Hirdetés
Hirdetés

A magyar gazdaság jelene és növekedési lehetőségei

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 09., 11:13

Az egri közgazdász-vándorgyűlés zárónapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartott előadást Biztonságos jelen címmel. Ebben a gazdaság elmúlt éves folyamatait, jelenlegi kedvező helyzetét és a következő pár év céljait tekintette át nagy vonalakban.

Stabil növekedés

A gazdaság növekedési időszakban van, 2013 áprilisa óta stabil ez a növekedés, ennek mértéke 4 százalékoz közelít, miközben az EU átlaga 2 százalék körüli, így zajlik egy folyamatos felzárkózás. A korábbiakban volt egy időszak, amikor ez nem volt meg, az ország lemaradt, de most már együtt haladunk a visegrádi országokkal.

Húzóágazatok

A gazdaság húzóerejében egyre nagyobb szerepet játszik a háztartások fogyasztása, miközben az export struktúrában kisebb változások figyelhetők meg: a gép-, és járműipar mellett az élelmiszeripar is kezd felzárkózni, de a turisztikai terület is fellendülőben van. Az éves export tavaly már 100 milliárd euró fölötti volt, ami elképesztően szép szint egy ekkora gazdaságnál, ugyanakkor az a cél, hogy a feldolgozóipar mellett nagyobb mértékben részesüljenek az exportból az egyéb ágazatok.

Hirdetés

Foglalkoztatás

A foglalkoztatás igen szépen megnövekedett, elérte a portugált és a belgát azzal, hogy 3,8-ról 4,4 millióra emelkedett, a cél a cseh szint, 5 millió körül (mind hasonló népességű ország). Ugyanakkor munkaerőhiány is megjelent, nem kis részben a hazai munkaerő tömeges elvándorlása miatt a fejlett országokba.

Fontos cél a közfoglalkoztatás csökkentése, átstrukturálás után szeretnék a közfoglalkoztatottakat visszasegíteni az elsődleges munkaerőpiacra. 40 ezer közmunkásnak már sikerült állást szerezni, és úgy látják, hogy még nagyjából 40-50 ezer olyan közfoglalkoztatott lehet, akinek van megfelelő képzettsége, és visszairányítható a normál munkaerőpiacra.

Járulék-, és adósságcsökkentés

Tavaly sikerült egy nagyon komoly megállapodást kötni a munkaadókkal és a munkavállalóval a 6 éves járulékcsökkentési programról. Ennek célja, hogy a munkabérekre rakódó teher lecsökkenjen a cseh és szlovák szintre, viszont ez csak úgy megy, ha a munkabérek erősen megemelkednek, hisz a nominális összeg emelkedése teszi lehetővé az alacsonyabb százalékos szinteket.

Felmerült, hogy ennél nagyobb ütem is lehetne, de a kormány nem szeretné kockáztatni az államháztartás helyzetét, mivel magas az adósságszintünk. Ezért a jelenlegi 2,4 százalékos hiányszintet nem szeretnék növelni, hisz e mellett adósságtörlesztésre is van pénz, és ez egy rendkívül fontos prioritás.

Az adósság és az államháztartási hiány szintjét tekintve egy veszélyzónában voltunk, de a hiány szintjét sikerült leszorítani, és az államadósság is csökkent. Varga Mihály szerint a kívánatos cél most a 70 százalékos adósságszint elérése rövidtávon, lehetőség szerint 2020-ig. Nagy segítség, hogy a kamatszintek igen erősen lecsökkentek, az államadósságot olcsón lehet finanszírozni, így értelemszerűen nagyobb összeg mehet tőketörlesztésre.

Fogyasztás, rövid távú versenyképesség

Cél a belföldi fogyasztás további növekedése, aminek jó lehetőséget ad a nagy ütemű, 12 százalék körüli béremelkedés, ami alacsony infláció mellett zajlik (idén 2, jövőre 3 százalék a várt érték). Igen fontos a versenyképesség növekedése rövidtávon azokon a területeken, ahol lemaradásban vagyunk. Például nem húzódhatnak csőd- vagy felszámolási eljárások évekig, csökkenthetők a cégalapítás költségei, gyorsítható az építési engedélyek kiadása, könnyíthető a nyugdíjasok foglalkoztatása, és a munkaerő elhelyezése is fontos a mobilitás növelése miatt, így munkásszállók építése is cél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál. Eszerint 2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli értékével továbbra is erős marad. Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet, míg a jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?