4p
Bekövetkezett, ami várható volt: még idén megszűnt az Iszlám Állam, és ezt most egyik legfőbb legyőzőjük, az oroszok erősítették meg, sőt maga az elnök jelentette be a hadműveletek befejezését. Putyin megnyerte a háborút, most megpróbálja a békét is összehozni a 6 éves polgárháború által megtépázott Szíriában.

Hosszú küzdelem ért most véget: a szíriai polgárháború 2011-ben kezdődött, az Iszlám Állam először mint terrorcsoport üzemelt, majd elkezdett területeket foglalni. 2014-ben Irak és Szíria közel felét elfoglalta és kalifátussá minősítette magát. Úgy tűnt, létrejött egy abszolút terrorállam, és sokáig nem látszott, mit lehet vele kezdeni, hogy lehet tőle megszabadulni.

Felocsúdtak

Egy csoport volt, akik rögtön megkezdték a hatékony harcot, megvédték területeiket, sőt ellentámadásba is át tudtak menni: a kurdok, igaz, hogy amerikai fegyverekkel és légi támogatással. Következő lépésként Amerika stabil kormányt teremtett Irak megmaradt részében, hadsereget kezdett építeni a helyi erőkből, kiképezte őket, hatalmas fegyverkészleteket szállított nekik, miközben egy népi milíciát is létrehoztak, jórészt iráni támogatással. Ez a haderő 2015-ben kezdte meg az iraki területek visszafoglalását.

Ugyanekkor döntött úgy Oroszország, hogy beavatkozik a konfliktusba, mégpedig Szíriában. Úgy tűnt, hogy darázsfészekbe nyúlnak, de jól felmérték a helyzetet: az összeomlás szélén álló diktátor, Aszad mögé álltak be. Mint utólag látszik, katonai szempontból ez volt a helyes döntés, hisz olyan valaki mellé kellett állni, aki képes arra, hogy külső segítséggel összeszedje magát, ütőképes haderőt szervezzen, ami elegendő ahhoz, hogy orosz kiképzéssel, irányítással, haditervezéssel és légi támogatással le tudják verni az Iszlám Államot.

Tanultak az afgán kalandból

A húsdarálóba ugyan is Aszad harcosainak kellett menni: orosz katonák csak kis számban vettek részt a szárazföldi hadműveletekben, Putyin nem akart még egy Afganisztánt. Az első évben ugyanakkor alig folyt harc az Iszlám Állam ellen: először Aszad belső ellenségeinek egy részét kellett megsemmisíteni, amit sokan fel is róttak akkor az oroszoknak. Erre azonban valószínűleg szükség volt, mert ha nem erősítik meg eléggé Aszadot, akkor nem áll össze az a lelkes és ütőképes haderő, amire szükség volt.

Miután egy éve visszaszerezték Aleppo városát a felkelőktől, erőiket az Iszlám Állam ellen fordították. Hatalmas területeket kellet felszabadítaniuk az Eufrátesztől nyugatra, mint kiderült, megállapodást kötöttek Amerikával, hogy a folyótól keletre fekvő területeket az SDF kurd-arab szövetség szerzi vissza amerikai támogatással. A haladás idén gyorsult fel, a Sztálingrádnál jól bevált módszerrel többször csapdába csalták, majd bekerítették az ellenséget, miközben az orosz légierő egy perc nyugtot sem hagyott nekik.

A vég

A végső áttörés akkor következett be, amikor egy ilyen csapdaállítás után a kormányerők szinte besétáltak Deir ez-Zor városába, amely az Iszlám Állam utolsó nagyobb erődítménye volt. Ezek után az Eufrátesz völgyének lakott területeit kellett visszavívni, ez az, amivel tegnap előtt végeztek. Az ellenség maradványai a sivatagban kóborolnak, bujkálnak, de már nincs hová menekülniük, mivel közben Irak teljes felszabadítása is befejeződött.

Megítélés

A terrorállam legyűrése vitathatatlanul történelmi esemény, Putyinnak pedig különösen jól jött: ezzel Oroszország visszaszerezte a Szovjetunió idején élvezett szuperhatalmi státuszát. Ráadásul ezt a dicsőséget senki nem vitatja: míg Aszad megsegítése érthetően vegyes reakciókat váltott ki, az Iszlám Állam legyőzését mindenki pozitívan ítéli meg. Megnövekedett hatalmát most az orosz elnök a szíriai béke megteremtésére fordítja: első lépésként minden komolyabb politikai vezetőt magához hívott a térségből, hogy előzetes hozzájárulásukkal megkezdje Szocsiban a békéltetést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG