4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Donald Trump bejelentette: nem zárja ki a katonai akció lehetőségét sem Venezuelával szemben, miután a teljesen csődbe vitt dél-amerikai országban a demokrácia utolsó morzsáját is felszámolta a buszsofőrből lett diktátor. Ha már így belelendült, Észak-Koreát is újra megfenyegette - a hadsereg pedig jelezte, készen áll bármelyik pillanatban csapást mérni a másik diktátorra.

Donald Trump amerikai elnök "lehetséges katonai akciót" emlegetett pénteken este Venezuela ellen, egyúttal ismét figyelmeztette Észak-Koreát.

Az elnök azt követően fejtette ki álláspontját újságíróknak a New Jerseyben lévő bedminsteri golfklubjában - ahol elvileg a szabadságát tölti -, hogy megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley ENSZ-nagykövettel. Ahogyan fogalmazott: Venezuelát illetően "sokféle megoldás" van asztalon, köztük "szükség esetén a katonai hadművelet is".

Elég volt a diktátorból?

Az Egyesült Államok nemrég szankciókkal sújtotta Nicolás Maduro venezuelai elnököt, akit diktátornak nevezett. A szankciókat egy nappal az után fogadták el, hogy Venezuelában alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartottak, amelyen gyakorlatilag teljhatalmat adtak a diktátornak és önkényuralmi rendszert erőltetnek a venezuelai népre.

Az ország egyébként nagyjából olyan állapotban van, mint Magyarország 1945 végén, 1946 elején: végtelen infláció, élelmiszerhiány, sőt teljes áruhiány, miközben az ország nem hogy háborús veszteséget nem szenvedett, mint mi annak idején, de egyenesen a világ legnagyobb olajkészletén ül. A háttérről itt írtunk >>

Újabb lépés a háború felé

Trump az újságíróknak ismét megerősítette, hogy változatlan az álláspontja Észak-Koreáról, sőt, pénteken este - a nap folyamán immár másodszor - figyelmeztette az ázsiai kommunista országot. A sajtótájékoztató előtt újabb Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben leszögezte: "a katonai megoldások már kidolgozva, csőre töltve, arra az esetre, ha Észak-Korea bután cselekedne. Remélhetőleg Kim Dzsong Un talál más utat."

A sajtótájékoztatón aztán megismételte, hogy az amerikai hadsereg valóban "csőre töltve", készen áll, és kifejezte abbéli reményét, hogy korábbi szavainak súlyát Észak-Korea "teljes mértékben felfogja", és megérti azt is, hogy amit mondott, úgy is értette. Hozzátette: ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "nyílt fenyegetést" intéz akár Guam, akár bármely más amerikai terület, vagy Amerika bármely szövetségese ellen, akkor "ezt igazán sajnálni fogja, méghozzá nagyon rövid időn belül fogja sajnálni".

"Ha bármi történik Guam szigetén, akkor nagyon nagy baj lesz Észak-Koreában" - hangsúlyozta. Trump egyúttal megnyugtatta a Guam szigetén élőket. A The New York Times című lap ugyanis - a Reuters hírügynökség információi alapján - arról cikkezett, hogy Guamon atomtámadás esetére vonatkozó tanácsokat terjesztettek szórólapon a lakosság körében. "Érzem, hogy biztonságban lesznek" - mondta a csendes-óceáni sziget lakóinak aggodalmaira utalva.

A hadsereg csendes-óceáni parancsnoksága is twittelt egyet, posztjukat Trump is megosztotta: ebben az áll, hogy a B-1B Lancer bombázók készenlétben állnak Guamon, hogy parancs esetén támadásba lendüljenek.

Trump közölte az újságírókkal, hogy helyi idő szerint pénteken este telefonon megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akinek felveti majd újabb szankciók bevezetésének lehetőségét Észak-Korea ellen. Az elnök jelezte, hogy hétfőn rövid időre visszatér Washingtonba, és ott egy "nagy sajtóértekezletet tart", bár ennek témáiról nem mondott semmit.

Eddig nem kapott parancsot a hadsereg Venezuela lerohanására

A sajtótájékoztató után nem sokkal a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Eric Pahon közölte: az amerikai hadsereg nem kapott parancsot a Fehér Házból Venezuelával kapcsolatban. A szóvivő leszögezte: alaptalan a caracasi kormány célozgatása arra, hogy az Egyesült Államok Venezuela inváziójára készülne.

Pénteken este a Fehér Ház közleményt adott ki. Ebben leszögezte: Donald Trump elnök elfogadja Nicolás Maduro venezuelai elnök ajánlatát a párbeszédre, de csak majd akkor, amikor "helyreállították a demokráciát Venezuelában". Maduro előző nap, az alkotmányozó nemzetgyűléshez intézett beszédében mondta azt mondta, hogy szeretne tárgyalni Trumppal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG