4p
Megzavarodott hagyományos pártok, előretörő Nemzeti Front: egy év múlva Franciaország új elnököt választ. Jövőre átveheti a hatalmat Marine Le Pen, amely nemcsak Franciaország, hanem egész Európa számára is egy új korszakot jelentene.
Marine Le Pen, a francia ellenzéki szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Marine Le Pen lesz az ország új elnöke és a populista jobboldal átveszi a hatalmat – ez a forgatókönyv, amely nemrég még kizártnak tűnt, egyre inkább a legvalószínűbb forgatókönyvvé válik. A Nemzeti Front (NF) komplex kérdésekre egyszerű, rendpárti válaszokat ígér és ezzel a hozzáállással egyre több hívet szerez. Marine Le Pen programja nem veszik el a részletekben: a terrorügyek gyanúsítottjait rács mögé kell dugni, vagy azonnal kiutasítani. A nemkívánatos észak-afrikai és kelet-európai bevándorlókat hazazsuppolni.  A gazdaságot leválasztani és megvédeni a globalizáció kártékony kihívásaitól. Ehhez választási ajándékok is járulnak, így az olcsóbb vasúti jegyek ígérete.

A hagyományos pártok elhasználódtak

A megzavarodott politikai ellenfelek közben egymást taposva próbálnak felzárkózni az NF muszlim-ellenességéhez.  A szociáldemokrata Hollande elnök és Valls miniszterelnök ütik a harci dobokat az iszlamisták ellen, egyébként pedig opportunistán és céltalanul vergődnek a politikai térben.  A vitatott munkajogi reformok várhatóan nem teremtik meg egy csapásra a gazdaság dinamizmusát és nem teremt rövidtávon új munkahelyeket sem, viszont komoly nyugtalanságot kelt milliókban, akik megszerzett jogaikat féltik. A Szocialisták biztos vereségbe gyalogolnak a jövő évi választáson, a választók többsége gyakorlatilag már leírta őket.

A mérsékelten konzervatív Köztársaságiaknál Sarkozy mindig is rendpárti volt és most még nagyobb dózisban ígér ebből a medicinából.  De mostanra megkopott a magyar származású politikus fénye és elhasználódott benyomást kelt a politikai színpadon.  A párt másik nagy öregje, a jóval népszerűbb Alain Juppé pedig egyrészt már jogerősen elítélt törvényellenes pártfinanszírozásért, másrészt a 70 éves politikus nem igazán testesíti meg a megújulást.  Márpedig új lendületre Franciaországnak nagyon is szüksége lenne.

Vissza a francia forradalom előtti viszonyokhoz?!

De mit ígér konkrétan Marine Le Pen? A saját szavaival éve: „Az iszlamistákat térdre fogom kényszeríteni”.  A párizsi terrortámadást követő tavaly novemberi és decemberi letartóztatások és házkutatások sorozata már kóstolót adott ebből, mint ahogyan a jelenbe húzódó rendkívüli állapot is.  Napjainkban a franciák 47 százaléka szerint "egy muszlim közösség jelenléte inkább fenyegetés", ez 5 százalékkal több, mint 2010-ben - miközben  csupán 19 százalékuk véli úgy, hogy "kulturálisan gazdagító tényező".

„Előnybe részesíteni a franciákat” az egyik fő követelése az NF pártnak. A francia földön születetteknek prioritást kell élvezniük az álláskeresésnél, a lakáskeresésnél és a társadalombiztosításnál.  Terrorcselekményben való részvétel esetén lehetővé tennék az állampolgárságtól való megfosztást, különösen a kettős állampolgárok esetében.

Az EU és az euró vesszőfutásra ítéltetne Le Pen uralma alatt, a bennmaradásról népszavazásnak kellene döntenie. A pártvezér önmagát anti-Merkelként definiálja, amely már most komoly zörgésekhez vezet Berlin és Párizs között. A napokban pedig az osztrák elnökválasztás első fordulójában átütő sikert arató eurószkeptikus jelölt sikerét „Bravó osztrák nép!” felkiáltással üdvözölte. De alapjaiban véve a párt a modernizmus ellen vette fel a kesztyűt.

A francia forradalom és a felvilágosodás előtti viszonyok (Ancien Régime) visszatéréséről ábrándozik, amikor Franciaország még világhatalom volt és minden embernek megvolt a rendeltetett helye a nap alatt – az uralkodónak éppúgy, mint az alattvalónak.  Ha Le Pen nyerne, akkor Párizs nyugaton, Putyin pedig keleten őrködhetne a félfeudalista hatalmi viszonyokba visszahullott Európán.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG