.” Valahol érthető is, hiszen az emberek egyre több ügyet intéznek interneten. A vezetékes telefonhálózat mindenhol ki van építve, a legtöbb nagyobb településen pedig van széles sávú internet és kábeltévé is. A technika fejlődésével, a hatékonyság növekedésével egyes iparágakban, cégeknél egyszerűen kevesebb dolgozóra van szükség.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Csakhogy, ha valaki emlékszik rá, a társaság korábbi években beruházási adókedvezményeket kapott, amelyeknek a feltételei között szerepelt azt is, hogy dolgozóinak létszámát 150 fővel kellett növelnie, majd négy éven keresztül fenntartania. Ennek a feltételnek eddig minden bizonnyal eleget is tett, 2012 után 5,689, 2013 után pedig 3,441 milliárd forintot vonva le az adójából a mérlegek szerint. (A különböző adókedvezményeket a 2013-as tőzsdei éves jelentés 52. oldala részletezi.)

Kölcsöndolgozó visszajár

Hogyan lehetséges az, hogy a cég szinte minden évben elbocsát – most éppen minden ötödik dolgozót küldi el két év alatt –, és mégis megfelel az adókedvezmény követelményeinek? Amint ábránkon is látható, 2012-ben hitelen megnőtt a dolgozói létszám, mintegy 1400 fővel, ezzel akkor bőségesen teljesülhetett az adókedvezményhez szükséges feltétel.

A jelenség magyarázatát is megadják a tőzsdei jelentések, eszerint a létszámnövekedés „hátterében a korábban kölcsönzött munkavállalók 2012 áprilisában történt állományba vétele áll”. Vagyis felvettek státuszba olyanokat, akik már eleve a társaságnak dolgoztak, lényegében lehet, hogy nem keletkezett egyetlen új munkahely sem. Ügyes, mondják erre.

 

 

Kiszervezte, beszervezte, mégis dolgozó

E nélkül a trükk nélkül valószínűleg eddig is csökkent volna a dolgozók létszáma, ahogy a grafikonon látható. (A grafikon számai csak becslésnek tekinthetők, mert volt olyan év, amikor a teljes munkaidős és részfoglalkoztatott dolgozók számát közölték, máskor pedig a teljes munkaidő egyenérték (FTE) mutatót, de nagyon nagy torzítást ez feltehetően nem okoz.)

Magyar Telekom-dolgozók



Összesen Teljes Rész- Teljes munkaidő Csoport

(teljes+rész) munkaidő munkaidő egyenérték (FTE)
2007 7026 6617 409
11723
2008 6245 5974 271
10438
2009 6465 6395 70 6459 10828
2010


6076 10258
2011


6097 10111
2012 7297 7054 243 7474 11285
2013 7396 7094 302 7359 11350
2014 (becslés) 6716



2015 (becslés) 5696



(Forrás: éves jelentések)



Node mi történik most? Talán búcsút kívánnak inteni az évi több milliárdos beruházási adókedvezménynek? Valószínűleg nem. Amint keretes írásunkból kitűnik, a menedzsment az éves jelentésben már erre is iránymutatást adott korábban. Leírják, hogy az adókedvezményt mindenképpen meg szeretnék tartani. Másrészt leírják, hogy „további beszervezési tervekkel is rendelkezünk”.

Volt már rosszabb is

Logikusnak tűnik, hogy megismétlik majd a 2012-es trükköt, és valamely száz százalékos leányvállalat vagy leányvállalatok beolvasztásával, vagy akár csak tevékenységének és dolgozóinak átvételével növelik ismét az anyavállalati létszámot. A leányvállalatokat szintén felsorolja a jelentés, lehet találgatni.

Minden ötödik ember mostani elküldése nagyarányú leépítés ugyan, ám egy volt „Matáv-dolgozó” elmondása szerint korántsem a legnagyobb a cég történetében. A 2000-es év körül bezárták az analóg telefonközpontokat és digitális technikára tértek át. Valamint a hálózatfejlesztési tevékenységek egy részét, mint a kábelfektetés, is külső vállalkozókra bízták. Akkoriban hozzávetőleg minden harmadik dolgozójától vált meg a Magyar Telekom.

Ami rossz a dolgozóknak, az sokszor jó a tulajdonosoknak, mert költségcsökkentést okoz. A tőzsdén a papír a bejelentés óta is szépen tovább emelkedett.

A Telekom az adókedvezményről

„Annak érdekében, hogy a Csoport tagjai az adókedvezményeket és az adócsökkentő tételeket igénybe tudják venni, szigorú feltételeket kell teljesíteniük az erre vonatkozó adószabályok értelmében. A legfontosabb követelmény, hogy a vonatkozó eszközöket legalább 5 éven keresztül üzemeltetni kell.

A 2012-es és 2013-as adókedvezmények tekintetében további követelmény, hogy az adókedvezmény első igénybevételének adóévét követő 4 adóévben meghatározott átlagos állományi létszám/évesített bérköltség feltételt kell megtartani. A Társaság létszámát 150 fővel kell növelni és ezt az adókedvezmény első igénybevételétől (ez 2012, illetve 2013) számított négy évig fenn kell tartania. A bázisév a beruházás megkezdését megelőző év, tehát 2011, illetve 2012.

A menedzsment úgy gondolja, hogy a létszám fenntartását célzó feltétel nem kritikus, hiszen 2012-ben jelentős létszámnövekedés valósult meg bizonyos, korábban alvállalkozók által végzett tevékenység beszervezésével, és további beszervezési tervekkel is rendelkezünk. Fentiek alapján a menedzsment szerint a Csoport eleget tett és eleget fog tenni minden előírásnak annak érdekében, hogy a halasztott adó követelést elismerje.”

(Forrás: éves jelentés)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG