Hirdetés
Hirdetés

A magyar gazdaság jelene és növekedési lehetőségei

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 09., 11:13

Az egri közgazdász-vándorgyűlés zárónapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartott előadást Biztonságos jelen címmel. Ebben a gazdaság elmúlt éves folyamatait, jelenlegi kedvező helyzetét és a következő pár év céljait tekintette át nagy vonalakban.

Stabil növekedés

A gazdaság növekedési időszakban van, 2013 áprilisa óta stabil ez a növekedés, ennek mértéke 4 százalékoz közelít, miközben az EU átlaga 2 százalék körüli, így zajlik egy folyamatos felzárkózás. A korábbiakban volt egy időszak, amikor ez nem volt meg, az ország lemaradt, de most már együtt haladunk a visegrádi országokkal.

Húzóágazatok

A gazdaság húzóerejében egyre nagyobb szerepet játszik a háztartások fogyasztása, miközben az export struktúrában kisebb változások figyelhetők meg: a gép-, és járműipar mellett az élelmiszeripar is kezd felzárkózni, de a turisztikai terület is fellendülőben van. Az éves export tavaly már 100 milliárd euró fölötti volt, ami elképesztően szép szint egy ekkora gazdaságnál, ugyanakkor az a cél, hogy a feldolgozóipar mellett nagyobb mértékben részesüljenek az exportból az egyéb ágazatok.

Hirdetés

Foglalkoztatás

A foglalkoztatás igen szépen megnövekedett, elérte a portugált és a belgát azzal, hogy 3,8-ról 4,4 millióra emelkedett, a cél a cseh szint, 5 millió körül (mind hasonló népességű ország). Ugyanakkor munkaerőhiány is megjelent, nem kis részben a hazai munkaerő tömeges elvándorlása miatt a fejlett országokba.

Fontos cél a közfoglalkoztatás csökkentése, átstrukturálás után szeretnék a közfoglalkoztatottakat visszasegíteni az elsődleges munkaerőpiacra. 40 ezer közmunkásnak már sikerült állást szerezni, és úgy látják, hogy még nagyjából 40-50 ezer olyan közfoglalkoztatott lehet, akinek van megfelelő képzettsége, és visszairányítható a normál munkaerőpiacra.

Járulék-, és adósságcsökkentés

Tavaly sikerült egy nagyon komoly megállapodást kötni a munkaadókkal és a munkavállalóval a 6 éves járulékcsökkentési programról. Ennek célja, hogy a munkabérekre rakódó teher lecsökkenjen a cseh és szlovák szintre, viszont ez csak úgy megy, ha a munkabérek erősen megemelkednek, hisz a nominális összeg emelkedése teszi lehetővé az alacsonyabb százalékos szinteket.

Felmerült, hogy ennél nagyobb ütem is lehetne, de a kormány nem szeretné kockáztatni az államháztartás helyzetét, mivel magas az adósságszintünk. Ezért a jelenlegi 2,4 százalékos hiányszintet nem szeretnék növelni, hisz e mellett adósságtörlesztésre is van pénz, és ez egy rendkívül fontos prioritás.

Az adósság és az államháztartási hiány szintjét tekintve egy veszélyzónában voltunk, de a hiány szintjét sikerült leszorítani, és az államadósság is csökkent. Varga Mihály szerint a kívánatos cél most a 70 százalékos adósságszint elérése rövidtávon, lehetőség szerint 2020-ig. Nagy segítség, hogy a kamatszintek igen erősen lecsökkentek, az államadósságot olcsón lehet finanszírozni, így értelemszerűen nagyobb összeg mehet tőketörlesztésre.

Fogyasztás, rövid távú versenyképesség

Cél a belföldi fogyasztás további növekedése, aminek jó lehetőséget ad a nagy ütemű, 12 százalék körüli béremelkedés, ami alacsony infláció mellett zajlik (idén 2, jövőre 3 százalék a várt érték). Igen fontos a versenyképesség növekedése rövidtávon azokon a területeken, ahol lemaradásban vagyunk. Például nem húzódhatnak csőd- vagy felszámolási eljárások évekig, csökkenthetők a cégalapítás költségei, gyorsítható az építési engedélyek kiadása, könnyíthető a nyugdíjasok foglalkoztatása, és a munkaerő elhelyezése is fontos a mobilitás növelése miatt, így munkásszállók építése is cél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?