Hirdetés
Hirdetés

Felpörög a keleti blokk – mi húzzuk majd Európa gazdaságát?

2017. május 01., 08:25

A Coface elemzői szerint idén a nyugati országoknál erősebb gazdasági növekedés vár Európa keleti felére.

A csoport elemzése szerint a magyar és a lengyel gazdaság ennek tükrében 3,1 százalékkal növekedhet majd 2017-ben, míg Csehországban 2,7, Romániában 3,6, Szlovákiában pedig 3,3 százalékos GDP-növekedést várnak. Ez a várakozások szerint meghaladja majd a nyugat-európai országokban várt növekedést, Ausztriában, Németországban és Franciaországban 1,3-1,6 százalékos emelkedést várnak.

Az elemzés szerint a kelet-közép-európai országok nemzetközi viszonylatban is jól teljesítettek: jelentősen csökkent a régióban a munkanélküliség, alacsony az infláció, az alacsony kamatok a lakossági fogyasztást is felpörgették.

Hirdetés

Javuló kockázati kilátások

A hitelbiztosító rendszeresen minősíti a világ országainak gazdaságát, valamint az üzleti szféra teljesítményét a fizetési és fizetésképtelenségi mutatók alapján. Az országok minősítésénél nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, a D kategória, a leggyengébb. Ezek alapján Csehország például A2-es besorolást kapott, Lengyelország A3-as (a lengyel üzleti szektor viszont már A2-est). Magyarországot A4-esnek sorolták be.

A legfrissebb államháztartási-hiányadatokról itt írtunk korábban. >>>

Az elemzésből kiderül, hogy a régiós országok között Magyarországon a legmagasabb a GDP-arányos adósság, ez meghaladja a 74 százalékot. Ezzel szemben Lengyelországban és Szlovákiában alig több mint 50 százalék, Csehországban és Romániában pedig 37 százalék. A hitelbiztosító elemzői szerint fontos, hogy a magyar adósságszint csökkenő pályán van, ami kedvező az ország megítélése szempontjából.

Miken kell javítanunk?

Magyarország gyengeségei közé egyértelműen a demográfiai folyamatokat sorolták, az idősödő népességet, az alacsony születési arányt és a külföldre kivándorlást. Kedvezőtlenek emellett az országon belüli egyenlőtlenségek, az alacsony mobilitás, a szakképzés hiányosságai és az innovációs és kutatás-fejlesztés alacsony szintje. Magyarország erősségei között szerepel ugyanakkor az európai termelési láncba integráltság, az alacsony társasági adószint, valamint a javuló fizetési hajlandóság is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Készülsz a nyugdíjas éveidre? Ennek az adócsökkentésnek örülni fogsz

Készülsz a nyugdíjas éveidre? Ennek az adócsökkentésnek örülni fogsz

Jövőre az ideinél alacsonyabb lesz a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adókulcsa, a terhelés 40,71 százalékra csökken a közel 44 százalékos szintről - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?